kesihatan

manfaat minum air putih

Manfaat minum air putih bagi kesehatan
Kebaikan Minum Air Selepas Bangun TIDUR

 

Terapi air putih Minum

    2 gelas air setelah bangun tidur – Dapat membersihkan organ-organ internal.
    Minum segelas air 30 minit sebelum makan -Dapat membantu fungsi seluruh pencernaan dan ginjal.
    Minum segelas air sebelum mandi -Dapat menurunkan tekanan darah.
    Minum segelas air sebelum tidur -Dapat mencegah stroke dan serangan jantung

1. Meningkatkan Tenaga

Dengan minum air sejurus selepas bangun tidur akan meningkatkan kadar metabolisma anda, ia kan menbantu anda jadi lebih peka dan segar disebabkan meningkatnya kadar tenaga dalam badan.

2. Menbuang Toksin

Ia juga akan menbantu tubuh badan anda mengenyah toksin yang tersimpan dalam sistem tubuh dengan senang. Ini kerana selepas beberapa jam anda tidur badan anda tidak mendapat sebarang cecair untuk itu.

3. Losing weight

Mara Z. Vitolins, pakar nutrisi dari Wake Forest University Baptist Medical Center berkata kebiasaannya tubuh badan kita tidak dapat menbezakan diantara lapar dan dahaga, jadi dengan meminum air ia dapat menbantu ia mengenalpasti.

Kelebihan Minum Air putih ketika perut kosong

Tabiat minum air kosong ketika perut kosong adalah salah satu tabiat yang sangat baik. Rasulullah SAW juga sering mengamalkan minum air kosong selepas bangun sahaja dari tidur setiap pagi. Ia juga baik untuk penyakit  antaranya penyakit sakit kepala, sakit badan, sistem jantung, artritis, degupan jantung yang pantas, epilepsi, kegemukan berlebihan, asma bronkitis, TB, meningitis, buah pinggang dan air kencing, muntah-muntah, gastrik, cirit-birit, buasir, kencing manis, sembelit, semua penyakit mata, rahim, kanser dan gangguan haid, hidung telinga dan penyakit tekak.

Bangun sahaja daripada tidur pastikan minum segelas air. Baik sebelum membersihkan mulut. Khusus untuk kesihatan. Japanese Medical Society misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu, amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius. Diantara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan perubatan di negara matahari terbit itu ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, sistem jantung, artritis, degupan jantung yang pantas, epilepsi, lemak berlebihan, bronkitis, tibi, meningitis, buah pinggang dan jangkitan pada air kencing.

Setiap 25kg berat bdn memerlukan 1 liter air untk perkembangan otot yg sihat supaye mampu Membakar lebih bnyk lemak (otot mengandungi 75% air) tiada istilah GEMOK AIR kerana org lebih berat kebanyakan mereka kurang air di sebabkan lebih banyak peratus lemak mengambil alih kawasan badan… Badan yg menggeleber adelah di sebabkan lemak yg tinggal.. Air juga membantu


Menyingkirkan toxic daripada terus mendap d dalam tubuh dan mampu menggalakkan penyakit yg bersangkut paut dgn obesiti seperti sakit jantung, darah tinggi, gout, kencing manis n strok. Rakyat Malaysia kebanyakanya malas minum air dan bersenam menyebabkan berlakunya mendapan asid yg tinggi… Dengan minum air banyak, kite dpt menyingkirkan toxic bg membantu proses penurunan berat badan d lakukan dgn lebih lancar

Sekiranya warna urine anda jernih, ia menunjukkan yang badan anda terhidrasi dengan baik manakala warna urine yang kekuningan menunjukkan yang anda perlu lebih air

JANGAN LUPA, AIR JUGA SGT PENTING KETIKA MENGAMALKAN SUPPLEMEN

Nor Azlina

Nor Azlina

Pencinta kucing yang memiliki 5 ekor kucing siam. Seorang isteri dan juga Mama kepada 4 cahaya mata. Minat menulis secara santai di platform Wordpress.

"Percaya dengan kata Hati anda"

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *