Uncategorized

CUCUK KANCING GIGI SEMASA HAMIL

Bismillahirahmanirrahim

Assalamualaikum

selamat petang, Harini  ina dah kena cucuk kancing gigi semasa kandungan mencecah 25minggu. Huuuuu…untuk pengetahuan korang, bila baby dalam perut je dah start menendang, si ibu dah boleh diberikan suntikan Kancing gigi atau orang panggil Anti Tetanus ATT.

Uii~~ masa nak kena cucuk tu, nurse keluarkan jarum pun ina dah menggigil.Takut pula tetiba.. rasa seram sejuk dibuatnya.Em..,masa jarum masuk ke lengan .. mak aiiii, rasa ngilu jeee.Bila dah siap cucuk, seolah olah jarum tu masih ada (lekat) di lengan..hihihihi. Bayang la macam mana yea? hihihi.  Selepas kena cucuk, rasa kebas je tangan.Bila ina buat kerja-kerja rumah seperti memasak okay.Nie bila duduk saja-saja sambil taip entri , kebas pula..Berat rasa lengan kiri ni.

kecil-kecil cili padi… penangan nya. fuuuhhh.

Pentingnya cucuk kancing gigi( sumber : google) :-

– Tetanus adalah jangkitan kuman yang boleh mengakibatkan maut disebabkan oleh racun yang dikenali sebagai Clostridium tetani. Jadi suntikan anti-tetanus ni untuk mengurangkan kebarangkalian terkena jangkitan kuman tersebut.
– Kuman ni boleh masuk melalui luka. Luka untuk wanita hamil ialah jika bersalin normal, akan ada luka pada faraj (luka episiotomy).
– Dulu-dulu hospital tak banyak. Kebanyakan wanita yang bersalin hanya bersalin di klinik, disambut oleh bidan tradisional. Peralatan yang digunakan dikhuatiri tidak bersih. Jadi WHO & Kementerian Kesihatan Malaysia mewajibkan suntikan tetanus pada ibu hamil – mencegah kadar kematian bayi dan ibu.
– Vaksin ini melindungi ibu dan bayi yang bakal dilahirkan. Antibodi yang dibentuk dalam badan akan dihantarkan pada bayi untuk melindunginya sehingga beberapa bulan selepas dilahirkan. Juga mengelakkan kelahiran bayi pramatang.
– Kehamilan pertama: Dua suntikan diberi. Suntikan pertama pada awal kehamilan, suntikan kedua selepas sebulan atau dua bulan selepas dos pertama.
– Kehamilan kedua: Jika jarak kehamilan kurang dua tahun dari kehamilan pertama, satu suntikan booster dos akan diberikan.
– Suntikan tetanus sudah menjadi tidak relevan sekarang kerana sudah banyak hospital dibina. Peralatan yang digunakan juga bersih dan dibasmi kuman.
– Suntikan ini juga boleh mendatangkan effect seperti demam dan adakalanya allergy. Sebab tulah ramai gynaecologist di hospital tidak memberikan suntikan ini.
– Tetapi hospital kerajaan masih mengamalkannya – mengurangkan risiko jika ibu hamil itu tinggal di kawasan pedalaman.

 

 

You may also like...

2 Comments

  1. Avatar

    Super geschrieben.Vielen Dank.

  2. Avatar

    Uncovered this write-up interested, added to linkagogo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *