• parenting

    Bukan Mengandung dan Ada Yang Kecewa

      Assalamualaikum.. Sudah terjawab akhirnya.Kisahnya boleh baca di Sara nak baby lagi .  Agak lama juga ina mengalami kesakitan ini.Hampir 2 minggu juga..akhirnya dapat jawapan.Yang mana mampu membuatkan orang ramai terkejut. Ada Baby? Suspen tak kisahnya? Ehehehe.. Propa jer lebih tu.Huhuuh.. Smpai diri ina sendiri pun tertipu juga.Hahaha.. Adeiii! Patut Mr.Z kata bukan pregnant pun. Gila tak suspen kan? Perut ina pula buncit.Sebiji orang mengandung 3 minggu..ehehe.Sara yang berusia 6 tahun tu,asyik duk bertanyakan akan perut mama yang buncit.Dengan reaksi wajah dia tu.Asyik tersengih sahaja.Dah macam kerang busuk haa. Lagi-lagi,dia kerap bertanya.Mama kenapa tak workout? Mama tak takut buncit ke perut? Erkk.. Iya,memang ina aktif workout.Tetapi sejak kebelakangan ini,perut tidak…

  • profile blogger,portfolio blogger,contact me
    lifestyle,  parenting

    Penulis Sepenuh Masa

    Assalamualaikum .. Saya adalah owner kepada blog nurimanqhaisara.com ini. Agak bercelit lidah nak menyebut mahupun untuk mengingati blog ini., Betul tak korang? Ehh, alah.Jangan tipu .. baik jujur ​​k. Tapi bagi ina sendiri.Ia adalah satu-satunya blog yang boleh diibaratkan seperti nyawa ina sendiri.Ehehehe .. BLOG USIA Blog ni asalnya dari tahun 2013 lagi.Masa tu, memang buta IT.Tetapi masih merangkak nak buat blog.Menangis juga lah nak boleh menaip.Blog tunggang langgang.Selepas habis waktu kerja, berlari ke rumah mak pula untuk menyiapkan satu entri.Huhuhuhu. Sedih tau bila terpenang satu masa dahulu.Nak setting blog pun tak reti time tu .. tangan gatal nak setting size width blog.Last sekali blog tu semua lari dari segi…

  • lifestyle,  parenting

    Sepetang di Pusat Rekreasi Taman Bandar Indera Mahkota,Kuantan

    Bagi korang yang tak biasa ke Taman Bandar Indera Mahkota,Kuantan Pahang.Bolehlah gunakan waze atau google maps dengan memasukkan lokasi “Taman Bandar Indera Mahkota”. Jika dari Beserah,mengambil masa lebih kurang 20 minit perjalanan. Dulu setiap weekend kami akan ke sini.Itu cerita semasa kami menjadi penduduk tetap di Indera Mahkota selama 5 tahun.Dan bila dah berpindah ke Pelindung,jarang sangat ke sini.Eheehe.Yup,,kawasan perumahan kami sekarang berdekatan dengan Tasik (track jogging) dan juga berhampiran 3 buah pantai.Hihihihi.  MEMPUNYAI KELUASAN YANG SANGAT BESAR Berbalik kepada tajuk kat atas tu.Taman Bandar Indera Mahkota ni mempunyai keluasan yang sangat besar.Sebab di sini juga mempunyai tasik,taman permainan,track jogging yang sangat besar (kalau jogging ni,mau setengah jam atau sejam…

  • lifestyle,  parenting

    Tempat Paling WOW Waktu Malam Di Kuantan Bagi Keluarga

    Assalamualaikum.. Agak lama tak menghirup udara malam di bandar Kuantan.Ehehehe… Seriously,rindu sangat nak jadi kelawar.Siang kami sekeluarga duk sahaja di rumah.Dan malam,kami aktif keluar lah.ehehehe.. Jarang dah keluar malam.Bukanlah sebab apa,dah penghujung bulan October.Faham-fahamlah,musim tengkujuh dia nak maii ler.Kerap hujan malam di Kuantan.bersiap siaga lah korang yee..  Nak  tau ke mana kami sekeluarga santai waktu malam di bandar Kuantan? Teluk Cempedak? Ohhh,bukanlah.Musim tengkujuh tak boleh pergi ke sana.Sejuk malam-malam,ombak besar lagipun.Tak syok juga.. silap-silap demam anak-anak kan?   SIMBOLIK TAMAN KERANG  Tada!!! Taman Kerang adalah destinasi kami sekeluarga untuk beriadah.Ala,macam Putrajaya lah juga.Cuma yang membezakan Taman Kerang dengan Putrajaya adalah dari segi keluasan tempat.Taman Kerang kecil jer tempatnya.Padat.. tetapi sangat…

  • lifestyle,  parenting

    Sara Nak Baby Lagi…

    Berdasarkan perbualan mama dengan Sara tu.Korang rasa apa? Hihii.. Ina asyik nak tergelak jer dengan Sara tu tau.Macam excited nak ada adik lagi.Walhal bawah dia.dah ada adik 2 orang dah.Seorang perempuan (Soffea) dan Furqan yang bongsu. SERONOK USIK SARA  Dan sehingga hari ini.Sara tu,masih lagi tak percaya.Mengatakan di dalam perut ina ni ada baby.Hahaha.Walhal perut ina ni berangin.Jadi buncit sekejap.Sebab banyak makan pedas.Ehehehe.. Perut memang sensitif jika makan pedas.Jadi seperti ibu mengandung.Huhuhuhu.Tetapi selepas angin keluar,kempis lah perut.Sekejap jer buncit nya..  Tengahari tadi,semasa makan tengahari..,Sara yang berusia 6 tahun.Sempat bertanya pasal perut mama. Sara : Mama,kenapa suka makan pedas.Baby nak makan ke? Mama : Malas layan.Makin di layan..,makin menjad-jadi nak adik…

  • lifestyle,  parenting

    Perkembangan Baby 2 Tahun

      View this post on Instagram     beberapa hari yg lepas.. Muhammad Arif Furqan telah menyelamatkan 2 orang kakak nya. sangat kelakar.. situasi : Sara dan soffea menjerit di dalam bilik. Bila mama masuk bilik dan tengok,alahai anak. ulat besar saiz semut aje nakk.. menjerit.Macam nampak hantu🙄 Lastnya.. hero mama,si Furqan datang menolong 2 kakak nya. Alahaiii.. Furqan datang dan terus memijak ulat tersebut. Kes..settle by furqan..😊😂😂 Pengajaran disini.. furqan dah ada sifat tolong menolong sedari kecil lagi. Alhamdulillah… Arif = Bijaksana #kbba9 #KelabBloggerBenAshaari #bukansekadarblogger #bloggermy #malaysiablogger #ehbelogakudotblogspotdotcom A post shared by Nor Azlina (@azlina6861) on Jan 22, 2018 at 11:32pm PST Alahai… Hampir mama terlupa bulan Oktober adalah…

  • UHT Fernleaf Susu seisi keluarga
    lifestyle,  parenting

    UHT Fernleaf 100% Susu Dari Ladang New Zealand

        View this post on Instagram     Seronoknya anak anak bila minum UHT fernleaf ni.. sambil minum boleh bermain dengan Lembu Fernleaf ni. . . Excited betul mereka ni.Pelbagai posing sambil menikmati susu segar dari ladang ni. . . #FernleafUHT #100Mmmmm #parentingbloggermalaysia #kbba9 #kelabbloggerbenashaari #nurimanqhaisaradotcom A post shared by Nor Azlina (@azlina6861) on Sep 28, 2018 at 3:33am PDT Ala… 2 minggu lepas ina terima parcel dari Fernleaf.Wahhh! Memang tak sangka betul..Susu segar boleh di pos begitu melalui GDex ni.Alhamdulillah! Dapatlah juga merasa akan kesegaran susu tersebut. Tadaa! Ini lah dia Parcel dari Fernleaf itu.Cantik sangat prop dan lembu dari New Zealand ni.Tengok tu,lembu ni meragut rumput yang…

  • ekzema,anak ekzema
    lifestyle,  parenting

    Muka Sara Pucat

    Assalamualaikum. Agak lama dah kan..,Ina tak berkongsi kisah anak-anak di blog ni.Oh ya..,harini baru ada kisah tentang anak yang sulung tu.Nur Iman Qhaisara. Kisahnya… Semasa bangun pagi tadi nak ke sekolah.Ina dah nampak akan perubahan pada Sara.Tetapi sudah di periksa suhu badan.Tidak menunjukkan sebarang tanda bahawa dia tak sihat.Cuma satu yang ina perasankan.Mata Sara tu bengkak.   Instinct Seorang Ibu Hari ini,memang jadual ina bersama anak-anak berubah sedikit.Kebiasaannya,ina akan mandikan anak-anak tepat jam 10 pagi.Ehehehe.. Bukanlah apa.Sementara anak-anak masih nyenyak tidur,sempatlah ina workout terlebih dahulu.Hihhihi.. 5 minit jer workout demi kesihatan diri. Buat kerja menyapu tu..,buat juga tau.Cuma berbeza ketara antara workout dengan lakukan kerja rumah.Ehehehehe.. Dan selagi anak-anak (Soffea…

  • batuk berkahak
    parenting

    Telinga Furqan Berbau Busuk

    Minggu lepas punya cerita lah.Kejadian berlaku semasa Ina tengah solat.Ermmm,Ina sendiri pun tak faham.Budak-budak ni suka sangat buat kerja time mama solat.Tak tahulah mengapa. Kisahnya..,Furqan menangis secara tiba-tiba.Berkejaran dengan si Sara (sulung) dan membebel.Katanya..’Adik tak takut ke pekak nanti?’ . Masa ni..,Ina sudah habis solat.Tengah berdoa,tapi tak fokuslah.Dengar Sara cakap macam tu.Paniklah Ina ni ha.. Cotton Bud Entah macam mana,cotton bud sudah berada di tangan Furqan sambil menangis.So,Ina hanya ambil cotton bud tu sahaja dan terus buang tanpa memeriksa keadaan telinga Furqan.Huhhhh! Betapa cuainya mama ketika ini.Mama langsung tidak memeriksa keadaan telinga kamu Furqan. Darah Kering Keesokan harinya,rutin harian selepas mandi ialah mama akan periksa telinga.Bagi membersihkan telinga (buang daki..jika…

  • parenting

    Furqan Menginjak ke Usia 1 Tahun 7 bulan Kini Lebih Lucu Gelagatnya

    Alahai…dah agak lama dah tak update blog ni.Last update hari isnin baru-baru ni (dulu setiap hari ada jer up entri).Huuuhhh! Malas bebenor yea Ina nihh.Entri kali ni nak bercerita pasal anak-anak lah pulak.Sebelum-sebelum ni asyik cerita pasal resipi dan sembang kosong sahaja.    BABY LELAKI BACA : CIRI CIRI MENGANDUNG BABY LELAKI  Ini lah dia.. satu satunya anak lelaki Ina.Muhammad Arif Furqan yang kini berusia 1 tahun 7 bulan.Sejak menginjak ke usia 1 tahun 7bulan ni,pelbagai keletah yang mencuit hati mama.Seronok pula.Walaupun Furqan ni sering memeningkan kepala ina.Tetapi..dia lah juga yang mampu buat Ina ketawa seharian. Orang kata,beralih bulan..(umur).Semakin banyak akalnya.. tengok tu dalam gambar.Mukanya..,memang kelakar habis.Tak tahulah mana mewarisi…