lifestyle, resipi

DONAT Lembut (TANPA TELUR)

Donat tanpa telur..sesuai bagi mereka yang alergik telur
Bahan – Bahan:
2 cawan tepung high protin
1 1/2sudu Besar Marjerin
11gm Yis (ina guna jenama SAF..brand mauripan sedikit berbau)
1/2 sudu Besar Water Roux
Air sejuk (ina tuang air tu ikut lembut doh sampai boleh uli dan tak melekat di tangan)
Cara cara Buat Donat:
1.satukan yis + gula bersama air suam biarkan (untuk hidupkan yis.. tunggu yis berbuih).
2. Dalam bekas lain, masukkan tepung , marjerin , water roux , yis
3. Gaulkan bahan diatas sampai rata..
4.Bila bahan sudah sebati…masukkan air sejuk ikut doh.Jangan tuang semua air tu..
5.Uli gunakan tangan..kuasa kuda…(tips: sila hempuk hempuk doh tu..pastikan letak dalam plastik bersih..baru hempuk.Libas macam mak mak kita basuh baju tuu..insyallah,lama uli..lebih lembut dan gebus donatnyaa…)
6.Bulat bulatkan @ gunakan acuan donat.. siap bentuk,pastikan donat korang direhatkan sebentar.Paling cepat 15minit boleeee.
6. Panaskan kuali.Pastikan minyak betul panas dan goreng..
Tips:
**balikkan hanya sekali donat (untuk elak donat serap minyak)
Tips buat WATER ROUX:
✔✔50gm tepung gandum
✔✔250ml air masak
(Satukan bahan diatas dan pukul sehingga bahan bersatu
**masakkan atas api..sehinga berkilat..
***3hari sahaja penyimpanan water roux.. selebihnya expired.
Cara buat Gula Donat:
✔✔kisar gula kasar sehingga hancur
atau boleh beli gula macam ina tu. Cari di bakery.. dusting sugar. Mahal la sikit..
donat lembut,donat sukatan cawan
donat macam macam
Nor Azlina

Nor Azlina

Penulis blog tentang parenting dan lifestyle.Pengguna mirrorless camera Sony Alpha. Instagram @azlina6861

You may also like...

34 Comments

  1. Avatar
    jessie koo says:

    Wah sedap. Nak cuba weekend nie

  2. Avatar
    Nor Azlina says:

    cubalh.. jangan takcuba. hiks

  3. Avatar

    sedapnya donat. sy pernah buat sekali xjadi terus tak buat sampai skang… hehe

  4. Avatar

    sedapnya! sha pernah try buat dulu, keras boleh baling dinding, dinding retak hm haha

  5. Avatar
    Pok_Ucu HELMI says:

    Sedapnya, saya memang suka donut, boleh cuba ni…

  6. Avatar
    Nor Azlina says:

    pernah jugak..siap kena perli donat keras dengan abah.. kikikiki. tp tetap buat jugak..sebab dl jeles,tengok kawan buat lembut. ehehehehe. itu yang mencuba sampai dapat betul lembut

  7. Avatar
    Nor Azlina says:

    xpe..cuba lagi. ina pernah tahap keras jugak,siap luka gusi makan donat ina buat. hahaha

  8. Avatar
    Najah Mustapa says:

    Bookmark this sebab nanti boleh cuba buat. Heheh..
    Tengok gambar dah rasa terliur

  9. Avatar

    nampak macam best je ni. nanti nak cubalah

  10. Avatar
    Nor Azlina says:

    kejap je licin

  11. Avatar
    Nor Azlina says:

    ohh..ada yer jual kat pasar malam. jarang jumpa ni

  12. Avatar
    Nor Azlina says:

    okay..silakan.

  13. Avatar
    Nor Azlina says:

    eheheheh.. the power of makanan

  14. Avatar
    Nor Azlina says:

    wlcm

  15. Avatar
    Nor Azlina says:

    silakan.. lagi sedap ada pelbagai topping diatas

  16. Avatar
    Shee Ching says:

    Looks delicious!

  17. Avatar

    boleh cuba nanti…

  18. Avatar

    tak pernah buat donut!!hehe..boleh try nanti!

  19. Avatar
    Aneezah Johnson says:

    Memang bagus resepi ni especially untuk orang" yang alergik telur,boleh juga merasa donut kan

  20. Avatar

    Kene bookmark ni.
    Adik saya gemor sgt la Big aople nak beli byk sgt x maMpu lak huhuhu

  21. Avatar
    Haneeza Mohamad says:

    ya Allah tempting nya donut ni.. hmm kena pergi big apple camnih.. nak masak sendiri tak berbaloi sebab duduk rumah sewa seorang je yg mkn hahaha

  22. Avatar
    Nor Azlina says:

    boleh frozen.ina biasa buat nu..satu adunan dapat 10 atau 15 camtu. selebihnya dibuat frozen.Bila bila mau makan, goreng terus

  23. Avatar
    Nor Azlina says:

    jom mendonat

  24. Avatar
    Nor Azlina says:

    ye,,betul tu. Kadang tu, telur kat dapur takde. jadilahh donat

  25. Avatar
    Nor Azlina says:

    lets try

  26. Avatar
    Nor Azlina says:

    jom..

  27. Avatar
    Nor Azlina says:

    silakan.

  28. Avatar
    Carol Lam says:

    nampak sedap tak sabar nak cuba recipe ini *yums*

  29. Avatar

    suka sangat makan donut…bolehla cuba resepi ni nanti…

  30. Avatar

    Takdela susah sangat nak buat donut. hehehe nanti nak cuba, kalau nak lagi sedap, celup2 dengan chocolate sos. sedap. hehehe

  31. Avatar
    Bro Framestone says:

    Rindu nak buat donut. Tapi sekarang jarang makan donut, sebab itu tak buat dah.

  32. Avatar

    Saya memang suka donut especially yang gebu gebas
    Lagi lagi yang ada susu. Fuh, best

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *