• tips kulit cantik,dapatkan cara penjagaan wajah dengan betul
    beauty,  tips

    Elak kulit kusam | Amalkan tips kecantikan (rutin penjagaan) wajah ini

    Assalamualaikum Terpanggil untuk menulis tips ini.Tips bagaimana ingin dapatkan kulit bersih dan tidak kusam. Sebenarnya,nak dapatkan kulit bersih bebas jerawat mudah aje.Semua bermula dari sikap kita,samada malas atau rajin untuk membelai kulit setiap hari.Jika rajin,dapatlah memiliki kulit flawless bak kulit tomato ni.Tetapi jika sikap malas lebih menguasai diri,blackhead dan whitead ada di muka.Janganlah pula merungut..ehhehe. Walau kulit Ina tak putih.Tetapi Ina ada satu tips perkongsian yang ingin dikongsikan kepada korang semua.Antaranya ialah: Rutin penjagaan kulit agar bersih Pore Purifying Serum Clenser : Pencuci muka yang Ina gunakan sekarang.Rasanya,ini adalah pencuci muka yang Ina paling berkesan setakat ini.Ia bertindak 2In1,pencuci muka yang begitu berkesan dalam mencuci sisa mekap pada wajah. Scrub…

  • beauty,  lifestyle,  review

    Guardian CC CREAM (Water Based) Dengan SPF 50 UVB

    Assalamualaikum.. Heyy,sesekali bercakap pasal beauty lah pula.Asyik parenting jer kan? Hehh…,jemu dek korang nanti.Silap-silap muntah hijau dah.Ehehehe..Okay,baiklah.Entri kali ini nak tunjuk kat korang satu Sun Protection Factor (SPF) juga bertindak sebagai CC cream yang baru jer cuba beberapa kali pakai.Bhaya tau kalau tak lindung kulit dengan krim spf..kesan jangka panjang ialah kanser kulit manakala jangka pendek,terjadinya jeragat..Huhuhuhu.Jom baca dulu entri ni. Haritu nak cari krim SPF jer kat guardian.Tup-tup terjumpa yang ni.Kebetulan yang sedia guna tu,buat kulit berminyak.Terus lah tanpa rasa ragu,ambil dan bayar di kaunter.  SPF 50 PROTECTION FROM UVB  Dalam banyak-banyak krim SPF yang ina pernah gunakan.Ini kali tersangat selesa.Sebab salah satunya ia tidak membuatkan kulit wajah ina…

  • beauty

    Petal Velvet Powder – Althea

    Cantik tak? Ni barangan Make Up yang ina beli di  website Althea . Khas didatangkan dari Korea.Eheheeh.. Best tauu. Antara barangan make Up yang ini sempat grab tak banyak pun.Beli yang mana penting sahaja.Macam dalam gambar kat atas ni lah.Terdiri daripada Concealer Duo,Lip Tint,Fix Mist Oil Control dan Petal Powder. Jom tengok secara lebih dekat lagi.. kasi zoom yea.   Petal Velvet Powder Pertama kali beli,last guna bedak tabur masa zaman remaja jer tau.Sebab rasa tak sesuai.Tetapi kali ini,buat pertama kali dalam sejarah ina.Kebiasaannya,ina hanya gunakan Foundation sahaja dan takde guna langsung bedak.Tapi kali ni,Ina berani mencuba.Iyalah kan? Produk dari Korea,mesti hasilnya pun berbaloi.Seiring dengan kualiti..haa,gituuu. Okay,Petal Velvet Powder ni kan.Memang…

  • beauty,  lifestyle,  Sobella

    Sobella Merubah PenampilanKu

    Tambah kapsyen Tajuk tak boleh blah langsung…eheheh.Tetapi entahlah.Mak cakap semalam kat Ina muka dah nampak perubahan.Ada nampak gemuk.Sebelum ni,semasa bulan ramadan muka cengkung sangat.Urmm.. Ada juga niat dihati  nak membeli dan mengamalkan supplement bagi tambah berat badan ni.Sebab berat sekarang mencecah 50Kg sahaja.Ermm,,walau nampak jer kurus ina ni.Tetapi tulang padat.Ehehehe..  Saiz (27) seluar jeans dari zaman bujang sehinggalah mempunyai anak 3 orang ni.Ina masih mengekalkan saiz pinggang yang sama.Ehehehe.. masih boleh digunakan lagi seluarnya.Tehehehe.. Baju raya pun masih boleh gunakan yang lama lama.Baju tshirt pun sama.  Pernah suarakan isi hati pada suami,nak tambah berat badan lagi kononnya.Tetapi suami dah kata..sudah okay macam ni.Dengan ketinggian ina 161cm.. Hmm,,apa nak kata lagi,dengan…

  • beauty

    Tampil Cantik Dengan Alha Alfa Royal Propolis Foundation

    Ada tak kat sini jenis yang suka mencuba pelbagai foundation? Seperti  Ina sendiri,ina suka mencuba pelbagai foundation.Dari pelbagai jenis.Ada yang terdiri jenis cecair dan juga krim.Banyak juga lah,duit berhabis sebelum betul-betul jumpa yang serasi dengan kulit kombinasi ina ni. Baca artikel : Kenapa Mekap Saya Bercapuk?  pengguna Alha Alfa Royal Propolis Alhamdulillah,akhirnya.Barulah Ina berani mencuba Foundation dari  Alha Alfa iaitu satu satunya foundation yang menggunakan bahan tambahan seperti  Royal Propolis iaitu dari air liur lebah.Mesti sudah ramai yang tahu kan? akan kelebihan propolis.     Pengalaman menggunakan Alha Alfa Royal Propolis Foundation     Pertama kali guna,dan memang takde kat mana mana foundation.Bila di sapu dan di dap dap pada…

  • beauty

    PETUA KECANTIKAN : Elak Kulit Kering

    Masalah kulit kering berpunca daripada pelbagai faktor seperti perubahan cuaca, pemilihan alat solek yang tidak tepat, sinaran matahari dan sebagainya. Terdapat pelbagai cara yang anda boleh amalkan untuk mengatasi masalah kulit kering ini. Diantaranya adalah….. (1) Minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari. Jika cuaca betul-betul panas, anda perlu minum lebih banyak daripada itu. Sekiranya anda tidak mendapat cukup air dalam badan, ia akan menyebabkan tubuh anda dehidrasi. Minuman seperti kopi dan teh harus diambil secara sederhana sahaja. Ini kerana sebahagian daripadanya akan memberi kesan sampingan yang lain. Sebagai contoh kopi boleh membuatkan kulit anda bertambah kering dan ia juga mungkin menyebabkan masalah kulit yang lain seperti jerawat. (2) Makan makanan…

  • beauty,  review

    BIO ESSENCE – BIRD NEST + Peptides (Personal REVIEW)

    Alhamdulillah,harini nak share feedback ina guna bio essence.Termasuk harini,sudah 10hari gunapakai Overnight Mask Bird Nest.Kesan dia Woow! sangat. ehehehe. Awal bulan ina ke The Store Kuantan,berpusing jugak la dalam tu.Agak lama duduk bertapa,rambang mata nak beli mana satu bagi masalah ina yang kulit wajah kombinasi (certain area berminyak,berkulit kering di bahagian dahi dan dagu). Pada mulanya ina nak ambil set local product.Bila di fikir,rasa macam rugi ni kalo tak berkesan pada wajah.Dah penat pusing kat dalam tu,akhirnya mata ina terpaku melihat Di rak Bio Essence. bio-essence  Ada juga item terbaru dari bio essence iaitu tanaka (botol pink).Tetapi ina lebih tertarik kepada item Bird Nest + peptide.Wow! First insight ina, nampak…

  • beauty,  Maybeline,  review

    FOUNDATION MAYBELINE DREAM SATIN SKIN (PERSONAL REVIEW)

    pengguna maybeline foundation dari 2011 Opps! jangan panik. Itu gambar masa ina bujang dulu.Sekarang dah beranak pinak dah.  foundation maybeline satin skin kod cerah Alkisahnya selepas massage wajah tadi selepas mandi, nak pakai foundation lah.Baru terfikir nak update entri tentang foundation MAYBELINE. Foundation ni start ina gunapakai dari zaman bujang lagi tau,masa (ehh,ni jangan silap faham tau.. maksud ina bukan guna foundation tak habis habis lagi sampai 2017…no no no ) tu bekerja di kedai tayar.Penampilan memang kena jaga lah,sebabnya berhadapan dengan orang ramai. Psst! dengan foundation ni jugak la, ina pikat Mr Z tu..hahahaha..sekarang dah jadi suami isteri pun.Sehinggalah sekarang 2017, ina tetap menggunakan produk MAYBELINE. Untuk foundation ni…

  • beauty

    TIPS : MILIKI PEHA YANG CANTIK

    Assalamualaikum dan selamat pagi! Dah sarapan ke? jangan skip ya sarapan tuu..kalo taknak berat badan naik mendadak..hihihihih.  Haii.. nie hari,aii nak bagi sedikit petua kecantikan.Petua nak bagi Peha anda CANTIK,SEKSI macam Maria Farida tuuuu…eh,kikikikiki.. Untuk bentuk peha yang menarik, sila ikuti langkah-langkah dibawah: sila baring  di atas lantai dengan  kedua belah tangan di sisi. Angkat kedua belah kaki lebih kurang 45 darjah . Silangkan kaki anda dengan kaki dengan kaki kanan bersilang diatas kaki kiri (pergerakan menggunting) Kemudian, tukar kaki kepada kaki kiri pula bersilang di atas kaki kanan. Ulang langkah ini sebanyak 12 hingga kali untuk setiap set. Anda akan dapat merasa tekanan di otot otot `bahagian peha anda.…

  • beauty

    CARA MENGENALI KULIT WAJAH ANDA

    wanita! anda perlu perhatikan jenis jenis kulit wajah sebelum membeli  sebarang produk penjagaan wajah. antara si A Dan si B, Memang mempunyai perbezaan kulit.Ada berminyak, kulit normal,jenis kombinasi,kulit kering  dan kulit sensitif.Dibawah ini,ada 5 jenis KULIT WAJAH. Kulit Normal Kombinasi Berminyak Kering Sensitif untuk mengetahui cara menentukan jenis jenis kulit wajah ada caranya, pertama bersihkan wajah dengan pembersih yang biasa anda gunakan, basuh dengan air, lalu keringkan.Biarkan sekitar 1-2 jam tanpa menggunakan produk apapun, lalu lihat ciri ciri yang  berikut : KULIT NORMALKulit normal adalah jenis kulit yang paling lembut dan rapat. kulit normal juga umunya bersih, bebas dari bintik, halus, lembut, dan tidak memiliki daerah yang berminya atau berkerut.…