• lifestyle

    Amalan Minum Milo di Campur Marjerin Bagi Mempercepatkan Proses Bersalin

    Assalamualaikum.. Kecoh semalam di wall facebook.Ramai yang share dan VIRAL kan kisah ibu mengandung dengan pelbagai amalan bagi mempercepatkan proses bukaan serviks. Huuuh? Seram kan. Ada yang logik dan tidak logik amalan tersebut. AMALAN MINUM AIR MILO DICAMPUR MARJERIN Hah,ini lah yang paling pelik sekali.Tetapi ada sesetengah ibu mengandung sanggup mengamalkan. Hahaha..termasuklah ina sendiri.Kikiki.. Walau tiada kajian doktor dan saintis mengatakan ia sesuatu fakta yang betul.Walau bagaimana pun,Ina sudah mencuba.Ahaks!!  Al-kisahnya..,semasa dalam sarat mengandung.Sewaktu itu, kandungan sudah mencukupi iaitu 38 minggu.Sebagai ibu,naluri seorang ibu kuat mengatakan bahawa sudah sampai masanya untuk ina bersalin untuk kandungan ke-2.Walaupun kelahiran pertama semasa usia kandungan 35 minggu kehamilan iaitu premature baby. Tengahari itu juga ina…

  • lifestyle

    Sempat beli 2 Kotak Donat SEDO,Kuantan

    Ahad,semalam hari gantung periuk belanga segala.Hahahaha..Best juga.Sesekali makan masakan orang lain.Tengahari singgah makan nasi ayam dan on the way pulang tu.Kami sekeluarga singgah ke kedai Donat pula.Katanya VIRAL di Kuantan. DONAT VIRAL KUANTAN Lokasinya terletak di Sungai Karang.Agak sukar nak mencari bagi yang 1st time datang ke arah Swiss Garden.Sepatutnya kena bagi landmark yang betul.Landmark Donat Viral ini terletak di Swiss Garden.Di satu deretan bangunan yang baru.Next time,owner kena letak Signboard seperti lambang MCDonalds tu..besar.Dari jauh orang ramai boleh nampak dah.Contohnya simbol Donat Besar gedabak ke kan.. haa.  Masalahnya lokasi memang orang takkan perasan.Nak kena masuk betul-betul lorong kecil tu dan pandu perlahan.Barulah perasan akan kedai Donat Viral ni.Ehh,jika tak…

  • lifestyle

    Blogger,PR Dan Collaboration

    Netizen Suka Tafsir Seseorang Terlebih Dahulu Sebelum Mendekati Heyyy,ramai yang telah salah beranggapan tau.Kesian Ina tau..Hahaha.Tanya salah,tak tanya kang,jadi kemurungan pula.Tetapi apabila soalan ini di suarakan di Wall Facebook peribadi ina sendiri.Mungkin ada yang beranggapan ina ni nak kejar Job semata sebagai blogger.Ohhh,TIDAK!! Itu bukanlah diri Ina tau.Hahha. Rasanya,ini lah satu-satunya post peribadi yang lantang bersuara kot.Biasanya,biasa-biasa punya status.Kali ini agak sedikit serius perbincangan.Ehehehe. Pelbagai NICHE Blogger Tak,sebenarnya kan.Ina buat research untuk diri sendiri.Majoriti job ina dapat.Client lebih suka pass job beauty product iaitu Skincare dan supplement.Walaupun ina tak cantik,31 dah pun tahun 2018.Eheheh.. Apapun,alhamdulillah juga.Syukur dapat kepercayaan dari client yang percayakan hasil kerja-kerja ina ni. Tapi dalam hati,nak juga…

  • soffea pandai bercakap
    lifestyle,  Tip parenting

    Di Ejek Bisu Dan Sekarang Macam Bertih Jagung Mulutnya

    Assalamu’alaikum..   Di Ejek Bisu Ada makcik bawang yang memanggil anak ina ni bisu.Kesian tau.Nur Wardina Soffea ketika ini berusia 2 tahun.Sedih pada mulanya.Yang paling beremosi ketika ini adalah suami ina sendiri.Dia lah pantang pabila orang sekeliling menggelarkan anaknya bisu.Ehehehe..Ina? Rileks aja.Nak marah macam mana kan? Dah mulut manusia.Kadang kala orang yang terdekat sendiri pun kata Soffea sendiri takde mulut.Huhuhu..  Sebab ina tau perkembangan Soffea ni macam mana.24 jam ina bersama anak-anak.Dan ina juga tau,Soffea ni dia seorang pemalu.Jika ada tetamu atau ina sekeluarga pergi bertandang ke rumah tetamu.Mesti mulut Soffea ni terkatup rapi.Sepatah apa pun dia takkan bercakap lagi-lagi dengan orang yang tak dikenali.Ehehehe.. Memasuki Usia 2 Tahun 6…

  • beauty,  lifestyle,  review

    Guardian CC CREAM (Water Based) Dengan SPF 50 UVB

    Assalamualaikum.. Heyy,sesekali bercakap pasal beauty lah pula.Asyik parenting jer kan? Hehh…,jemu dek korang nanti.Silap-silap muntah hijau dah.Ehehehe..Okay,baiklah.Entri kali ini nak tunjuk kat korang satu Sun Protection Factor (SPF) juga bertindak sebagai CC cream yang baru jer cuba beberapa kali pakai.Bhaya tau kalau tak lindung kulit dengan krim spf..kesan jangka panjang ialah kanser kulit manakala jangka pendek,terjadinya jeragat..Huhuhuhu.Jom baca dulu entri ni. Haritu nak cari krim SPF jer kat guardian.Tup-tup terjumpa yang ni.Kebetulan yang sedia guna tu,buat kulit berminyak.Terus lah tanpa rasa ragu,ambil dan bayar di kaunter.  SPF 50 PROTECTION FROM UVB  Dalam banyak-banyak krim SPF yang ina pernah gunakan.Ini kali tersangat selesa.Sebab salah satunya ia tidak membuatkan kulit wajah ina…

  • lifestyle,  parenting

    Perkembangan Baby 2 Tahun

      View this post on Instagram     beberapa hari yg lepas.. Muhammad Arif Furqan telah menyelamatkan 2 orang kakak nya. sangat kelakar.. situasi : Sara dan soffea menjerit di dalam bilik. Bila mama masuk bilik dan tengok,alahai anak. ulat besar saiz semut aje nakk.. menjerit.Macam nampak hantu🙄 Lastnya.. hero mama,si Furqan datang menolong 2 kakak nya. Alahaiii.. Furqan datang dan terus memijak ulat tersebut. Kes..settle by furqan..😊😂😂 Pengajaran disini.. furqan dah ada sifat tolong menolong sedari kecil lagi. Alhamdulillah… Arif = Bijaksana #kbba9 #KelabBloggerBenAshaari #bukansekadarblogger #bloggermy #malaysiablogger #ehbelogakudotblogspotdotcom A post shared by Nor Azlina (@azlina6861) on Jan 22, 2018 at 11:32pm PST Alahai… Hampir mama terlupa bulan Oktober adalah…

  • UHT Fernleaf Susu seisi keluarga
    lifestyle,  parenting

    UHT Fernleaf 100% Susu Dari Ladang New Zealand

        View this post on Instagram     Seronoknya anak anak bila minum UHT fernleaf ni.. sambil minum boleh bermain dengan Lembu Fernleaf ni. . . Excited betul mereka ni.Pelbagai posing sambil menikmati susu segar dari ladang ni. . . #FernleafUHT #100Mmmmm #parentingbloggermalaysia #kbba9 #kelabbloggerbenashaari #nurimanqhaisaradotcom A post shared by Nor Azlina (@azlina6861) on Sep 28, 2018 at 3:33am PDT Ala… 2 minggu lepas ina terima parcel dari Fernleaf.Wahhh! Memang tak sangka betul..Susu segar boleh di pos begitu melalui GDex ni.Alhamdulillah! Dapatlah juga merasa akan kesegaran susu tersebut. Tadaa! Ini lah dia Parcel dari Fernleaf itu.Cantik sangat prop dan lembu dari New Zealand ni.Tengok tu,lembu ni meragut rumput yang…

  • lifestyle,  parenting

    Muka Sara Pucat

    Assalamualaikum. Agak lama dah kan..,Ina tak berkongsi kisah anak-anak di blog ni.Oh ya..,harini baru ada kisah tentang anak yang sulung tu.Nur Iman Qhaisara. Kisahnya… Semasa bangun pagi tadi nak ke sekolah.Ina dah nampak akan perubahan pada Sara.Tetapi sudah di periksa suhu badan.Tidak menunjukkan sebarang tanda bahawa dia tak sihat.Cuma satu yang ina perasankan.Mata Sara tu bengkak.   Instinct Seorang Ibu Hari ini,memang jadual ina bersama anak-anak berubah sedikit.Kebiasaannya,ina akan mandikan anak-anak tepat jam 10 pagi.Ehehehe.. Bukanlah apa.Sementara anak-anak masih nyenyak tidur,sempatlah ina workout terlebih dahulu.Hihhihi.. 5 minit jer workout demi kesihatan diri. Buat kerja menyapu tu..,buat juga tau.Cuma berbeza ketara antara workout dengan lakukan kerja rumah.Ehehehehe.. Dan selagi anak-anak (Soffea…

  • Hotel,  lifestyle

    2 Hari 1 Malam Di Grand BlueWave,Hotel Shah Alam

    Assalamu’alaikum..   Cuti Hari Malaysia yang lepas,sempatlah kami seisi keluarga menginap di Grand BlueWave,Hotel Shah Alam.Okay,kali ni..tanpa di rancang lagi..kami menginap di Hotel.Sebenarnya,kawan mempelawa kami menginap untuk satu malam lagi.Tetapi kami terpaksa menolak.Hihihihi..Maklumlah,segan nak menumpang rumah orang.So,kami pilih bermalam di Grand Bluewave,Hotel Shah Alam. Last minit  Yea..,kami laki bini memang suka beri keputusan last minit.Macam hotel ni.Setelah kami balik dari #familydayskbba9 #bloggerdaysout di Seri Kembangan.Keliling juga cari Hotel untuk di Check-In.Maklumlah,peak season kan? Cuti Hari Malaysia.Nasib baik ada bilik kosong.Ehehehe.. Alhamdulillah. Ohh,kebetulan waktu itu semasa Check-In agak sedikit sibuk di Hotel.Ada event kenduri anak Dato kata salah seorang caterer yang kami jumpa di dalam lift. Cantik tak?? Masuk jer Grand…

  • kesihatan

    Mesti Mempunyai Kerajinan Untuk SIHAT!

    Assalamualaikum..   Agak lama sangat tak minum air jus buah-buahan ni.Kali ini,setelah lama Kami laki bini tinggalkan minuman ini.Maka,kami mula lagi.Hihihihi.Beetroot ni jika tak silap agak mahal sedikit.Berbanding buah lemon.Lemon pun dah dijual pada harga RM 1 sebiji tau.Huhuuhu.Alasan jer kan? Walhal ina malas sangat hasilkan jus buah-buahan ni.Pelbagai alasan lah yang keluar.Ekeekkeke..  CABARAN MENGHASILKAN JUICE Agak leceh nak menghasilkan jus buah-buahan ni tau.Salah satu sebab,semasa nak mengupas tu pun sudah ambil masa yang agak lama.Heeehhh.Guna manul jer kupas kulit beetroot,dan carrot tu.Huuuuuh! Itu yang agak leceh. Beetroot pun rumit.Sudah kupas kulit,nak kena potong dadu pula beetroot tu.Dengan isi yang keras.Bertabahlah nak kena potong halus untuk di masukkan di dalam…