• Hotel,  lifestyle

    2 Hari 1 Malam Di Grand BlueWave,Hotel Shah Alam

    Assalamu’alaikum..   Cuti Hari Malaysia yang lepas,sempatlah kami seisi keluarga menginap di Grand BlueWave,Hotel Shah Alam.Okay,kali ni..tanpa di rancang lagi..kami menginap di Hotel.Sebenarnya,kawan mempelawa kami menginap untuk satu malam lagi.Tetapi kami terpaksa menolak.Hihihihi..Maklumlah,segan nak menumpang rumah orang.So,kami pilih bermalam di Grand Bluewave,Hotel Shah Alam. Last minit  Yea..,kami laki bini memang suka beri keputusan last minit.Macam hotel ni.Setelah kami balik dari #familydayskbba9 #bloggerdaysout di Seri Kembangan.Keliling juga cari Hotel untuk di Check-In.Maklumlah,peak season kan? Cuti Hari Malaysia.Nasib baik ada bilik kosong.Ehehehe.. Alhamdulillah. Ohh,kebetulan waktu itu semasa Check-In agak sedikit sibuk di Hotel.Ada event kenduri anak Dato kata salah seorang caterer yang kami jumpa di dalam lift. Cantik tak?? Masuk jer Grand…

  • kesihatan

    Mesti Mempunyai Kerajinan Untuk SIHAT!

    Assalamualaikum..   Agak lama sangat tak minum air jus buah-buahan ni.Kali ini,setelah lama Kami laki bini tinggalkan minuman ini.Maka,kami mula lagi.Hihihihi.Beetroot ni jika tak silap agak mahal sedikit.Berbanding buah lemon.Lemon pun dah dijual pada harga RM 1 sebiji tau.Huhuuhu.Alasan jer kan? Walhal ina malas sangat hasilkan jus buah-buahan ni.Pelbagai alasan lah yang keluar.Ekeekkeke..  CABARAN MENGHASILKAN JUICE Agak leceh nak menghasilkan jus buah-buahan ni tau.Salah satu sebab,semasa nak mengupas tu pun sudah ambil masa yang agak lama.Heeehhh.Guna manul jer kupas kulit beetroot,dan carrot tu.Huuuuuh! Itu yang agak leceh. Beetroot pun rumit.Sudah kupas kulit,nak kena potong dadu pula beetroot tu.Dengan isi yang keras.Bertabahlah nak kena potong halus untuk di masukkan di dalam…

  • lifestyle

    Happy Birthday Buat Suamiku

    Assalamualaikum…   Apa yang di rancang,tak semuanya menjadi.Seperti planning surprise birthday suami lah,GAGAL! Sedih gila.Hmm..   Sambutan Birthday Berbeza First time buat surprise macam ni kat suami tau.Hhihihi..Sebelum ni,hanya beli kek jer.Bosan kan? Tetapi kali ni luar biasa lah.Walaupun tiada kek,tetapi ina tetap ada surprise untuk Mr.Z tu.Harap tak bosan lah dia.       Tepat Jam 12.00 malam     Kali ni..,lain dari lain sebelum-sebelum ni nak celebrate.Celebrate birthday Mr.Z tepat jam 12 pagi iaitu ia jatuh pada hari Jumaat malam Sabtu (22.9.2018).Planning ni  seminggu sebelum tarikh Birthday tu.Sebab bila teringatkan Mr.Z ada job this weekend.Terpaksa lah serba awal..hihii.Kacau pula kalau hantar surprise ni kat tempat dia buat kerja…

  • lifestyle,  Property

    Ways To Fund For FREE CONDOMINIUM

    Ways to fund for free condominium Are you thinking of buying a condominium? Or even upgrading from smaller apartment in Pasir Panjang? You have probably met few real estate agents notifying you to buy your dream house for free back then. Now, with the technology advance, you will be able to see some of the Facebook ads with the messages owning multiple properties with little or minimal money. Seems too good to be true eh because as the saying goes nothing in life ever comes free or there’s no free lunch. Here are some of the scenarios that can get you a free condominium.          Scenario 1:…

  • lifestyle

    SEEngapore Roaring Time dengan Traveloka Promo Code

    SEEngapore Roaring Time dengan Traveloka Promo Code Bosan dengan percutian dalam Negara? Apakata Sesekali nikmati percutian ke Kota Singapura pula.Walaupun  ia satu Bandar yang Kecil.Tetapi terdapat banyak tempat yang menarik untuk di lawati serta budaya hidup patut diterokai. Antara tempat yang menarik untuk dikunjungi ialah Gardens Bay The Bay,National Orchird Garden,Singapore Zoo,Universal Studio Singapore dan lain-lain tempat.     NIGHT SAFARI SINGAPORE Bagi yang mempunyai anak-anak,salah satu tempat yang patut korang terokai bersama anak-anak ialah Night Zoo Safari.Night Zoo Safari merupakan salah satu tarikan pelancong yang paling popular di Singapura. .Zoo yang kini menempatkan lebih daripada 2,500 haiwan yang mewakili 130 spesies , di mana 38% adalah spesies terancam .…

  • parenting

    Furqan Menginjak ke Usia 1 Tahun 7 bulan Kini Lebih Lucu Gelagatnya

    Alahai…dah agak lama dah tak update blog ni.Last update hari isnin baru-baru ni (dulu setiap hari ada jer up entri).Huuuhhh! Malas bebenor yea Ina nihh.Entri kali ni nak bercerita pasal anak-anak lah pulak.Sebelum-sebelum ni asyik cerita pasal resipi dan sembang kosong sahaja.    BABY LELAKI BACA : CIRI CIRI MENGANDUNG BABY LELAKI  Ini lah dia.. satu satunya anak lelaki Ina.Muhammad Arif Furqan yang kini berusia 1 tahun 7 bulan.Sejak menginjak ke usia 1 tahun 7bulan ni,pelbagai keletah yang mencuit hati mama.Seronok pula.Walaupun Furqan ni sering memeningkan kepala ina.Tetapi..dia lah juga yang mampu buat Ina ketawa seharian. Orang kata,beralih bulan..(umur).Semakin banyak akalnya.. tengok tu dalam gambar.Mukanya..,memang kelakar habis.Tak tahulah mana mewarisi…

  • resipi

    Rahsia Cempedak Goreng Rangup!

    Assalamualaikum..kepada pengunjung blog ina.Hai.. korang.Entri kali ini nak share resipi Cempedak Goreng.Telan air liur tengok kawan-kawan di sosial media asyik up cempedak goreng.Haishhh~ nak tunggu cempedak rumah mertua,memang tahun ni takde rezeki.Mana tidaknya..,asyik kera ajer yang makan cempedak tu.Huhuhu. tahun lepas cempedak menjadi.Isi cempedak pun penuh dan tiada ulat.Ehehehe..berdasarkan hasil 2 tahun lepas.Teruk cempedak tu sekali dengan ulat dan lagi isi pun tak banyak.     okaylah..berbalik kepada tajuk entri.Ina nak kongsi kan resipi Cempedak goreng.Mungkin ada yang tau resipi ni kan? Bukan susah pun nak bikin.Petik cari jer dah boleh buat.Tetapi kan nak garing tu macam mana? Ada yang buat,macam jejemput rupanya.Tak garing langsung.Tetapi kalau ada yang sukakan jenis…

  • lifestyle

    Dinner Di McDonalds ..Reward untuk Family

      Sesekali dinner McDonalds pula.Syok juga.. Alhamdulillah.. malam itu juga ina bawa mak ayah dan 2 orang adik ina ni makan malam.Kiranya,malam tu.Makan untuk 2 buah keluarga.. iaitu total kesemua ahli adalah 9 orang.Alhamdulillah,cukup dengan kupon yang ina redeem malam tu. Dinner di McDonalds  Malam ni sangat berbeza…,lain dari lain.Sesekali makan fast food pula.Sebab dah kerap sangat kalau makan di luar asyik nasi putih aje.Suami memilih lokasi McDonalds di Indera Mahkota.Iaitu lokasi branch McDonalds yang tidak terlalu crowded dengan manusia.Hihhhi.Jenuh juga kalau ruang makan yang di penuhi orang ramai. Ermm…,malas (Serik) nak pergi ke McDonalds di Teluk Cempedak tu.Terlalu ramai pengunjung di situ salah satu sebab.Mereka ni selepas makan,akan duduk…

  • resipi

    Resipi : Cekodok Pisang Kembung

     Dahulu,semasa Ina bujang.Langsung tak pernah memasak cekodok pisang.Yup..memang langsung tak tahu.Sebab dalam keluarga ina,semuanya suka makan jejemput ‘bodoh’ ataupun lebih dikenali sebagai jejemput daun kucai..huuuh.  Lepas berkahwin barulah kenal cekodok pisang ni..eheheh.Itu pun resah gelisah di dalam hati ni hah duk terfikir..,macam mana lah nanti nak memasak cekodok  pisang untuk suami.Favourite suami pula tuu.. huuuu.Menangis tau..,telefon tanya mak macam mana nak buat cekodok pisang tuu..Sekarang ni,,dah mempunyai anak 3.Semakin tak kekok lah nak memasak cekodok pisang ni.Ehehehe..kat bawah ni,Ina sediakan sekali resipi Cekodok Pisang. Resipi CEKODOK PISANG KEMBUNG     Bahan-bahan untuk Cekodok Pisang Kembung   1 ikat pisang Emas 3 atau 4 cawan Tepung Gandum (Ina gunakan tepung cap…

  • parenting

    8 Kali Sehari Soffea Tukar Pakaian

    Semenjak menginjak 3 tahun.Soffea sangat cerewet tentang pakaian.Aduhhh! Stress mama nakkkk! Boleh migrain di buatnya.Tetapi begitulah,nasib seorang ibu tentang melayan karenah anak-anak yang kian membesar.Kalau tidak sabar…,boleh menjadi kes dera. Kerap Menukar Pakaian Yea.Soffea seorang yang jenis pembersih.Entah lah nak kata.Tetapi over lah si Soffea ni tau.Pagi sahaja berapa dah dia pakai baju.Ermm,,bila diingatkan kembali.Mama kira,untuk pagi sahaja.Sudah 3 helai… belum masuk tengahari lagi tau pakaian dia.Huwaaaaa~~~ Jam 11.30 pagi nak keluar ambil kakak Sara.Soffea tukar lagi satu baju.Huhaiii.Mama pernah stress dengan Soffea tau.Sampai satu tahap mama kunci bilik “princess”..ehehehe. Bilik yang tak digunakan ..asalnya bilik anak-anak.Tetapi dorang ni asyik takut jer.Kul 1 2 pagi..,bangun menangis ketuk bilik..huhuhu.Jadinya..,bilik ini di…