• parenting blogger,cc cream guardian
    kesihatan,  lifestyle,  parenting

    Lemah Semangat

    Assalamualaikum.. Selamat petang,harini kan.Tak tahu lah.Kenapa dan mengapa bila ON PC aje,ada jer nak update itu ini.Walhal sebenarnya,mission utama nak siapkan job di Instagram tu.Haihh!! Sejak dua menjak ni jugaklah,idea menulis tu akan datang petang.Pufffff~~ Serabut kan? Ermm.. Pelbagai idea nak menulis ni untuk blog kesayangan wp ku ini.Ahaks! Kisahnya pula.. suami tadi dia dah ON pc,maka teruslah melekat Ina ni ha pula p sambung kerja.Arghh! Dalam waktu yang sama kena uruskan FB page bisnes suami dan blog dia juga tu.Dah lama bersawang. Haip! Apa pula yang Ina ni membebel kan? Haihh..Kusut-kusut. Okay,back to the topic lahhh.Ehehehe.. Tak Pernah Sertai aktiviti perkhemahan di sekolah Yup,dulu kan.Ina ni seorang yang sangat…

  • kesihatan,  lifestyle

    Bantulah..Ketika di Fasa Mood Down

    Assalamualaikum… Hai,setelah beberapa hari berada dalam fasa Mood Down.Subhanallah! Betul-betul terasa di uji allah dengan kesihatan.Kali ini,Ina sememangnya seorang loser.Asyik berfikiran negatif sahaja. Ermm,jika tidak silap.Ina di uji dengan batuk yang agak lama.Tetapi tak lah sehingga berbulan lamanya.Dalam tiga minggu batuk semakin hari semakin teruk dan berkahak.Batuk ina bersambung selepas pergi mendapatkan rawatan di Klinik Wong,Kuantan.  Tetapi sebelum mendapatkan rawatan di Klinik Wong,ina jatuh sakit iaitu mengalami cirit-birit yang teruk sehingga 4 hari di susuli migrain.   Kesihatan Di Uji   Di Kuantan ketika itu,dengan keadaan cuaca kejap hujan dan panas membuatkan selsema dan batuk pula datang menyinggah kepada Ina.Huhh! Ketika ini,masih lagi boleh menerima.Pelbagai jenis ubat batuk iaitu dari…

  • jus beetroot,beetroot powder,minuman kesihatan
    kesihatan,  lifestyle,  parenting

    Minuman Seisi Keluarga Beetroot Powder JoyMix

    Nak tanya lah korang yang selalu workout ataupun berzumba,berjogging atau sebaliknya.Adakah korang turut sama menjaga pemakanan sihat? Ermm,mesti janggal pula kan jogging dan workout gila-gila tetapi tak jaga pemakanan.Gila bunyi nya nihh. Tetapi bila korang dah rajin workout mahupun berjogging,secara automatiknya.Pemakanan juga korang akan turut terjaga. Seperti ina sendiri,walau  tak mengamalkan diet yang ketat.Tetapi adalah juga ina mengamalkan gaya hidup sihat dengan workout hanya dari rumah.Nak kata gila tuuuu..,ehhh,Gila ker? Ahaks! tak lah juga. Memadai dengan workout ringan seperti plank,squat dan Donkey kicks (selama 10 minit) iaitu sebanyak 2 kali sehari.Nak tunggu ke Gym.Memang takkan pergi lah kan? Dengan askar-askar kecil ni 3 orang.. adeii! Suka sangat minum Juice Buah-buahan Dan…

  • kesihatan

    Mesti Mempunyai Kerajinan Untuk SIHAT!

    Assalamualaikum..   Agak lama sangat tak minum air jus buah-buahan ni.Kali ini,setelah lama Kami laki bini tinggalkan minuman ini.Maka,kami mula lagi.Hihihihi.Beetroot ni jika tak silap agak mahal sedikit.Berbanding buah lemon.Lemon pun dah dijual pada harga RM 1 sebiji tau.Huhuuhu.Alasan jer kan? Walhal ina malas sangat hasilkan jus buah-buahan ni.Pelbagai alasan lah yang keluar.Ekeekkeke..  CABARAN MENGHASILKAN JUICE Agak leceh nak menghasilkan jus buah-buahan ni tau.Salah satu sebab,semasa nak mengupas tu pun sudah ambil masa yang agak lama.Heeehhh.Guna manul jer kupas kulit beetroot,dan carrot tu.Huuuuuh! Itu yang agak leceh. Beetroot pun rumit.Sudah kupas kulit,nak kena potong dadu pula beetroot tu.Dengan isi yang keras.Bertabahlah nak kena potong halus untuk di masukkan di dalam…

  • kesihatan

    Cara Bagaimana Memiliki Perut Yang Kempis

    Ya allah!!! Tension betul lah..,perut dah mula buncit ni.Ramai yang sangka aku pregnant 5 bulan.Haaaa!! Stress nya.. Boleh kemurungan tau tak.Malu lah nak berhadapan dengan orang ramai ni.Semua orang tegur aku ni pregnant.     Okayy..,pernah tak korang alami situasi ni skearang? Ermm..,nak tahu tak macam mana petua atau tips bagi mendapatkan perut ramping bak kerengga? Baca sehingga habis.. serta amalkan. Makan makanan yang betul   Bagi memiliki perut yang kempis, perkara utama yang perlu dititik beratkan adalah pengambilan makanan yang betul dan seimbang untuk tubuh badan kita. Perlu ada diet seimbang di dalam menu seharian kita kerana dengan berdiet kita mampu untuk membuang lemak terutamanya di bahagian perut. Diet…

  • kesihatan,  lifestyle

    Ku Sangka Kurap,Rupanya Ekzema

    Bulan lepas,Sara mengadu katanya  gatal-gatal pada sekitar pinggang nya.Iyalah kan..,dia berkulit Sensitif jika memakai kain sekolah yang bergetah atau seluar yang mempunyai getah yang ketat. Di kesan mempunyai alergik pada usia 7bulan Sebenarnya,Sara ni sejak dari usia 7 bulan lagi.Dia mempunyai kulit sensitif.Mula di kesan  mempunyai kulit sensitif sekitar dia berusia 7bulan.Masa tu dia baby.Ina suapkan telur separa masak dalam 2 sudu.Keesokan harinya,di leher nya,terjadi macam bisul. Biji tu berair serta bernanah.Dah sapu ubat pun,still membesar jugak dengan gatal nya di bahagian itu.(Sebab nampak sara menggaru..kesian pula masa tu).  Pergi ke klinik,doktor hanya bekalkan ubat sapu sahaja.Dan masalah tersebut selesai.Kata doktor,alergik telur.Tetapi suntikan semasa baby,nasiblah tiada alahan apa-apa ubat. Di…

  • kesihatan,  lifestyle

    2 Ramadan – Rezeki Disaat Berbuka Puasa

    jus tembikai Alhamdulillah, sudah selesai 3 Ramadan seluruh umat islam berpuasa hari ini.Motif Air tembikai? Ehehehe…,saja nak tayang jus tembikai tu. Sebenarnya,tembikai ni jiran sebelah yang berikan setengah jam sebelum berbuka pada hari ke -2 berpuasa.Moga murah rezeki mereka sekeluarga hendaknya.Syukur sangat,waktu tu.Suami baru bersiap nak keluar ke Param (Pasar Ramadan).Tapi terus cancel keluar.Ehehee…  Mesin Jus Dari tahun lepas,memang Ina dan suami ni kaki jus.Tehehe..Boleh dikatakan seminggu 4 atau 5 kali dalam seminggu beli jus buah di Param pada tahun lepas.Jika tak silap,harga sebungkus RM 6 jus.Ermm..cuba congak kat situ.Dah berapa kan pelaburan untuk minuman sahaja.Itu belum juadah kuih lagi tuu..huuuu. Allah perkenankan DOA Agaknya allah mendengar suara hati Ina…

  • kesihatan,  lifestyle,  parenting

    Hidupkan Amalan Sunnah Dengan Bersugi

    Sesekali ajar anak-anak gunakan kayu sugi untuk memberus gigi.Eheheeh..Reaksi anak-anak?   Sara :apa tuh? Kayu apa tu ?Kenapa guna kayu ni mama?    Soffea: Ucuk jer ni mama. (Busuk)   Furqan (1 tahun 7bulan) : Eeeeeiii…,eiyerkk. Ijik jik. (Jijik)     Reaksi ke tiga-tiga orang anak Ina ni.Masing-masing keluarkan pendapat mereka.Iyalah,dah besar.Baru mama kenalkan korang dengan kayu sugi.Macam ni lah jadinya.Hahaha.Tetapi kan,memang lucu pula bila tengok keletah anak-anak dengan pelbagai reaksi ni.     Ajar anak-anak gunakan Kayu Sugi   Hari ini sudah memasuki minggu ke-2 menggunakan Kayu Sugi.Alhamdulillah.Ina pula yang teruja sebenarnya.Sebab nak anak-anak belajar bersugi.Nak hidupkan amalan sunnah Nabi juga.   Pernah anak yang sulung bertanya kepada Ina.  …

  • kesihatan

    Lega Setelah Angin Keluar Selepas Berurut Sendiri Di Rumah

    Semalam,badan ina penuh angin.Huuuhh,sakit yang teramat weii. Kawasan sekitar perut ina,Ya Allah.Mungkin siang tadi,Ina makan tengahari lambat.Akibatnya,angin di bahagian perut naik.Jika dibiarkan mungkin satu badan berangin. BERURUT SELEPAS MAGHRIB Sesudah solat maghrib,segera ina capai minyak bagi melakukan proses urutan.Ina mulakan urutan dengan membaca lafaz bismillah beserta selawat keatas nabi.Untuk pengetahuan korang,nak berurut tak boleh ketika matahari tegak di atas kepala tau.Di khuatiri urat masih tegang dan keras.. (ini apa yang abah ina pesan lahh) Jenis Ina memang suka urut sendiri,baru puashati..heeehehe CARA URUTAN INA BAGI MEMBUANG ANGIN DI KAWASAN PERUT   1. Ina mulakan urutan di bahagian perut bagi tujuan melembutkan urat di sekitar.Urut secara arah bulatan. 2. Kemudian urut…

  • kesihatan,  lifestyle

    31 tahun..pelbagai ujian kesihatan mendatang

    Hai.. sejak kebelakangan ini kan. Ina dapatkan rasakan bahawa ina ni semakin Tua..hukhukhuk.31 tu..sudah di kira tua lah.Ehehehe.. Kenapa? Sebab kerap sangat sakit.Mungkin allah nak uji umatnya.Allah tarik sedikit nikmatnya..  SAKIT KAKI Ina pun tak tahu kenapa.Memang sejak kebelakangan ini,bahagian kaki sangat sakit.Semacam urat tegang,ha macamtu.Tetapi bukan sakit 24 jam.Ada lah masa-masa tertentu sahaja yang ia datang menyerang.Ina nak drive jauh sikit pun,takut.Risau berlaku kekejangan keatas kaki ina ni. SELAMAT TINGGAL MINUMAN BERKAFEIN Setelah Ina siasat puncanya kenapa dan mengapa.Segala kafein ina tinggalkan termasuklah teh.Ia..,jika tidak.Memang setiap hari Ina buat teh untuk di minum sama ada pagi mahupun petang.Sehinggakan suami takut sangat tengok Ina ni ha.. Risau kencing manis katanya.Sebab…