kesihatan

merawat GHOUT

FAKTA: Golongan berisiko

Mereka yang berusia 40 ke 50 tahun terdedah kepada gout tetapi gout juga boleh terjadi di kalangan mereka yang lebih muda.

Memiliki sejarah keluarga yang berhadapan dengan gout

Mereka yang mengamalkan gaya pemakanan yang tidak sihat

Wanita putus haid

Obesiti, diabetes dan hyperlipidemia atau mereka yang mengalami tekanan

Penyakit gout disebabkan oleh masalah untuk menyikirkan asid urik berlebihan dalam badan. Metabolisma asid urik tidak dapat dilakukan dengan betul dan menyebabkan akumulasai/pengumpulan asid urik pada salur darah dan sendi. 

Komplikasi gout adalah gouty atritis dan boleh menyebabkan destruksi/kerosakan sendi dan deposisi urate pada kulit dan rawan. Asid urik berlebihan pada sendi adalah dalam bentuk kristal. Sebab itulah pesakit atritis akan mengalamai pembengkakan pada sendi terutamanya sendi jari dan kaki.

4 PERINGKAT GOUT

Gout boleh dibahagikan kepada empat peringkat;

 -asimptomatik (tiada simptom), 

-akut -simptom gout berlaku secara cepat dan tiba-tiba; biasanya hanya menyerang tisu lembut pada beberapa sendi.

interkritikal
kronik -serangan gout boleh berlaku berulang-ulang yang dipanggil polyarticular gout. Pesakit akan berasa amat sakit, kejang dan kaki berubah bentuk. Ada juga yang mungkin menghadapi masalah kaki bengkak, merah, panas dan demam.

Tofus
Pengumpulan asid urik boleh dilihat melalui pembentukan benjolan kecil di permukaan kulit yang dipanggil tofus. Pada keadaan yang lebih serius, tofus yang terlalu besar mungkin pecah dan mengeluarkan bahan seperti kapur.

BAGAIMANA GOUT BOLEH BERLAKU?

~Tekanan/Stress: 

 terbukti memberi kesan negatif pada badan dengan pengurangan mineral dan nutrisi serta peningkatan pengeluaran adrenalin dan hormon tekanan/stress (steroid). Stress juga boleh menurunkan sistem imun anda, menukar paras sugar dalam darah dan menaikkan paras asid urik ke tahap tinggi.

~Tabiat Makan: 

 makanan yang salah, cara makan, masa makan dan banyak mana anda makan, secara terus memberi kesan pada kesihatan anda. Makanan yang diproses akan melemahkan sistem penghadaman, yang dengan itu melemahkan sistem imun dan seterusnya akan membenarkan gout menyerang dan berbagai lagi penyakit akan muncul. Makanan yang menyebabkan gout ialah makanan yang berasid. Contohnya seperti kopi segera, sos, kicap, buah masam dan berwarna kuning, jeruk, minuman bergas, makanan ringan, mee segera dan sebagainya.

~Berat badan:

 Berat badan yang melebihi. Umum mengetahui berat badan boleh menjadi faktor utama punca pelbagai penyakit. Kalori yang masuk, jika tidak digunakan dalam bentuk tenaga yang sama dengan jumlah kalori yang keluar, boleh menyebabkan kegemukan.

~Gula: 

Gula terutamanya gula yang diproses menjadi produk hiliran lain. Contohnya, gula kapas, gula putih, halwa dll. Terlalu banyak gula akan menyebabkan keradangan dan ia adalah penyebab utama kebanyakan penyakit yang diketahui termasuk gout.

~Antibiotik: 

 Antibiotik itu sendiri bermaksud melawan kehidupan dan itulah apa yang dilakukannya. Antibiotik melenyapkan semua organisma dalam badan, termasuk yang baik dan diperlukan oleh sistem kesihatan. Ramai orang menghadapi masalah disebabkan oleh ketidakseimbangan mikroorganisma sihat yang diperlukan untuk penghadaman yang baik dan sistem imun yang berkesan. Ramai juga yang mengambil antibiotik akhirnya menderita dengan sistem imun yang lemah akibat pergantungan kepada antibiotik tersebut.

~Merokok: 

Akan menyebabkan kadar urik asid bertambah di dalam darah serta mengurangkan pengaliran gas oksigen yang mencukupi untuk meneutralkan darah.

~Glucagon: 

 Peranan ini dimainkan oleh pankreas melalui rembesan glucagon. Glucagon berfungsi untuk menukarkan karbohidrat dan lemak menjadi tenaga. Bahan yang tinggi urik asid semuanya akan ditukarkan menjadi lemak dan kandungannya yang banyak didalam darah menjadikan glucagon tidak dapat dirembeskan secara mencukupi. Akibatnya glucagon tidak dapat dirembeskan sepenuhnya. Percubaan pankreas untuk merembeskan glucagon secara berterusan akan melemahkan pankreas. Baki urik asid yang berlebihan akan terkumpul yang menimbulkan masalah kesihatan termasuk potensi gout.

~Pemikiran/Perasaan: 

 Pemikiran yang negatif terutama berkaitan dengan “keperihatinan” seperti ambil berat, cemburu, ,dengki, khianat, hasad dan sebagainya. Sifat negatif akan mengganggu proses rembesan semulajadi jus-jus pankreas termasuk glucagon.

Antara makanan yang harus dielakkan:Makanan laut;

 ikan, kerang, sardin dan ikan bilis

Sayur-sayuran seperti asparagus, bunga kobis dan bayam

Organ dalaman haiwan seperti paru, hati dan jantung

Daging merah

Cendawan

Yis (roti putih, roti manis)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *