• lifestyle,  parenting

    Angkara Video bawang VIRAL.. Anak-anak ketakutan

    viral bawang bercakap Satu kelegaan kepada Ina,apabila anak-anak semuanya ketakutan dengan bawang.Hahaha..Jika sebelum ni,Ya Allah.Budak-budak ni..memang tak mahu dengar kata.Biasa lah kan,masih kecil lagi. Al-kisahnya,begini.Sabtu yang lepas,Ina keluar membeli barangan dapur bersama mak ayah dan adik beradik yang lain.Mak Ina seperti kebiasaannya,akan singgah membeli barangan dapur di kedai India.Kedai ini ialah pemborong barangan dapur di tengah bandar Kuantan. Apabila sampai disini,mak akan membeli begitu banyak bawang merah untuk dikisar halus dan di jadikan stok sebulan. Sesudah sampai ke rumah.Barangan tadi,di letakkan diatas meja dapur.Jadinya,banyak la sangat bawang-bawang tersebut.Bawang putih,bawang merah dan bawang holand.Dan,anak Ina yang sulung,Sara.Dia bermain dengan bawang tersebut,diikuti soffea dan furqan pun,turut ikut sekali. Ina?? Geram sangat ni.Habis…

  • lifestyle,  parenting

    Soffea sakit perut,mama pula demam

    Semalam mama kepenatan.Tidak pernah penat sebegini.Ini adalah  kerana Soffea mengalami sakit perut.Bukan sakit perut seperti cirit birit itu.Tetapi ini jenis sakit perut lain,guna petua minum air teh pahit pun,tidak berjalan..tak bertindak balas.24 jam Ina di tandas meneman Soffea..sehinggakan,mama pula yang demam ni.Kemungkinan malam sebelumnya,dia meminum air gas sprite.Sebelum ini,memang Ina melarang keras anak-anak dari meminum air bergas.Tetapi semalam entah macam mana boleh terlepas minum,gara-gara menonton wayang. Akibat dari masalah sakit perut yang dialami oleh Soffea.Ina terpaksa pakaikan Soffea pampers,walaupun dia baru sahaja belajar untuk tidak memakai pampers. Selang beberapa minit di ajak pergi ke tandas,penat tau.Mama jadi tak boleh nak memasak tengahari semalam.Tengahari itu juga,Furqan pula menangis ingin menyusu badan.Lastnya,mama…

  • lifestyle,  parenting

    Ohhh,baru faham,kenapa TAC Maybank tak sampai ke nombor telefon

    Sebelum ini kan,Setiap kali Ina ingin membeli secara online.Tak kisah barang apa pun yang menggunakan transaksi secara atas talian.Semuanya menghampakan.Kenapa? Frust sangat tau.Ini adalah kena mengena dengan transaksi secara online.Harap korang faham yer.. TAC MAYBANK2U Ina ialah seorang pengguna Maybank2u.Sebelum ini,lakukan transaksi secara atas talian,okay sahaja tanpa ada masalah.Tetapi pada suatu hari itu,Urgent ingin melakukan pemindahan wang atas talian menggunakan maybank2u.Ina sudah request TAC (password yang kita kena masukkan ke dalam website maybank2u nanti),tungu punya tunggu.Tiada TAC dihantar ke nombor telefon Ina.Akhirnya,Ina mengambil langkah untuk menghubungi staff maybank.Apabila di periksa,tiada masalah bagi akaun Ina.Baki akaun mencukupi bagi proses pemindahan wang. TELCO  Rupa-rupanya..baru lah Ina perasan.TAC tidak sampai ke talian telefon…

  • parenting

    5 Tips supaya anak-anak tidur awal

      TIP MUDAH ANAK TIDUR MALAM Mesti Ibu-ibu kat luar sana mempunyai masalah ini kan? Anak sukar tidur malam.Kadang kala,ada antara yang tidur jam 3 pagi.Haaa? Kesian kan? Keesokan hari nak kesekolah.Dah macam mana ya? Kesian pula mereka ni kan. Tapi korang mesti dah cuba pelbagai cara kan? Entri kali ini,Ina nak berkongsi pengalaman ina kepada korang semua ibu bapa. ELAKKAN ANAK TIDUR SELEPAS WAKTU ASAR Sesetengah kanak-kanak,selepas waktu asar.Mula lah mereka ini nak tidur kan? Masing-masing kepenatan selepas waktu persekolahan.Jadi jalan penyelesaiannya,cuba ibu bapa luangkan sedikit masa untuk membawa anak-anak ke tempat riadah lain seperti taman permainan,tasik dan pantai. Apabila mereka semua kepenatan,insyallah.Secara automatiknya mereka akan tidur awal. Dan…

  • lifestyle,  parenting

    Soffea semakin cerdik, tidak mahu gunakan lagi pampers

    Nur Wardina Soffea Harini hari ke 3 Nur Wardina Soffea dah tak menggunakan lagi pampers.Tetapi pada waktu siang sahaja.Alhamdulillah..anak ke 2 ina ni.Dia cepat sikit berbanding kakaknya sara dahulu.Sara masa umur 5 tahun,baru boleh pisah pampers.Hihihi.. agak sukar lah sara nak pisah.Sebab sara nak ke sekolah,terus dia tak mahu lagi gunakan lagi pampers.Itu kisah kakak nya . Berbalik kepada kisah Soffea tadi,3 hari kebelakangan ini.Dia memang sendiri pesan pada ina.Eh..,pelik kan? anak pula pesan kat mama.Kata Soffea,’Mama…,yaya nak spender’.Okay secara automatik ni,memang ina dah tau.Soffea memang sudah tak mahu lagi gunakan pampers.Yesss! Mama tak terkejut.Lagipun,pada usia soffea yang masih berumur 2 tahun 11 bulan itu.Ina rasakan dia masih baru lagi.Macam…

  • lifestyle,  parenting

    Tips keluarga bahagia

    Pertelingkahan kecil di dalam rumah tangga adalah suatu kebiasaan,ia sesuatu yang normal.Alangkah lidah lagi tergigit,inikan pula manusia.Betul tak?  Korang yang dah berumah tangga tu mesti pernah kan.Setakat pertelingkahan kecil.. biasa jerlah.Tiada masalah yang tak boleh diselesaikan.Kadang kala,pertelingkahan ini,dari kesilapan dari pasangan masing-masing. BERGADUH DAPAT MENGERATKAN LAGI PERHUBUNGAN Tak dinafikan,ada betulnya.Dengan bergaduh bersama pasangan,hubungan semakin bahagia.Bahaya juga ya..,tak bergaduh.Tup tup..,ada masalah paling besar.Suami berkahwin lain secara senyap di belakang isteri…hurmmm.Tetapi itulah hakikatnya.Memang lah,suami hanya pinjaman allah. Ada seorang hamba allah ni mengadu kepada ina,suami nya bertanya kepada sang isteri. ‘Kenapa kita takde bergaduh ye..,tak macam pasangan lain’.. kerap bergaduh.Sang suami lagi berkata,teringin nak merasa suasana tersebut. Bagi pendapat ina sendiri,kemungkinan sang…

  • lifestyle,  parenting

    Pengalaman pertama menggunakan mesin dobi di Kuantan

    Cerita semalam,kebiasaannya ina akan mencuci pakaian di rumah sahaja.Tetapi hari semalam,entah apa masalahya.Mesin basuh tak berfungsi,gagal untuk ‘spin’  tetapi masih boleh On lagi..Bila di On,bunyi nya semacam..seperti bunyi orang melakukan kerja-kerja menebuk dinding pula.Seram lah nak teruskan…   Selesai siapkan 3 orang anak ina iaitu Sara,soffea dan Furqan.Ina bergegas ke Kedai dobi di hadapan jalan utama rumah ina.Iaitu terletak di Pelindung,Kuantan.Maksudnya taklah jauh sangat pun.Tapi memang kena naik kenderaan la.Mujur lah,masa itu, orang tak ramai.Hanya ada 2 orang jer lelaki dalam pusat dobi tersebut.Jadi tak lah takut sangat .   Tukar duit sebelum menggunakan mesin dobi Nampak tak tempat token changer kat gambar atas itu? Tu lah..,sebelum nak gunakan mesin-mesin…

  • lifestyle,  parenting

    Soffea tersenarai dalam pemilihan sesi Shooting

    Alhamdulillah..dapat percuma 1 kotak susu rumusan dari pihak Home Tester Club malaysia,ini pun dah bersyukur sangat tau. Dalam kotak besar ini mempunyai kandungan 3 pek susu Rumusan S-26 dari Wyelth Nutrition.Alhamdulillah.. gembira sangat anak-anak,bila dapat surprise macam ni.Biasa mama yang dapat barangan review.Tetapi kali ini anak-anak pula.Ini adalah kali pertama menerima susu rumusan.Sebelum ini,anak-anak ina dapat carrier junior dan produk detergent dari CHOMEL.  Ina antara yang terpilih bagi produk kaji selidik di Home Tester Club Malaysia.Ruapnya ramai yang memohon.Tetapi disebabkan rezeki menyebelahi anak-anak kali ini.Berjaya menerima juga produk percuma ini.Bukan macam biasa tu tau yang sample.Ini ada 3 packaging susu yang mana tiap satu packaging dengan berat 650gm tiap satu.Soffea…

  • kesihatan,  lifestyle,  parenting

    2 Sebab mengapa Ibu Mengandung jangan terlalu ikutkan keinginan dan mengidam

    Lama dah tak bersiaran di blog ini.. ehehe.Minta ampun ya..,ehehe.Sebenarnya,topik entri ni ina nak membebel aje tentang kehamilan.Memang banyak la pantang larang bagi ibu mengandung ni tau.Terlalu banyak.. tetapi kalau korang rasa taknak ambil tau dan cakna.Dipersilakan..tapi jangan masa tu korang nak menangis ke ape.. memang dah terlambat.Semuanya tentang kehamilan.. scan kandungan Okay,sebab apa ina nak bercakap tentang tajuk ni?? Ina bukan lah pakar penasihat,jauh sekali doktor. Tetapi ina rasa bertanggjawab untuk menegur.Sebab ina kesian sangat tau.Ada ibu-ibu muda,dan yang mana sudah jadi ibu,tetap taknak ambil tahu tentang ini.Bila ditanya,ehh..mengidam.Teringin katanya..haaa. Tambahan lagi,ina tak mahu la.Di sebabkan korang mengidam.Korang makan benda-benda tak sihat semasa mengandung.Iya,memang sedap..tetapi sedapnya hanya sekejap sahaja.Dan…

  • domain,  lifestyle,  parenting

    Yayy..Nurimanqhaisara.com juga mempunyai domain sendiri

    Assalamualaikum… Lama betul ni blog nurimanqhaisara.com tak berupdate..last update bulan 11 2017.Selepas ini , blog ini akan di update seminggu hanya 2 atau 3kali.Tapi korang jangan risau,sebenarnya,ina mempunyai 2 blog.Yang blog utama ialah ehbelogaku.com ,blog ini setiap hari ina update. Huhuhuhu..tension tau ina punya blog ni dulu pageview tak mau naik.Rupanya,ada broken link.Haihhh..Banyak betul link ina rosak tu. Sekarang ni ina sudah upgrade blog dan kini telah mempunyai domain sendiri.Alhamdulillah…dah alang-alang mempunyai blog.Lebih baik ina lakukan sedikit pelaburan di sini.Memang gila betul kan ina..bulan Februari sahaja.2 blog tukar domain sekaligus.Ada banyak kebaikan sebenarnya jika mempunyai domain sendiri ni. Ohh,ya.Lupa nak bagitau korang.Domain ni ina menggunakan khidmat sishawa.com. Beliau yang settle…