• Youtuber,cara nak naikkan views di youtube,jana pendapatan dengan youtube
    lifestyle

    Youtube Oh Youtube!

    Youtuber | Dari mana nak mula ek entri ni? Tapi yang pasti bukanlah Ina ni youtuber.Cukuplah sekadar dengan dunia blogging. Berbalik Tentang youtube lah. Ada orang buat suka-suka video.Ada yang nak mencari pendapatan melalui platform youtube dengan menjadi youtuber. Nak jadi YOUTUBER? Dunia sosial media kecoh apabila dikejutkan dengan berita Dato’ Aliff Syukri dapat income sebanyak RM 53,000 hanya berkongsi video ( kisah peribadi ) di platform youtube.Dan youtuber muda dari Kelantan juga memperolehi pendapatan sebanyak RM 20,000 sebulan. Wah,, excited kan? Tetapi kalau korang pun nak jadi seperti mereka,kena lah aktif hasilkan video yang kreatif. Content berilmiah di Youtube Jika korang instafamous atau orang dikenali amat mudah untuk menaikkan…

  • depan sekolah menengah sura ujung Dungun
    travel

    Jalan-Jalan Ke Dungun

    Dungun pulak ker? Suka-suka pergi jalan ke Dungun tanpa planning.Asalnya suami nak bawa weekend tu pusing bandar Kuantan jer.Tengok wayang dan shopping sikit-sikit. Macam biasa,dah bosan kan.Asyiik itu saja aktiviti kami sekeluarga.Pujuk suami cakap nak berjalan jauh sikit.Balik hari pun takpe ke Kuala Terengganu ni.Terus suami cakap,ON.Apalagi,macam lipas kudung packing baju-baju ni semua.Hahahaha.Maklumlah,minggu satu lagi tu suami outstation.Jadinya, dia redeem awal-awal short vacay kami sekeluarga. Minggu lepas punya cerita okay.Hahahaha.. malas nak update blog lah katakan.Sebab mouse rosak,lagipun tidur umah mak lagi.Malas nak serabut kepala.Kiranya berehat betul Ina masa tu..heeee Plan Berubah ke Dungun Dari rumah memang nak ke Kuala Terengganu.Hihihi..tiba-tiba berubah plan apabila sampai ke traffic light Dungun.Ahaks! Adeii,cepat…

  • kbeauty product,product review,petal powder,powder
    beauty,  product review

    Petal Velvet Powder (Kbeauty Product)

    Dulu jika kemana-mana.Rupa Ina memang macam tak siap,ehehe.Sebab selepas bersiap.muka hanya pakai foundation sahaja.Bedak tabur atau sebarang powder memang tak pakai.Tapi sekarang memang dah jatuh cinta dengan Petal Powder ni.. Ini lah,bedak tabur yang Ina cakapkan tu.Petal Velvet Powder.Dia ada 3 pilihan kod. Beige,Transcluent (Putih) dan Pink Lavender. Ina dah cuba kesemua kod.Berbaloi sangat nak beli pun.Harga pun murah sangat RM 16/Seunit. Selain harga yang murah,Petal Powder ni pun ringan jer,selepas di apply pada kulit.Paling penting,ia bebas paraben.Salah satu contohnya,muka Ina tak pedih selepas apply pada kulit.Sesetengah product akan menyebabkan kulit gatal-gatal dan pedih. Satu lagi feedback yang Ina pakai adalah,ia sangat sesuai digunakan pada kulit berminyak dan kering.Macam Ina…

  • mudah bersalin cara islam,petua mengadnung dan bersalin
    lifestyle,  mengandung,  parenting

    Morning Sickness Sepanjang Mengandung dan Mudah Bersalin

    Assalamualaikum Sejak mengikuti group ibu mengandung di facebook.SEmakin hari,semakin jelas kenangan semasa mengandungkan anak-anak.Moment indah bagi ibu-ibu adalah sewaktu mengandung.Tiba-tiba teringat amalan petua mudah bersalin ini. Kenangan Mengandung Syok weiii.Dari trimester pertama iaitu sebelum disahkan mengandung lagi Ina dah tau mengandung.Hihihi.Sebab utama ialah,tanda-tanda mengandung muncul terlebih dahulu sebelum pergi cek ke klinik.Hahaha~ Dasyat kan penangan ibu mengandung ni.Kuasa allah juga tuu. Sebelum ke klinik.Tanda-tanda seperti pening tak boleh naik kereta ( mengandung ke-2 ).Bila naik je kereta terus pening,terasa seolah duduk dalam bekas kedap udara.Rasa takde udara nak bernafas langsung.Tetapi bila keluar dari kereta,terus sihat.Hahaha.. Yang kelakar,sewaktu kandungan ke-2 iaitu mengandungkan Soffea.Kami sekeluarga nak pergi beli barang dapur je di…

  • anak-anak suka dofi donut,topping dofi donut
    food

    Sepetang di DOFI Donut

    Yay,memang dah jumpa donat gebu di kuantan.Kali ini repeat lagi,tak pasti ke berapa kali berkunjung ke Dofi Donut.Petang semalam juga adalah pertama kali jejakkan ke Dofi donut pada waktu siang hari.Kebiasaaannya,kami sekeluarga makan donut waktu malam.Heeee.. Petang semalam juga adalah kali pertama juga sempat nak snap photo di kedai Dofi donut.Heee… DOFI DONUT Rasanya,di Kuantan ada 3 kedai donat.Tetapi berlainan jenama.Bagi pendapat Ina sendiri,Dofi ni adalah satu kedai donat yang menjaga kualiti.Buktinya, Dofi donut di cawangan Kuantan ini tekstur donat dia gebu dan tidak muak apabila dimakan.Dengan saiznya yang sebesar tapak tangan dewasa.Singgah Dofi donut ni pada sebelah malam pun,donat masih lembut lagi. Pelbagai topping donut yang ada di Dofi…

  • semperit klasik,cara buat semperit,belajar buat semperit,semprit mudah,sukatan cawan biskut raya
    Biskut Raya,  resipi

    Semperit Klasik

    Haritu dah buat biskut dahlia.Petang semalam nak habiskan stok butter yang ada di dalam peti.Maka,terhasil lah semperit.Lagipun ceri pun masih banyak. Bahan-bahan Semperit Klasik (Sukatan cawan) 250gm buttercup ( tak kisah jenama,asalkan butter) 2 biji telur (kuning sahaja) 3/4 cawan gula aising 1 Cawan Tepung gandum 1 Cawan Tepung Kastard 1 Cawan Tepung Beras 1 Cawan Tepung Jagung 1Sk Esen Vanilla Ceri Merah ( dipotong halus) acuan semperit pecah 16 Cara-cara Buat Semperit Klasik Ambil telur kuning sahaja 2biji ( telur putih asingkan ). Masukkan butter yang telah dikeluarkan dari peti ais (defrost) Masukkan gula,telur dan butter pukul dengan menggunakan senduk sahaja.Memadai dengan pukul manja sahaja. Bila dah sebati bahan…

  • kerabu kaki ayam masam dan pedas
    resipi

    Kerabu Kaki Ayam Extra Masam dan Pedas!

    Alhamdulillah,sudah lama sangat teringin nak masak sendiri sebenarnya kerabu kaki ayam ni.Sebabnya,beberapa bulan yang lepas beli kerabu kaki ayam ni di Festival food thai.Rm 5 Sebungkus,tetapi tak cukup weiiii. . Kerabu Kaki Ayam Bahan-bahan Kerabu Kaki Ayam Kaki ayam ( 15 ketul ) Sayur Kacang ( 1 batang ) Cili Padi ( 2 tangkai ) Bawang Merah ( 2 ulas ) Bawang Putih ( 3 Ulas ) Tomato ( 1 biji ) Sos Ikan ( 3 Sudu Besar) Limau Kasturi ( 4 Biji ) Kalau taknak masam,kurangkan limau kepada sebiji. Minyak masak Cara Buat Kerabu Kaki Ayam Pastikan kaki ayam direbus terlebih dahulu. ( nak cepat,masukkan dalam pressure cooker.Siap cepat!…

  • biskur raya,biskut dahlia
    lifestyle,  resipi

    Resipi Biskut DAHLIA MEKAR (Sukatan Cawan)

    Assalamualaikum.. Sejak semalam beli tepung kastard.Soffea dan Furqan menangis nakkan kuih semperit pada plastik tersebut.Makanya,petang ni juga,gigih mama siapkan tempahan dari mulut anak-anak,iaitu biskut raya Dahlia. Resipi Biskut DAHLIA MEKAR (Sukatan Cawan) Bahan-bahan 1 cawan butter ( kalau guna mentega tak sesuai,mentega hanya sesuai untuk kek) 1 cawan gula kastor ( jika nak kurang manis, jadikan 3/4 cawan ) 2 biji kuning telur 2 cawan tepung kastard 1 cawan tepung gandum (diayak) 1 cawan tepung ubi (diayak) 2 sudu teh pewarna kuning ( kalau dah guna tepung kastad tak payah letak) 1 sudu teh esen vanila hirisan buah ceri merah /hijau untuk hiasan Cara Buat Biskut Dahlia Mekar Masukkan gula…

  • petrosains kuantan,Play smart petrosains
    lifestyle,  parenting

    Aktiviti Hujung Minggu di Petrosains Playsmart

    Aktiviti pada hari Jumaat (semalam) bersama anak-anak di PETROSAINS,Kuantan.Bangun jer pagi,suami dah bagi tahu siap-siap dekat anak-anak (Sara,Soffea dan Furqan).Apalagi dorang niii,menjerit sakan lah.Ehehehe.. sesekali ajak pula ke tempat macam ni.Belajar sambil bermain.. Petrosains Playsmart,Kompleks Yayasan Pahang Sebenarnya ramai yang tak tahu akan kewujudan tempat ni.Termasuklah Ina sendiri tau.Hahaha~ Mana tidaknya,biasa weekend jer.Ajak anak-anak masuk mall tengok wayang dan window shopping.Huuuu~ Gitulah. Tapi kan,sebelum ni dah pergi ke Petrosains ni.Tapi macam tak seronok haritu..agaknya mungkin pergi sekejap kot.Tetapi kali ni,lama juga ajak anak-anak duk dalam tuuu.Heeeee.. Excited sangat-sangat kali ni tauu. Jika tak silap Ina,Petrosains ni dibuka dari tahun 2017 lagi.Masa tu,Sara sekolah PASTI Hidayah.Sekolahnya ada lakukan lawatan disana.Lawatan itu…

  • ekzema,anak ekzema
    parenting,  parenting blogger

    Ohhh,EKZEMA anakku ini

    Ohhh,EKZEMA anakku ini | Sungguh tak sangka,sebenarnya Sara anak sulung Ina yang kini berusia 7 tahun baru sahaja disahkan mempunyai penyakit kulit iaitu Ekzema. Sebenarnya,di usia 6 bulan lagi Sara sudah pun mempunyai alergik telur.Satu hari itu,ada benjolan semacam bisul yang timbul di permukaan kulit pada bahagian belakang leher Sara.Waktu itu,Ina tak kisah sangat lah.Kan.. bisul jer.Tunggu dia pecah sendiri.Ketika itu,langsung tak tahu lagi bahawa Sara ni alergik terhadap telur.Dan satu hari,Sara ni makan banyak telur rebus..(makan pun sebab menghadiri kenduri kahwin,jadi memang banyak la dia ni habiskan telur tuu). Keesokan harinya,benjolan seperti bisul itu bernanah dan semakin membesar.Kesian pula, semasa Sara berusia 6 bulan.Ina memang sedikit sibuk,mengejar duniawi.Aktif berniaga..…

error: Content is protected !!