KENCING MANIS tangani diabetes ketika hamil

Cara Tangani Diabetes ketika Hamil

Risiko Ibu hamil yang mengalami kencing manis perlu mengawal paras gula dalam darah dan perlu sentiasa berada dalam pemantauan doktor pakar. Rawatan susulan mesti dibuat dengan doktor pakar. Kencing manis semasa hamil boleh menyebabkan kesan-kesan negatif kepada kandungan seperti kematian fetus (intra uterine death), bayi besar (macrsomia), air ketuban yang banyak (polyhydramnion), kelahiran preterm dan respiratory distress syndrome. 

PUNCA 
Punca Diabetes Antara punca diabetes ketika hamil ialah faktor usia. Semakin meningkat usia seseorang, semakin tinggi risiko untuknya mendapat penyakit kencing manis. Penyakit ini semakin menular disebabkan oleh faktor obesiti yang disebabkan pengambilan makanan yang tidak terkawal.

Dari segi pemakanan, pesakit diabetes atau mereka yang berisiko mendapat penyakit ini perlu menghadkan pengambilan karbohidrat dan makanan yang diproses. Namun ini tidak bermakna mereka berhenti mengambilnya secara terus, sebaliknya lakukan secara berperingkat. Pengambilan makanan jenis-jenis lain seperti protein dan lemak dibolehkan seperti biasa tetapi dengan syarat hadkan unsur-unsur makanan yang berkarbohidrat. 

Bagi ibu yang menyusukan bayi dengan susu ibu, usah bimbang untuk menghadkan pengambilan karbohidrat kerana ia tidak menjejaskan penghasilan susu ibu. Apa yang penting anda perlu faham yang anda perlu hadkan pengambilan bukan berhenti terus. Pastikan anda bersenam dengan kerap iaitu tiga hingga 5 kali seminggu dan sekurang-kurangnya senaman yang mengeluarkan peluh selama setengah jam sekali.

Panduan Menu untuk Diabetes 

Sarapan Pagi:

 Sebiji Telur Satu atau dua keping roti serat toast bersama 2% susu rendah lemak Snek .

sebelum lunch 

2% susu dengan dua hidangan biskut kering bersama air Makan Tengah Hari Sandwich ayam, ikan tuna dengan tomato lettuce, epal saiz serdehana dengan 2% susu dan air 

Makan Malam 

Ayam (bahagian dada), salad, roti serat bersama 2% susu, epal saiz sedehana Snek Satu keping roti serat dengan ayam atau keju, 2% susu

Bagaimana ingin dapatkan set Diabetes ( kehamilan )

sms : 013-9331855 

                                                   whatsapp : 016-9232988 
                                          cod sekitar kuantan pada setiap hari..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *