• lifestyle,  parenting

    Muka Sara Pucat

    Assalamualaikum. Agak lama dah kan..,Ina tak berkongsi kisah anak-anak di blog ni.Oh ya..,harini baru ada kisah tentang anak yang sulung tu.Nur Iman Qhaisara. Kisahnya… Semasa bangun pagi tadi nak ke sekolah.Ina dah nampak akan perubahan pada Sara.Tetapi sudah di periksa suhu badan.Tidak menunjukkan sebarang tanda bahawa dia tak sihat.Cuma satu yang ina perasankan.Mata Sara tu bengkak.   Instinct Seorang Ibu Hari ini,memang jadual ina bersama anak-anak berubah sedikit.Kebiasaannya,ina akan mandikan anak-anak tepat jam 10 pagi.Ehehehe.. Bukanlah apa.Sementara anak-anak masih nyenyak tidur,sempatlah ina workout terlebih dahulu.Hihhihi.. 5 minit jer workout demi kesihatan diri. Buat kerja menyapu tu..,buat juga tau.Cuma berbeza ketara antara workout dengan lakukan kerja rumah.Ehehehehe.. Dan selagi anak-anak (Soffea…

  • batuk berkahak
    parenting

    Telinga Furqan Berbau Busuk

    Minggu lepas punya cerita lah.Kejadian berlaku semasa Ina tengah solat.Ermmm,Ina sendiri pun tak faham.Budak-budak ni suka sangat buat kerja time mama solat.Tak tahulah mengapa. Kisahnya..,Furqan menangis secara tiba-tiba.Berkejaran dengan si Sara (sulung) dan membebel.Katanya..’Adik tak takut ke pekak nanti?’ . Masa ni..,Ina sudah habis solat.Tengah berdoa,tapi tak fokuslah.Dengar Sara cakap macam tu.Paniklah Ina ni ha.. Cotton Bud Entah macam mana,cotton bud sudah berada di tangan Furqan sambil menangis.So,Ina hanya ambil cotton bud tu sahaja dan terus buang tanpa memeriksa keadaan telinga Furqan.Huhhhh! Betapa cuainya mama ketika ini.Mama langsung tidak memeriksa keadaan telinga kamu Furqan. Darah Kering Keesokan harinya,rutin harian selepas mandi ialah mama akan periksa telinga.Bagi membersihkan telinga (buang daki..jika…

  • parenting

    Furqan Menginjak ke Usia 1 Tahun 7 bulan Kini Lebih Lucu Gelagatnya

    Alahai…dah agak lama dah tak update blog ni.Last update hari isnin baru-baru ni (dulu setiap hari ada jer up entri).Huuuhhh! Malas bebenor yea Ina nihh.Entri kali ni nak bercerita pasal anak-anak lah pulak.Sebelum-sebelum ni asyik cerita pasal resipi dan sembang kosong sahaja.    BABY LELAKI BACA : CIRI CIRI MENGANDUNG BABY LELAKI  Ini lah dia.. satu satunya anak lelaki Ina.Muhammad Arif Furqan yang kini berusia 1 tahun 7 bulan.Sejak menginjak ke usia 1 tahun 7bulan ni,pelbagai keletah yang mencuit hati mama.Seronok pula.Walaupun Furqan ni sering memeningkan kepala ina.Tetapi..dia lah juga yang mampu buat Ina ketawa seharian. Orang kata,beralih bulan..(umur).Semakin banyak akalnya.. tengok tu dalam gambar.Mukanya..,memang kelakar habis.Tak tahulah mana mewarisi…

  • parenting

    8 Kali Sehari Soffea Tukar Pakaian

    Semenjak menginjak 3 tahun.Soffea sangat cerewet tentang pakaian.Aduhhh! Stress mama nakkkk! Boleh migrain di buatnya.Tetapi begitulah,nasib seorang ibu tentang melayan karenah anak-anak yang kian membesar.Kalau tidak sabar…,boleh menjadi kes dera. Kerap Menukar Pakaian Yea.Soffea seorang yang jenis pembersih.Entah lah nak kata.Tetapi over lah si Soffea ni tau.Pagi sahaja berapa dah dia pakai baju.Ermm,,bila diingatkan kembali.Mama kira,untuk pagi sahaja.Sudah 3 helai… belum masuk tengahari lagi tau pakaian dia.Huwaaaaa~~~ Jam 11.30 pagi nak keluar ambil kakak Sara.Soffea tukar lagi satu baju.Huhaiii.Mama pernah stress dengan Soffea tau.Sampai satu tahap mama kunci bilik “princess”..ehehehe. Bilik yang tak digunakan ..asalnya bilik anak-anak.Tetapi dorang ni asyik takut jer.Kul 1 2 pagi..,bangun menangis ketuk bilik..huhuhu.Jadinya..,bilik ini di…

  • parenting

    Bila Si Kecil Excited Nak Bakar Kalori

    Aktiviti kami petang semalam.. ehehehe.Alhamdulillah,walaupun bawa anak-anak ke sini pun.Mereka tetap bahagia..hihihi.Ambil angin petang sambil bakar kalori ina ni haa.Walau tak banyak,tapi bagus untuk kesihatan. Semangat Tengok anak-anak tu,semangat betul bab-bab macam ni.Tengok ha..,dorang tinggal mama kat belakang.Yang sulung tu,Sara kerap sangat tanya.Bila mama nak bawa hiking..Erkkk.Korang rasa? Sebab dulu pernah bawa dia hiking dengan kakak yang datang dari Johor.Ina dah kena tinggal di belakang masa hiking tu tau,sebab bawa Si Soffea..(Soffea ni suka melenggang sikit,memang lambat jer kalau dia berjalan.) Sara tu..,Hiking memang laju jer dia berjalan.Laju sangat..semangat kesukanan tu lain macam.Masuk lumba lari pun dia menang tempat Kedua . Tasik Pelindung sebagai pilihan  Tasik Pelindung ni,terletak beberapa kilometer…

  • lifestyle,  parenting,  sawan tangis

    Sawan Tangis Punca Berhenti Kerja

    Sawan Tangis Punca Berhenti Kerja Orang tua-tua panggil,sawan tangis.Dan ada memanggilnya Colic baby.Ermmm…,entahlah mana satu.Tetapi ina sebagai ibu.Sangat runsing time tu tau.Ketika itu,anak sulung yang kena sawan tangis.Sara… artikel lain: detik pertama kali menjadi ibu Dugaan Ya allah,masa itu.Allah memang nak uji ina.Iya,memang ina manja sangat.Semuanya harapkan suami dan keluarga.Agaknya..,memang ina tak boleh langsung berdiri di atas kaki sendiri.Huhhhhh~~Semasa tahun 2011..,langsung tak pandai memandu.Lagi lah bertambah stress ni.. Tahun 2013,selepas melahirkan Sara.Hidup ina semakin berubah 360 darjah.Huuuuhuuhu. Dengan anak kecil lagi yang mempunyai masalah kerap menangis.Stress weiii! Anak ina..,dengan suami pun dia tak mahu tau.Asyik nak berkepit dengan ina sahaja.Bayangkan macam mana.Di tambah lagi dengan masalah di tempat kerja. Disangka…

  • parenting

    Detik Menjadi Ibu Buat Pertama Kali

    Harini adalah tarikh ulangtahun  ina bersalinkan Sara.Pada 23.7.2012 ina selamat melahirkan Sara secara Normal.Jatuh pula pada bulan  Ramadan..maknanya,,sebulan lah berganti puasa.Huhuhuhu.Bila sampai jer tarikh lahir sara..mesti moment ni akan berlegar-legar di fikiran ina. Ketuban Air Tanda-tanda bersalin turun pada minggu kehamilan 35 minggu.Masa tu..,pelbagai perasaan ada.Sedih dan gembira.Sedih sebab baru jer kandungan mencecah 35 minggu kehamilan,ketuban mulai pecah.Mungkin disebabkan faktor ina stress bekerja dan juga penat yang melampau.Gembira pula..,sebab tak sabar nak jumpa baby ni. Awal pagi,iaitu selepas azan subuh berkumandang.Ketika itu,ina terlelap sekejap diatas katil.Secara tiba-tiba.Terasa seolah seperti terkencing.Lantas ina membuka mata dan menangis.Saat itu Ina panik.Maklumlah,suami takde kat rumah (solat subuh di masjid).Dengan segera..,Ina menelefon mak.Mujurlah time tu…

  • kehamilan,  parenting

    Throwback Sehari Sebelum Bersalin

    Sesi throwback sebenarnya.. eheheh.Kisah malam sebelum bersalin.. tekak teringin betul malam tu, baby nak makan western.Rasa macam nak menitik nitik air liurnya.Nak di jadikan cerita.. Entah macam mana lah, kedai yang ina nak terjah itu.Takde dalam location pula…Hadoii! Tengok di Google Maps.. di bawanya ina ke tempat lain. Maklumlah,ketika ini sedang sarat mengandungkan anak ke -3.Suami pula asyik bekerja siang malam,bagi  mencari kelengkapan baby.Huhhh~Lalu terpaksalah ina mengajak keluarga ina je keluar untuk makan malam. Semasa ni..,Ina sudah terasa sperti tanda-tanda nak bersalin sudah ada.Kontraksi kejap On Off..muka ina pun sudah pucat.Salah satu kontraksi yang datang adalah secara halus sakitnya.. seolah terasa seperti ingin cramp tetapi bukan.Lebih kurang macam tu lah..…

  • parenting,  VIRAL

    Semakin kurang sikap BERAYA..

    Sepanjang bulan Syawal 2018,pelbagai isu beraya  di VIRALkan.Rasanya,tahun ini lah,raya yang paling teruk sekali.Hurmm,isu nya ialah Skrin Tv Led pecah gara-gara anak tetamu datang beraya. Huhhh,bayangkan jika ini berlaku kepada korang? Apa reaksi? Tetapi pada sudut lain.Tuan rumah pun,salah sebenarnya.Jika Tv tu jenis Led,kenapa tidak gunakan braket Tv Sahaja? Hanya lekatkan braket pada dinding rumah dan TV tadi siap boleh letakkan dinding.Selamat kan? Mungkin juga tuan rumah tadi,sayangkan meja TV dia kot.. dari LED TV.Eheheeh.. Dan braket takkan tidak mampu membeli? Braket sahaja pun,berharga bawah RM 50.Sekarang yang sayang tu lah,,sudah pecah.. Pesan kepada anak-anak Jika dari sisi pandangan tetamu pula,kita sebagai ibu bapa.Mestilah sudah berpesan siap-siap kepada anak sebelum…

  • lifestyle,  parenting,  pengalaman mengandung

    Sebab Kenapa Aku Serik Mengandung

    Hmm…bila tertengok status rakan-rakan yang melintas di wall facebook.., orang duk timang baby.Terdetik pula di hati Ina nak juga.Ehehehe..Rasanya,itu semua fitrah wanita dan juga seorang ibu. Haihh..bila di fikirkan,eh.Seronoknya.Dapat main baby..yang masih berbau harum lagi tu.Fresh dari perut baru keluar. Pastu pula bau muntah..sedap ape.. ehehehe. Masham masham.. hahaha. Kemaruk sangat kan nak ada baby ina ni.Walhal si bongsu baru nak memasuki 2 tahun.hikhikhik.. Jarak Antara Anak-anak Yang pertama dengan nombor 2 jarak lebih kurang 3 tahun, Soffea dengan Furqan pula jarak setahun seorang.Ehehehe..Terbabas,dan boleh pula tersubur masa tu.Mungkin juga,masa tu ina tak makan dah segala jamu yang ina amalkan sejak bersalinkan anak pertama.  Jamu yang Ina amalkan dahulu,jamu kampung.Saiz…