lifestyle

NASI GORENG < CINCAI >

Kebetulan suami tak balik makan tengahari..maka tercipta lahh resipi ini.Memang ina super pemalas tiap kali suami tidak balik makan,eheheeh.Janji anak anak berisi perut…betul? hihihihi.

NASI GORENG (CINCAI)

NASI PUTIH SIAP MASAK ( Lebih kurang 3 orang makan)
BAWANG PUTIH (1 labu )
DAUN SADERI ( 1 BATANG )
SAYUR SAWI ( 1 iIkat kecil )
UDANG (17 ekor = RM 9..Saiz besar ibu jari dewasa))
LOBAK MERAH (1/2 Batang)
LADA HIDUP (1 Batang)
(**Lebihan MINYAK GORENG UDANG)
1. Panaskan Kuali. Letakkan minyak masak sedikit untuk menggoreng udang.
2. Goreng Udang sehingga garing.. Lalu ketepikan seketika.
3. Masukkan Bawang Putih 1 Labu dan goreng ( sila kupas kulit terlebih dahulu serta ketuk bawang putih dan Goreng sehingga naik bau)
4. Masukkan daun saderi tumiskan ia.
5.Masukkan Nasi putih tadi kedalam kuali serta gaul bersama udang,sayur sawi,lobak,cili hidup sedikit garam.
6. Masak diatas api sehingga sebati dan sedia dihidangkan.
7. SIAP!!
**Nama je resipi NASI GORENG CINCAI,keenakannya..perghh! macam kat warung warung pulak.Ehehehehe! Percayalah.. aroma bawang putih dan saderi tuu..lain macam.. Siap bertambah tambah dibuatnya.. tambahan pula menggunakan minyak lebihan udang tadi tu..Itu yang menaikkan lagi rasa kesedapan..Ecehhh.
Sila la cuba..
Sebelum tu, buatlah dengan kasih sayang.Insyallah..terasa kesedapannya.
Nor Azlina

Nor Azlina

Penulis blog tentang parenting dan lifestyle.Pengguna mirrorless camera Sony Alpha. Instagram @azlina6861

You may also like...

17 Comments

  1. Avatar

    SA pun suka buat nasi goreng cincai2 ni…asal sedap makan dan anak makan bertambah..

  2. Avatar

    Cincai pun nampak sedap. Anak pun suka. Suami lagi lah suka. Hehehe

  3. Avatar

    Senang buat nasi goreng ikut suka macam ni.. lagi sedap and senang..

  4. Avatar

    yg cincai tu biasanya lbh sedap ina… hehe

  5. Avatar

    Nasi goreng memang biasanya guna resepi cincai.hehe. tak pernah pulak letak daun saderi. Macam sedap ni! Nak buat jugaklah

  6. Avatar

    Selalunya bila cincai-cincai ni yang sedap.

  7. Avatar

    nasi goreng memang senang dan sesuai dimakan bila saja ūüėā cincai cincai lah sedap haha tambah kasih sayang seorang emak pulak hehe

  8. Avatar
    Qbal Ramlan says:

    Nasi goreng always be my fav. Senang nak masak. Kalau letak ayam udang sikit lagi sedap. Sayur bawah. Waaaa

  9. Avatar

    yg nasi goreng ni lah paling sedapp

  10. Avatar
    Aneezah Johnson says:

    Cincai pun nampak sedap,bestnya kalau terer masak ni

  11. Avatar

    wow, that looks really good, thanks for sharing the recepi!

  12. Avatar
    Bro Framestone says:

    lately kita selalu masak nasi goreng tom yam… dulu rajin la masak nasi goreng cincai ke kosong..

  13. Avatar

    My version of nasi goreng cincai adalah – apa sahaja yang ada dalam fridge ketika nak memasak hahaha.

  14. Avatar

    Cincai pun nampak sedap. I pun nak belajar membuatnya.

  15. Avatar

    Kadang-kadang Nasi Goreng Cincai ni sedap jugak. main campak je lah.

  16. Avatar
    Haneeza Mohamad says:

    ya Allah simple je masakan ini tapi nampak sedap. nak trylah nanti

  17. Avatar
    danan wahyu says:

    recipe sangat simpel dan mudah bisa nih i try

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *