• pelajar sekolah,sekolah,sesi persekolahan darjah satu
    parenting

    Sara di Hari Pertama Persekolahan

    Alhamdulillah.. hari ini sudah memasuki hari ke-2 sesi persekolahan Sara.Semalam kami (suami isteri) hantar Sara ke sekolah tepat jam 7.15pagi,hihih.Itupun sudah jam (sesak) jalan di depan perumahan berhampiran sekolah Sekolah Kebangsaan Pelindung,Kuantan. Berdebar sebenarnya Ina ni ha,sebab semalam adalah hari pertama juga Sara memasuki ke darjah satu.Risau sangat-sangat..,ehehe.Abah dia langsung tak de apa reaksi.Agaknya semua title ayah-ayah macam ni erk?? Dia rileks aje,langsung tak menggelabah.Mama jer kecut perut ni,dalam kepala sentiasa fikir ( anak nak ke tandas,waktu rehat anak dan paling risau sekali adalah risau jika Sara tu tersilap masuk kelas).Oh,tidak! Hahaha~ Ini kisah Ina waktu kecil.Cikgu beri arahan supaya masuk ke kelas masing-masing,yang Ina ni pula masuk ke kelas…

  • air terjun,pemandangan di air terjun,air terjun maran
    lifestyle,  parenting

    Mandi-Manda di Air Terjun,Teladas Maran

    Assalamualaikum.. Cerita dah basi ni,tetapi biarlah kan.Sebagai kenangan Ina bersama keluarga dan ipar duai.Suami Ina tak join sesi perkelahan kami ni oleh sebab sibuk dengan bekerja.Heehh.. Lokasi kami berkelah kali ini ialah di Air Terjun Teladas,Maran Pahang. Tersesat di Air Terjun Jerangkang Ini adalah pertama kali dalam hidup,pergi berkelah di Air Terjun yang boleh dikatakan agak jauh.Heehh~ Jika terdahulu,hanya berkelah di air terjun panching sahaja.Tetapi.. sejak mempunyai kes kematian disitu,kami mematahkan plan untuk kesana serta memilih lokasi Air Terjun,Teladas Maran sebagai lokasi berkelah kami. Perjalanan kami mengambil masa lebih kurang sejam.Oleh sebab,sebelum ini kami tersesat jalan.Erm,biasalah tempat yang tak pernah kami terokai,memang akan tersesat punya.Guna google maps pula.. tak berupdate,sudahnya…

  • susu untuk ibu menyusu,susu untuk ibu hamil,susu kambing untuk mengandung
    lifestyle,  parenting

    Syoknyaa.. Penghantaran Pantas dengan LAZZ Delivery

    Assalamualaikum.. Penghantaran Pantas Dengan LAZZ delivery | Sudah memasuki 2 tahun Ina menyusukan Furqan.Ehem,sebenarnya semasa mengandung lagi,sudah berniat ingin menyusukan anak sehingga 3 tahun usianya.Dan sehinggalah Furqan mencecah usia 2 tahun ketika entri ini di tulis,susu badan masih lagi banyak.Allah kabulkan jua hajat ina terdahulu,alhamdulillah.Rezeki anak masih ada.. Kenapa Perlu Berhenti menyusu? Ketika anak memerlukan.. Ohh,yang ni Ina paling tidak suka.Ada segelintir ibu-ibu memaksa supaya Ina stop menyusu anak,sebab faktor usia Furqan sudah memasuki usia 2 tahun.Tetapi bagi Ina sendiri,buat ape nak stop menyusu badan.. sedangkan susu masih banyak.Sehinggakan breast masih mengalami bengkak susu. Ada pula friendlist Ina di socmedia,gara-gara stop menyusu badan secara mengejut di saat susu badan masih…

  • pameran artifak Rasulullah dan para sahabat
    lifestyle

    Pengalaman berkunjung ke Pameran Artifak Rasulullah dan Para sahabat

    Assalamualaikum.. Semalam,hati terpanggil untuk mengunjungi Pameran Artifak Rasulullah dan barangan para sahabat yang diadakan di Dewan Majlis Perbandaran Kuantan.Alhamdulillah,akhirnya.. sempat melawat juga ke pameran tersebut iaitu pada hari terakhir pameran. Selepas isyak,kami sekeluarga bergegas ke pameran tersebut.Hujan renyai-renyai pada malam itu.Tetapi tidak mematahkan semangat kami sekeluarga untuk melihat secara lebih dekat lagi barangan artifak Rasulullah s.a.w serta para sahabat.Alhamdulillah,allah mudahkan urusan kami.Parking pun mudah ketika itu. Suasana Pameran dihidupkan dengan alunan zanji dan marhaban Setibanya kami disana,dari parking lagi kedengaran bunyi suara orang (takpasti samada betul atau tidak berzanji dan marhaban secara beramai-ramai). Dan, apabila melangkah di pintu dewan MPK,Kuantan.Terdapat beberapa penjual minyak attar,makanan dan segala menjual produk kesihatan serta…

  • trampoline,untuk anak anak suka melompat,dewasa workout
    lifestyle,  parenting,  Uncategorized

    Bila Sofa mama patah,Mama Gantikan dengan Trampoline untuk anak-anak Melompat

    Assalamualaikum.. Sejak kebelakangan ini,anak-anak semakin aktif.Tak larat dah melayan karenah mereka.Maklumlah mempunyai 3 orang anak.Kadang-kadang,stress juga.Dan terkini,sofa rumah pula yang patah.Adeii~ nak masuk tahun baru ni.Anak nak sekolah,boleh pula sofa patah. Di sebabkan anak-anak ina yang suka melompat ni.Makanya,ina belikan mereka trampoline.Ahaks!! Jimatlah sedikit duit. Semua boleh guna jika teringin nak melompat tu hah.Dewasa pun boleh guna..hihihi. Jika stress,lompatlah sepuas hati.Ekekeke.. Bukanlah apa pun,sebelum ni.Memang sudah belikan pelbagai mainan untuk anak-anak.Tapi sayangnya,semua tak bertahan.Itu baru ada 2 orang anak perempuan dan seorang lelaki (yang lelaki tu baru berumur 2 tahun).Tetapi.. agak lasak.Dia lah juga yang ajar kakak-kakak tu semua main macam-macam.Setiap hari,waktu siang sahaja.. 4 kali menyapu rumah.Adeiii~ belum masuk…

  • celebrate di RIMBA LOFT
    Uncategorized

    ( Celebrate anniversary adik Ipar) Makanan Sedap di Rimba LOFT,Kuantan

    Assalamualaikum..    Ahad yang lepas merupakan hari yang paling sibuk.Erkk.. Siang malam asyik makan di restoran.Ahaks! Bukan setiap hari pun.Ehehehe.. Syok lah.Gantung betul kuali dan periuk belanga hari tersebut. Lagipun, makan ni pun sebab nak celebrate anniversary adik ipar.    Dan kebetulan pula,kaklong suami pun balik bercuti.Kiranya,besar-besaran lah juga celebrate tuu.. Makan tengahari di sponsor oleh suami manakala sebelah  malam hari pula si adik ipar pula giliran dia belanja kami semua.Tuan punya anniversary pula yang belanja 3 buah keluarga..    Masing-masing tengah sibuk bersembang,menceritakan hal-hal semasa mereka.Ahaks! Iyealah,dah lama tak berjumpa.Tambahan lagi kak ipar baru sahaja berpindah ke Seremban ( sebelum ni menetap di Melaka).Mungkin menceritakan pengalaman sebagai seorang suri…

  • rod langsir kayu
    lifestyle,  parenting

    Misi mencari Rod Langsir Kayu

    Kisahnya,rumah dah jadi macam apa entah.Dengan langsir tercabut.Penangan dua orang anak ina yang itu..  (Soffea dan Furqan).Boleh migran weiii,bila mempunyai anak-anak yang masih kecil.Si kakak tu pula,Sara.Dia pula tak awasi langsung adik-adik dia tu.Huhhh~ makanya,patah lah langsir mama. Agak lama dibiarkan langsir di rumah tercabut.Hahaha..Gelak dulu lah.Walaupun tak kelakar,mesti korang kata Ina ni gila.Kecil punya hal je kan? Tapi besar  bagi ina punya masalah. Ni gambar zoom kepala rod langsir tu.Sebenarnya kan,berbulan juga.Akhirnya sabtu yang lepas,baru dapat ganti baru rod langsir kayu ni tau.Bukanlah mengenai kewangan,tetapi sering kali terlupa bila bab-bab macam ni.Ahaks! Bab begini,memang tak reti sangat tau.Serius.. walaupun Ina ni seorang suri rumah.Bab ni memang fail,tetapi kalau bab…

  • pantai beserah
    lifestyle,  Uncategorized

    Bergambar di Pantai Beserah,Kuantan

    Assalamualaikum    Hai,cuti sekolah ni kami tak kemana-mana.Ada sahaja menghalang,tetapi Ina tak pernah salahkan takdir.Ehhh! Ada baiknya juga bila kami tidak berHOLIDAY.Sebabnya,sangat perlukan banyak wang untuk sesi persekolahan pada bulan hadapan.Hihihihi..Takpelah,mungkin tahun depan..Tahun Baru Cina pula bercuti.  Okaylah,sebenarnya kan.Kami anak beranak ni,jika terlalu bosan sangat duduk di rumah.Maka,ke pantailah kami ini.Hihihi.Jarak yang tak jauh mana pun.Boleh pilih,nak ke pantai yang jauh ke atau yang belakang rumah.Ahaks!! Yup,itulah antara kelebihan menetap di perumahan PELINDUNG ni tau.Hihihihi..   Serius,memang tak tipu.Ada lebih kurang 5 buah pantai di Kuantan ni.Sebelum ni kami ke Pantai Batu Hitam jer.Paling jauh sedikit adalah pantai Cherating.Itu adalah dalam setengah jam,baru kami sampai.Tetapi jika Ina yang drive sendiri,tak…

  • parenting blogger,cc cream guardian
    kesihatan,  lifestyle,  parenting

    Lemah Semangat

    Assalamualaikum.. Selamat petang,harini kan.Tak tahu lah.Kenapa dan mengapa bila ON PC aje,ada jer nak update itu ini.Walhal sebenarnya,mission utama nak siapkan job di Instagram tu.Haihh!! Sejak dua menjak ni jugaklah,idea menulis tu akan datang petang.Pufffff~~ Serabut kan? Ermm.. Pelbagai idea nak menulis ni untuk blog kesayangan wp ku ini.Ahaks! Kisahnya pula.. suami tadi dia dah ON pc,maka teruslah melekat Ina ni ha pula p sambung kerja.Arghh! Dalam waktu yang sama kena uruskan FB page bisnes suami dan blog dia juga tu.Dah lama bersawang. Haip! Apa pula yang Ina ni membebel kan? Haihh..Kusut-kusut. Okay,back to the topic lahhh.Ehehehe.. Tak Pernah Sertai aktiviti perkhemahan di sekolah Yup,dulu kan.Ina ni seorang yang sangat…

  • tips for kitchen renovation for a budget
    lifestyle,  parenting

    TIPS for Kitchen Renovation with a Budget

    There are many properties for sale in Malaysia, such as properties in Empire Damansara. However, buying a property can be unaffordable, especially for young working adults. Fret not, there are many ways you could revamp your house to make it more comfortable. This article will guide you through some tips for kitchen renovation with a budget.   Consider your needs Make a list of things that needed to be done to avoid over spending or spending unnecessarily. Make a shopping list to know what preparations you need to do and appliances you need to purchase. Having a plan could also save you from headaches and surprise cost. Set a budget…