• tips for kitchen renovation for a budget
    lifestyle,  parenting

    TIPS for Kitchen Renovation with a Budget

    There are many properties for sale in Malaysia, such as properties in Empire Damansara. However, buying a property can be unaffordable, especially for young working adults. Fret not, there are many ways you could revamp your house to make it more comfortable. This article will guide you through some tips for kitchen renovation with a budget.   Consider your needs Make a list of things that needed to be done to avoid over spending or spending unnecessarily. Make a shopping list to know what preparations you need to do and appliances you need to purchase. Having a plan could also save you from headaches and surprise cost. Set a budget…

  • MAjlis graduasi pra sekolah,pra sekolah graduasi
    Uncategorized

    Majlis Graduasi Pra Sekolah (SARA) di S.K Pelindung

    Assalamualaikum… Aktiviti kami pada hari ini ialah menghadiri majlis Graduasi Pra-Sekolah Sara di Sekolah Pelindung,Kuantan.Alhamdulillah, selesai.Walau ada pelbagai drama daripada Sara dan si bongsu kami (Furqan). Jika ikutkan hari ini,kami sekeluarga berangkat ke Melaka bagi percutian yang ditaja (atas tiket blogger) oleh homestay Durian Tunggal. Tetapi kami memilih korbankan tiket Free tersebut,demi anak kesayangan kami iaitu Sara.Walau seedikit kecewa,jika tidak weekend ini ingin celebrate birthday mama di Melaka.Apakan daya,allah maha merancang..     Tepat jam 8.00 pagi,kami tiba di perkarangan sekolah Pelindung.Eheheh..Double parking,tapi tidak menyusahkan orang lain. Kami bertiga sahaja iaitu (Ina,Sara dan Soffea) . Suami dan Furqan, masih di rumah lagi.Sebab yang bongsu tu,jika tidak cukup tidur.Dikhuatiri akan meragam…

  • kesihatan,  lifestyle

    Bantulah..Ketika di Fasa Mood Down

    Assalamualaikum… Hai,setelah beberapa hari berada dalam fasa Mood Down.Subhanallah! Betul-betul terasa di uji allah dengan kesihatan.Kali ini,Ina sememangnya seorang loser.Asyik berfikiran negatif sahaja. Ermm,jika tidak silap.Ina di uji dengan batuk yang agak lama.Tetapi tak lah sehingga berbulan lamanya.Dalam tiga minggu batuk semakin hari semakin teruk dan berkahak.Batuk ina bersambung selepas pergi mendapatkan rawatan di Klinik Wong,Kuantan.  Tetapi sebelum mendapatkan rawatan di Klinik Wong,ina jatuh sakit iaitu mengalami cirit-birit yang teruk sehingga 4 hari di susuli migrain.   Kesihatan Di Uji   Di Kuantan ketika itu,dengan keadaan cuaca kejap hujan dan panas membuatkan selsema dan batuk pula datang menyinggah kepada Ina.Huhh! Ketika ini,masih lagi boleh menerima.Pelbagai jenis ubat batuk iaitu dari…

  • jus beetroot,beetroot powder,minuman kesihatan
    kesihatan,  lifestyle,  parenting

    Minuman Seisi Keluarga Beetroot Powder JoyMix

    Nak tanya lah korang yang selalu workout ataupun berzumba,berjogging atau sebaliknya.Adakah korang turut sama menjaga pemakanan sihat? Ermm,mesti janggal pula kan jogging dan workout gila-gila tetapi tak jaga pemakanan.Gila bunyi nya nihh. Tetapi bila korang dah rajin workout mahupun berjogging,secara automatiknya.Pemakanan juga korang akan turut terjaga. Seperti ina sendiri,walau  tak mengamalkan diet yang ketat.Tetapi adalah juga ina mengamalkan gaya hidup sihat dengan workout hanya dari rumah.Nak kata gila tuuuu..,ehhh,Gila ker? Ahaks! tak lah juga. Memadai dengan workout ringan seperti plank,squat dan Donkey kicks (selama 10 minit) iaitu sebanyak 2 kali sehari.Nak tunggu ke Gym.Memang takkan pergi lah kan? Dengan askar-askar kecil ni 3 orang.. adeii! Suka sangat minum Juice Buah-buahan Dan…

  • parenting

    Bukan Mengandung dan Ada Yang Kecewa

      Assalamualaikum.. Sudah terjawab akhirnya.Kisahnya boleh baca di Sara nak baby lagi .  Agak lama juga ina mengalami kesakitan ini.Hampir 2 minggu juga..akhirnya dapat jawapan.Yang mana mampu membuatkan orang ramai terkejut. Ada Baby? Suspen tak kisahnya? Ehehehe.. Propa jer lebih tu.Huhuuh.. Smpai diri ina sendiri pun tertipu juga.Hahaha.. Adeiii! Patut Mr.Z kata bukan pregnant pun. Gila tak suspen kan? Perut ina pula buncit.Sebiji orang mengandung 3 minggu..ehehe.Sara yang berusia 6 tahun tu,asyik duk bertanyakan akan perut mama yang buncit.Dengan reaksi wajah dia tu.Asyik tersengih sahaja.Dah macam kerang busuk haa. Lagi-lagi,dia kerap bertanya.Mama kenapa tak workout? Mama tak takut buncit ke perut? Erkk.. Iya,memang ina aktif workout.Tetapi sejak kebelakangan ini,perut tidak…

  • profile blogger,portfolio blogger,contact me
    lifestyle,  parenting

    Penulis Sepenuh Masa

      Assalamualaikum ..   Saya adalah ahli kepada blog nurimanqhaisara.com ini. Agak bercelit lidah nak menyebut mahupun untuk mengingati blog ini., Betul tak korang? Ehh, alah.Jangan tipu .. baik jujur ​​k. Tapi bagi ina sendiri.Ia adalah satu-satunya blog yang boleh diibaratkan seperti nyawa ina sendiri.Ehehehe ..   BLOG USIA Blog ni asalnya dari tahun 2013 lagi.Masa tu, memang buta IT.Tetapi masih merangkak nak buat blog.Menangis juga lah nak boleh menaip.Blog tunggang langgang.Selepas habis waktu kerja, berlari ke rumah mak pula untuk menyiapkan satu entri.Huhuhuhu. Sedih tau bila terpenang satu masa dahulu.Nak setting blog pun tak reti time tu .. tangan gatal nak setting size width blog.Last sekali blog tu semua…

  • lifestyle,  parenting

    Sara Nak Baby Lagi…

    Berdasarkan perbualan mama dengan Sara tu.Korang rasa apa? Hihii.. Ina asyik nak tergelak jer dengan Sara tu tau.Macam excited nak ada adik lagi.Walhal bawah dia.dah ada adik 2 orang dah.Seorang perempuan (Soffea) dan Furqan yang bongsu. SERONOK USIK SARA  Dan sehingga hari ini.Sara tu,masih lagi tak percaya.Mengatakan di dalam perut ina ni ada baby.Hahaha.Walhal perut ina ni berangin.Jadi buncit sekejap.Sebab banyak makan pedas.Ehehehe.. Perut memang sensitif jika makan pedas.Jadi seperti ibu mengandung.Huhuhuhu.Tetapi selepas angin keluar,kempis lah perut.Sekejap jer buncit nya..  Tengahari tadi,semasa makan tengahari..,Sara yang berusia 6 tahun.Sempat bertanya pasal perut mama. Sara : Mama,kenapa suka makan pedas.Baby nak makan ke? Mama : Malas layan.Makin di layan..,makin menjad-jadi nak adik…

  • lifestyle

    Menang CONTEST Dari Lynnity Health

    contest bersama rexpo sponsor by Lynnity health Alhamdulillah.. petang semalam lebih kurang jam 6.30petang, rakan rakan (Ciknor,shashikin dan Cik ash) di group whatsapp blogger pantai timur  bagitau ina mengenai Contest by Lynnity Health yang dianjurkan oleh Rexpo Network sebagai peneraju utama. Pada mulanya, ina tak percaya langsung.Iyalah kan, risau kot ada pelanduk 2 serupa punya nama..ehehehe.Dengan kadar segera, ina search page rexpo di facebook (Rexpo Network) .Setelah ina stalk, rupanya..eh eh eh..,memang betul la itu nama ina (Nor Azlina Ina). Syukur sangat tau dapat saguhati iaitu article dan foto menarik dengan memenangi wang tunai sebanyak RM 100. Eheheheeh…,memang berbaloi lah yang ina hasilkan. Ceritanya.., Produk last minit dapat .. 10…

  • parenting

    Baby Laundry Detergent : selamat untuk Baby dan Kulit sensitif

    excited budak kecil nii Haritu selamat landing barang ni dekat ina.Alhamdulillah.. tak sangka pula.Barang ni sampai jam 2petang, abang citylink siap hon lagi tuu.Dari dapur ina berlari tau, punya excited ni.Rupanya, sempat suami p sambut barang ni (sebelum masuk kerja) dengan abang citylink. Tadaa! Baby Laundry Deteargent by CHOMEL Baby Deteargant By Chomel ialah satu Baby Laundry  Deteargant ialah produk pencuci pakaian yang BEBAS penggunaan SLS,Parabens,fragrances,dyes,Chlorine,solvent,DEA,farmaldehyde carriers ,ammonia, bahan pemutih pakaian. Hypoallergenic deteargent Pencuci ini amat halus dan berbuih.(Hypoallergenic) Tidak menyebabkan kegatalan kulit apabila terkena. Alhamdulillah, kebiasaannya, jika ina menggunakan sebarang peluntur pakaian..dan jika kulit ina terkena.Kulit akan terasa gatal dan pedih.. Mudah terurai Salah satu produk yang mesra alam…

  • kesihatan

    Tanda tanda SKIZOFRENIA > Penyakit Jiwa

    Skizofrenia adalah penyakit mental yang teruk dengan ciri-ciri kecacatan berterusan pada penerimaan seseorang (perception) pada gambaran alam sebenar (realiti). Seseorang yang mengalami skizofrenia tanpa dirawat biasanya menunjukkan pemikiran yang tidak teratur, dan mungkin mengalami delusi atau halusinasi pendengaran. Walaupun penyakit ini biasanya memberi kesan kepada kognitif, ia juga menyumbang kepada masalah teruk dengan perangai manusia atau emosi. Disebabkan terdapat banyak gabungan simptom, ia sukar bagi menyatakan samaada ia adalah masalah psikiatrik tunggal; dan Eugen Bleuler sengaja mengelar penyakit ini sebagai “the schizophrenias,” (jamak) apabila dia mencipta istilah yang ada sekarang. Diagnosis berasaskan pengalaman yang dilapurkan sendiri oleh pesakit, bersama tanda-tanda yang dilapurkan oleh pakar psikiatri atau sebarang pegawai perubatan terlatih…