• parenting

    5 Tips supaya anak-anak tidur awal

      TIP MUDAH ANAK TIDUR MALAM Mesti Ibu-ibu kat luar sana mempunyai masalah ini kan? Anak sukar tidur malam.Kadang kala,ada antara yang tidur jam 3 pagi.Haaa? Kesian kan? Keesokan hari nak kesekolah.Dah macam mana ya? Kesian pula mereka ni kan. Tapi korang mesti dah cuba pelbagai cara kan? Entri kali ini,Ina nak berkongsi pengalaman ina kepada korang semua ibu bapa. ELAKKAN ANAK TIDUR SELEPAS WAKTU ASAR Sesetengah kanak-kanak,selepas waktu asar.Mula lah mereka ini nak tidur kan? Masing-masing kepenatan selepas waktu persekolahan.Jadi jalan penyelesaiannya,cuba ibu bapa luangkan sedikit masa untuk membawa anak-anak ke tempat riadah lain seperti taman permainan,tasik dan pantai. Apabila mereka semua kepenatan,insyallah.Secara automatiknya mereka akan tidur awal. Dan…

  • lifestyle,  parenting

    Soffea semakin cerdik, tidak mahu gunakan lagi pampers

    Nur Wardina Soffea Harini hari ke 3 Nur Wardina Soffea dah tak menggunakan lagi pampers.Tetapi pada waktu siang sahaja.Alhamdulillah..anak ke 2 ina ni.Dia cepat sikit berbanding kakaknya sara dahulu.Sara masa umur 5 tahun,baru boleh pisah pampers.Hihihi.. agak sukar lah sara nak pisah.Sebab sara nak ke sekolah,terus dia tak mahu lagi gunakan lagi pampers.Itu kisah kakak nya . Berbalik kepada kisah Soffea tadi,3 hari kebelakangan ini.Dia memang sendiri pesan pada ina.Eh..,pelik kan? anak pula pesan kat mama.Kata Soffea,’Mama…,yaya nak spender’.Okay secara automatik ni,memang ina dah tau.Soffea memang sudah tak mahu lagi gunakan pampers.Yesss! Mama tak terkejut.Lagipun,pada usia soffea yang masih berumur 2 tahun 11 bulan itu.Ina rasakan dia masih baru lagi.Macam…

  • lifestyle,  parenting

    Tips keluarga bahagia

    Pertelingkahan kecil di dalam rumah tangga adalah suatu kebiasaan,ia sesuatu yang normal.Alangkah lidah lagi tergigit,inikan pula manusia.Betul tak?    Korang yang dah berumah tangga tu mesti pernah kan.Setakat pertelingkahan kecil.. biasa jerlah.Tiada masalah yang tak boleh diselesaikan.Kadang kala,pertelingkahan ini,dari kesilapan dari pasangan masing-masing.   BERGADUH DAPAT MENGERATKAN LAGI PERHUBUNGAN   Tak dinafikan,ada betulnya.Dengan bergaduh bersama pasangan,hubungan semakin bahagia.Bahaya juga ya..,tak bergaduh.Tup tup..,ada masalah paling besar.Suami berkahwin lain secara senyap di belakang isteri…hurmmm.Tetapi itulah hakikatnya.Memang lah,suami hanya pinjaman allah.   Ada seorang hamba allah ni mengadu kepada ina,suami nya bertanya kepada sang isteri. ‘Kenapa kita takde bergaduh ye..,tak macam pasangan lain’.. kerap bergaduh.Sang suami lagi berkata,teringin nak merasa suasana tersebut. Bagi…

  • lifestyle,  parenting

    Pengalaman pertama menggunakan mesin dobi di Kuantan

    Cerita semalam,kebiasaannya ina akan mencuci pakaian di rumah sahaja.Tetapi hari semalam,entah apa masalahya.Mesin basuh tak berfungsi,gagal untuk ‘spin’  tetapi masih boleh On lagi..Bila di On,bunyi nya semacam..seperti bunyi orang melakukan kerja-kerja menebuk dinding pula.Seram lah nak teruskan…   Selesai siapkan 3 orang anak ina iaitu Sara,soffea dan Furqan.Ina bergegas ke Kedai dobi di hadapan jalan utama rumah ina.Iaitu terletak di Pelindung,Kuantan.Maksudnya taklah jauh sangat pun.Tapi memang kena naik kenderaan la.Mujur lah,masa itu, orang tak ramai.Hanya ada 2 orang jer lelaki dalam pusat dobi tersebut.Jadi tak lah takut sangat .   Tukar duit sebelum menggunakan mesin dobi Nampak tak tempat token changer kat gambar atas itu? Tu lah..,sebelum nak gunakan mesin-mesin…

  • lifestyle,  parenting

    Soffea tersenarai dalam pemilihan sesi Shooting

    Alhamdulillah..dapat percuma 1 kotak susu rumusan dari pihak Home Tester Club malaysia,ini pun dah bersyukur sangat tau. Dalam kotak besar ini mempunyai kandungan 3 pek susu Rumusan S-26 dari Wyelth Nutrition.Alhamdulillah.. gembira sangat anak-anak,bila dapat surprise macam ni.Biasa mama yang dapat barangan review.Tetapi kali ini anak-anak pula.Ini adalah kali pertama menerima susu rumusan.Sebelum ini,anak-anak ina dapat carrier junior dan produk detergent dari CHOMEL.  Ina antara yang terpilih bagi produk kaji selidik di Home Tester Club Malaysia.Ruapnya ramai yang memohon.Tetapi disebabkan rezeki menyebelahi anak-anak kali ini.Berjaya menerima juga produk percuma ini.Bukan macam biasa tu tau yang sample.Ini ada 3 packaging susu yang mana tiap satu packaging dengan berat 650gm tiap satu.Soffea…

  • kesihatan,  lifestyle,  parenting

    2 Sebab mengapa Ibu Mengandung jangan terlalu ikutkan keinginan dan mengidam

    Lama dah tak bersiaran di blog ini.. ehehe.Minta ampun ya..,ehehe.Sebenarnya,topik entri ni ina nak membebel aje tentang kehamilan.Memang banyak la pantang larang bagi ibu mengandung ni tau.Terlalu banyak.. tetapi kalau korang rasa taknak ambil tau dan cakna.Dipersilakan..tapi jangan masa tu korang nak menangis ke ape.. memang dah terlambat.Semuanya tentang kehamilan.. scan kandungan Okay,sebab apa ina nak bercakap tentang tajuk ni?? Ina bukan lah pakar penasihat,jauh sekali doktor. Tetapi ina rasa bertanggjawab untuk menegur.Sebab ina kesian sangat tau.Ada ibu-ibu muda,dan yang mana sudah jadi ibu,tetap taknak ambil tahu tentang ini.Bila ditanya,ehh..mengidam.Teringin katanya..haaa. Tambahan lagi,ina tak mahu la.Di sebabkan korang mengidam.Korang makan benda-benda tak sihat semasa mengandung.Iya,memang sedap..tetapi sedapnya hanya sekejap sahaja.Dan…

  • domain,  lifestyle,  parenting

    Yayy..Nurimanqhaisara.com juga mempunyai domain sendiri

    Assalamualaikum… Lama betul ni blog nurimanqhaisara.com tak berupdate..last update bulan 11 2017.Selepas ini , blog ini akan di update seminggu hanya 2 atau 3kali.Tapi korang jangan risau,sebenarnya,ina mempunyai 2 blog.Yang blog utama ialah ehbelogaku.com ,blog ini setiap hari ina update. Huhuhuhu..tension tau ina punya blog ni dulu pageview tak mau naik.Rupanya,ada broken link.Haihhh..Banyak betul link ina rosak tu. Sekarang ni ina sudah upgrade blog dan kini telah mempunyai domain sendiri.Alhamdulillah…dah alang-alang mempunyai blog.Lebih baik ina lakukan sedikit pelaburan di sini.Memang gila betul kan ina..bulan Februari sahaja.2 blog tukar domain sekaligus.Ada banyak kebaikan sebenarnya jika mempunyai domain sendiri ni. Ohh,ya.Lupa nak bagitau korang.Domain ni ina menggunakan khidmat sishawa.com. Beliau yang settle…

  • kesihatan,  lifestyle,  parenting

    10 TIPS ANDA PERLU ELAK..JIKA INGIN MENGANDUNG..

    Alhamdulillah, hari ini ina nak share dengan korang TIPS mengenai Bagaimana nak Preggy cepat. Macam mana er? Adakah dengan cara bersama? Oh, TIDAK! Bukan ya, entri ini ina bagi 10 tips  untuk korang perlu ELAK jika Mahu pregnant lagi sekali ke atau buat kali PRTAMA. Hurmm.. artikel lain: CARA MENGESAN OVULASI I want pregnant Antara yang perlu dielakkan jika anda merancang ingin hamil :-   1.KAFEIN   cafein Kurangkan pengambilan kafein, kerana kadar pengambilan kafein yang tinggi boleh mengurang kesuburan wanita. 2. DADAH / UBAT-UBATAN SINTETIK   ubat ubatan Sesetangah pil penahan sakit dan antibiotik boleh menurunkan kadar kesuburan. Dapatkan nasihat doktor sebelum anda mengambil sebarang ubat jika anda merancang ingin…

  • LAZZ DELIVERY,jenama susu kambing
    lifestyle,  parenting

    Rezeki Mummy Blogger

    emel dari brand yang sudi beri job review kepada blogger alhamdulillah..rezeki musim hujan.Semalam,sambil duk propose job kat sushivid tu..(banyak reject je tau..hukhukhuk). 3 orang cahayamata Tapi disebalik kedukaan tersebut,allah gantikan dengan rezeki lain.Tiba tiba masuk email petang itu juga, ada yang PM di facebook bagi memberi job kali ke 2.Ehehehe.. alhamdulillah,memang rezeki anak anak.Semenjak kebelakangan ini, banyak produk untuk anak anak.Sesuai la status ina sebagai mommy blogger kan.Hihihi.. ina mempunyai 3 orang anak yang berusia lingkungan 5Tahun Nur Iman Qhaisara (sulung perempuan), hampir 3tahun Nur Wardina Soffea dan bongsu baby lelaki yang kini menginjak ke 12bulan. Bukan niat ina ingin menunjuk screenshot diatas,tetapi ina nak buka mata brands dan seller…

  • parenting

    Baby Laundry Detergent : selamat untuk Baby dan Kulit sensitif

    excited budak kecil nii Haritu selamat landing barang ni dekat ina.Alhamdulillah.. tak sangka pula.Barang ni sampai jam 2petang, abang citylink siap hon lagi tuu.Dari dapur ina berlari tau, punya excited ni.Rupanya, sempat suami p sambut barang ni (sebelum masuk kerja) dengan abang citylink. Tadaa! Baby Laundry Deteargent by CHOMEL Baby Deteargant By Chomel ialah satu Baby Laundry  Deteargant ialah produk pencuci pakaian yang BEBAS penggunaan SLS,Parabens,fragrances,dyes,Chlorine,solvent,DEA,farmaldehyde carriers ,ammonia, bahan pemutih pakaian. Hypoallergenic deteargent Pencuci ini amat halus dan berbuih.(Hypoallergenic) Tidak menyebabkan kegatalan kulit apabila terkena. Alhamdulillah, kebiasaannya, jika ina menggunakan sebarang peluntur pakaian..dan jika kulit ina terkena.Kulit akan terasa gatal dan pedih.. Mudah terurai Salah satu produk yang mesra alam…