• dettol wipes,dettol pencuci lantai
    product review

    Kekal Sihat dan di lindungi sepanjang bulan Ramadan dengan DETTOL |

    Buat pertama kali pertama nak mencuba anti bakteria proskin dari DETTOL yang terbaru ni.Biasa beli untuk kegunaan semasa berpantang jer bagi penjagaan diri semasa berpantang.Dengar cerita produk Dettol ni bagus dalam perlindungan dan menghapus daripada kuman dan bakteria bagi melindungi keluarga. Amalan kebersihan dapat membantu melindungi keluarga anda daripada 100 jenis kuman yang berbahaya Setiap tahun, sepanjang bulan Ramadan iaitu bulan kesembilan dalam kalender hijriah,umat Islam seluruh dunia akan menjalani ibadah berpuasa. Selain itu, bulan Ramadan juga merupakan masa untuk umat Islam beribadat, bersolat, membuat kebajikan dan mengamalkan kesederhanaan dalam pelbagai aspek. Waktu berbuka atau iftar adalah masa untuk seisi keluarga dan sahabat handai bertemu sambil menikmati hidangan makanan dan…

  • semperit coklat sukatan cawan,cara buat semperit mudah,semperit resipi azlina,semperit dark chocolate
    resipi

    Semperit Coklat

    Kali ni nak share resipi dari azlina ina pula.Tetapi kali ini Semperit coklat yang Ina nak buat ni ada kelainan sedikit dari resipi asal.Best pula semperit coklat ni tau.Jom lah tengok apa bahan-bahan untuk semperit coklat ni. Bahan-bahan Semperit Coklat 250 gram Butter ( Ina gunakan brand Anchor salted ) 3/4 cawan Gula aising ( Gula aising paling mudah nak sebati dan tak terlalu manis ) 2 Sudu Besar Makan Milk Powder 3 Sudu Besar Makan Dark Chocolate Emulco ( nak warna gelap lagi,sila tambah lagi ) 1 3/4 cawan Tepung Gandum 1 3/4 cawan Tepung Jagung Cara-cara Membuat Semperit Coklat Ermm, tak tahu nak citer macam mana (sebab ada…

  • gambar ayam goreng berempah mamak style, ayam goreng macam kat kedai mamak tu,ayam goreng rangup,cara nak buat ayam tu rangup macam kedai mamak
    resipi

    AYAM BEREMPAH MAMAK STYLE!

    Sebelum pergi kerja,suami dah beli bahan-bahan untuk menu berbuka iaitu ayam berempah.Kali ni,Ina nak masak ayam berempah MAMAK style lah pula. Nak masak ayam berempah ni tak susah pun.Okay,next step untuk bahan-bahan masak ayam berempah Mamak Style! Kali ini memang tak gunakan langsung jintan manis dan ketumbar. Ayam Berempah MAMAK Style! 1 Kg Ayam 2 ulas bawang ros (bawang india) ( tumbuk halus) 6 Ulas bawang putih ( tumbuk halus) 1 Inci Halia ( tumbuk halus ) 3 Kuntum bunga lawang ( tumbuk halus) 2 puntung Kulit kayu manis ( tumbuk halus ) Daun Kari ( Ikut suka ) Makin banyak,lagi sedap bau 1 Biji telur ayam 2 Sudu Besar…

  • parenting

    Pengalaman Menghadiri Event Parenting Blogger

    Pengalaman Menghadiri Event sebagai Parenting Blogger | Alhamdulillah,macam mimpi sebenarnya bila dapat jemputan untuk menyertai event pelancaran supplemen tambahan kanak-kanak iaitu CHAMPS.  First time juga menggunakan mirrorless camera sebagai medium penting untuk snap photo dan rekod video.Biasanya kamera Ina hanyalah snap untuk produk review sahaja.Kali ni di event. Ina Oleh sebab event ini bersama anak-anak,makanya Ina dengan ini hanya menggenakan t-shirt sponsor sahaja iaitu dari ZY PYTO Trading.T-shirt berlengan panjang yang sangat selesa.Mudahlah nak kejar anak-anak nanti. T-shirt ini juga ada tulisan dan logo team Kelab Blogger Ben Ashaari.Ada kartun comel di depan dengan tulisan kembara KBBA9. Sesudah sampai di event tersebut,terus mulakan kerja dengan snap photo sana sini.Nasib baiklah sampai awal disana.Jam 11 pagi kami sampai tau.Erm,tetapi nak boleh jumpa pentas Champs ni,jenuh.Memang bercinta…

  • kerabu perut,kerabu perut pedas,kerabu perut masam,aneka kerabu
    resipi

    Kerabu Perut Pedas

    Dah lama sangat tekak nak makan kerabu perut.Hari ini baru tertunai hajat berkesempatan memasak menu kerabu perut. Modal tak besar pun untuk menyediakan Kerabu perut ni.Perut lembu Rm 6 tak pasti 500gram atau 1kg.Sebab yang Ina beli ni frozen je.HIhihi… Keseluruhan nak memasak kerabu perut ni dalam kos anggaran RM 10 sahaja. Kerabu Perut Pedas dan Extra Masam Bahan-bahan Kerabu Perut 500 gram Perut 10gm Udang Kering 1 biji tomato 3 tangkai Sayur kacang buncis 1 Kuntum Bunga Kantan 2 tangkai cili padi ( cili burung ) 2 biji Limau kasturi 2 ulas bawang merah kecil 2 sudu Besar makan Cuka Epal Cara Memasak Kerabu Perut Basuh sebersihnya perut lembu…

  • lifestyle,  Uncategorized

    Slot Akasia TV3 ( KAMAR KAMARIAH )

    Sinopsis Cerita Kamar Kamariah Mengisahkan seorang wanita(GRO) dianiayai oleh sahabatnya dengan memasukkan dadah ke dalam minuman Kamariah semasa dia berada di kelab disko.Maka bermulalah peristiwa hitam berlaku keatas dirinya. Kamariah dijodohkan oleh keluarganya dengan seorang lelaki alim Murad lakonan dari Fizz Fairuz.Murad dikenali sebagai seorang pemuda yang baik dan alim didalam kampungnya.Pada mulanya,bapa Kamariah tidak bersetuju dengan menjodohkan anaknya Kamariah dengan Murad.Murad digelar pemuda liar,walau bagaimanapun ibu Kamariah mengatakan Murad telah insaf. Sebenarnya, Murad masih terlibat dengan kegiatan maksiat dan jenayah di Kuala Lumpur. Dia hanya mengaburi mata ibunya, Hafsah (Ku Faridah) dengan mengahwini Kamariah. Di depan Hafsah, dia seorang anak yang baik. Satu hari, Murad terkejut apabilan kepulangannya disambut…

  • Susu Tepung Rumusan anak langkah 3 dari 1-3 tahun,susu tepung,anak-anak minum susu
    lifestyle

    Nak Produk PERCUMA?

    Zaman sekarang ni,mana ada barangan PERCUMA lagi kan? Tetapi di laman web Home Tester Club,korang boleh dapatkan produk secara percuma! Ada skincare,supplement dan juga penjagaan diri. Home Tester Club Malaysia Dulu ternampak iklan Home Tester Club di laman sosial media Facebook.Terus Ina Sign Up sebagai ahli.Nak dapat produk secara PERCUMA,mestilah kena daftar terlebih dahulu.Jika tak macam mana lah nak dapat produk itu semua. Barangan Percuma itu bukanlah barangan keperluan harian dapur,tetapi ia terdiri daripada produk.Seperti produk skincare,supplement dan produk penjagaan diri. Update Terkini Caranya korang kena follow rapat-rapat Home Tester Club ni.Setiap produk terkini akan di update di laman web tersebut.Masa ni lah korang dengan kadar segera isi details di…

  • Bird nest,kinohimitsu,berapa peratus kandungan bird nest
    kesihatan,  lifestyle

    Kinohimitsu Snow Lotus Bird Nest

    Lama tak cerita mengenai supplement kan di blog ni? Kali ini Ina telah mencuba Kinohimitsu Snow Lotus bird nest .Alhamdulillah,banyak perubahan terhadap kesihatan apabila mengamalkan bird nest ni. Kinohimitsu Snow Lotus Bird Nest Disebabkan sebelum ini pernah mengamalkan bird nest.Kini Ina bertukar kepada brand Kinohimitsu pula.Salah satunya ia mudah didapati di drugstore iaitu Guardian. Pasal stok? Jangan risau yea.Stok sentiasa ada jika di drugstore sana.Tambahan lagi,dengan membeli di Guardian,akan ada offer disana.Itu antara sebab Ina suka membeli di Guardian. Kandungan Bird Nest Oh yea,berbalik kepada Kinohimitsu Snow Lotus ni.Ina sangat berpuashati.Kandungan peratus bird nest mempunyai 28% . Bermakna banyak lah juga kandungan bird nest dalam setiap botol. Untuk pengetahuan korang,bagi…

  • mee calong sedap di pelindung,mee calong
    lifestyle

    Mee Calong Best Berhadapan Pantai Pelindung. Fuhhh! Memang Layan

    Makan Mee Calong di warung depan Pantai Pelindung | Ini kali kedua Ina bersama anak-anak datang ke warung yang berhadapan pantai Pelindung.Memang strategik betul warung makan kat sini. Kali ini kami datang bersama suami.Jika dahulu bersama mak abah.Alhamdulillah, nasib baik mood cik suami okay.Dia kata ON,itu yang nak tu.Hihihi.. sporting gitu. Jarak warung ni tak jauh pun dari rumah Ina. Tak sampai 5 minit sudah sampai tau.Nama warung ini ialah Mee Kari Beserah.Boleh search kat facebook : Mee Kari Beserah . Mee Kari Beserah di Pantai Pelindung,Kuantan Semasa kami sampai hanya ada satu meja sahaj customer disini.Beberapa minit kemudian,,ada lagi customer yang datang.Maklumlah,ketika itu dah jam 3 petang.Ada yang datang…

  • happy birthday,Nur Wardina Soffea,Amalan mudha bersalin
    parenting

    Flashback ! Happy Birthday Soffea. Suka Duka Mama Semasa Mengandung dan Berpantang

    Assalamualaikum..   Happy Birthday Nur Wardina Soffea | Bila tarikh 18 April tiba,mula berlegar segala memori pada hari tersebut.Dan korang tau tak? Ina berjaya melahirkan baby perempuan yang comel pada tarikh tersebut.Alhamdulillah.. Diuji Sepanjang Mengandung Nak dijadikan cerita,sangat lah terganggu emosi ketika mengandungkan zuriat ke-2 ini.Fuhhhh~ panjang kan tarik nafas tuu. Kisahnya ni pun,silap-silap boleh masuk drama jalan penceritaan ni tau. Sepanjang mengandung,airmata memang murah betul.Ada jer yang menitik.Sangat sensitif tau perasaan Ina tika ini.Tak kisah lah,dengan suami ke.. tak dapat makanan ke.. hajat tak dapat dipenuhi ke. Airmata laju jer turun..hahaha. Penangan mengandungkan baby girl.Betulll! Awal kandungan dah bleeding.Ermm,itu sebab terlalu ikutkan tekak sangat.Baby dalam perut suka makan pedas…

error: Content is protected !!