• al wahab,  basahi lidah dengan Zikir,  ya wahab,  Zikir penenang hati,  zikir sebagai amalan rohani

    Kelebihan Zikir Ya Wahab

    bismillahirahmanirrahim Kehebatan zikir ini is very amazing. Alangkah hebatnya zikir al-wahhab ini.Rahsia kehebatan zikir ini baru saya sedar. Di usia saya yang sentiasa bertambah, saya mahu menggali info – Info yang saya pernah tahu tapi tak berapa nak ambil tahu.Perjalanan hidup kita tak selalunya indah. Ada masa kita rasa hepi, ada masa rasa grumpy, tapi kena set kat otak – “xmau layan cas –Ve” – Banyak lagi cas +Ve yang perlu kita praktis.ye! Mindset penting.. Antaranya ialah dengan praktis zikir Al-Wahhab ini. Maksudnya:AL-WAHHAB, Yang Sentiasa Memberi. Allah s.w.t.mencurahkan rahmatNya ke atas makhlukNya.Dia Maha Pemberi. Rahsia kehebatannya: **1->Menjadi terkaya dan terkenal*Bila membaca Ya Wahhab 300 kali setiap hari atau selepas setiap…

  • risau susu hampir kering

    SUSU IBU Vs SUSU FORMULA

    Pertama sekali sebelum kita baca perbezaannya , Saya kongsikan  dulu kebaikan susu ibu kepada bayi dan ibu berbanding susu formula (lembu) :Kebaikan / kelebihan susu ibu kepada ibu : -membantu mengecutkan rahim selepas bersalin dan mengurangkan pendarahan-menjarakkan kehamilan secara semulajadi-mengurangkan risoko kanser payudara, ovary dan uterine-mengurangkan risiko osteoporosis-membantu ibu kembali kepada berat badan asal sebelum bersalinKebaikan / kelebihan susu ibu kepada bayi: –    sumber imunisasi pertama bayi–    mengurangkan masalah elergi dan masalah system penghadaman–    -membekalkan zat zat dan sumber nutrisi untuk bayiBagaimana susu ibu terhasil / terjadi / terbentuk ?Dari darah merah yang mengalir dalam pembuluh darah ibu bercampur dengan zat zat makanan dari usus, kemudian diproses di kilang yang amayt kecil…

  • kesihatan,  TANDA TANDA HAMIL

    TANDA TANDA ANDA HAMIL..

    1. Payudara bengkak dan lembut Nyeri atau kesemutan di payudara adalah salah satu gejala kehamilan yang paling umum. Di awal kehamilan, payudara akan mengisi dan berubah bentuk karena mempersiapkan diri untuk menghasilkan ASI. Payudara pun bisa menjadi sangat lembut dan sensitif selama beberapa bulan. Namun perlu dicatat, menurut ahli laktasi, Teresa Pitman, tidak semua wanita mengalami perubahan ini, terutama jika mereka telah menggunakan pil KB. Selain payudara yang membengkak, salah satu tanda lainnya adalah dengan area aerola warnanya menjadi lebih gelap. 2. Perubahan Bentuk tubuh Bukan hanya perut yang membesar ketika seorang wanita mengalami kehamilan. Namun beberapa daerah lain seperti bokong, paha dan dada serta lengan biasanya akan ikut mengalami…

  • lifestyle

    PETUA MELAYAN ISTERI

    PETUA MELAYAN ISTERI ———————————————————–Ini kena dengan time gini…time masing2 dah ngantuk nak tidur…1. Sebelum tidur, peluk dan cium isteri. Tidak semestinya cium di mulut tetapi di dahi, di pipi atau mana² bahagian yang biasa dicium….2. Kemudian, lafazkan ucapan I love you… Kalau nak cakap “Abang cintakan Ayang” pun boleh tapi… Dah jadi budaya kita agaknya nak sebut I love you ebih mudah.3. Renung wajahnya. Berikan renungan seolah itu kali terkhir untuk anda melihatnya. Kemudian belailah rambutnya.4. Cuba nyanyikan lagu paling romantis untuk dia. Kalau rasa suara tak sedap, boleh dengarkan lagu yang sebegitu sambil katakan lagu itu anda tujukan khas untuknya.5. Jika masih ada masa, ulang cerita tentang zaman sebelum…

  • parenting blogger,anak-anak
    parenting,  Uncategorized

    TIPS elak jaundice seawal kehamilan

    Assalamualaikum wbt~ tiba2 teringat moment berpantang tahun.lepas 2013 bulan 7..bulan puasa saya bersalin..masa tu X tau lagi pasal SHAKLEE nie. Waktu mengandung macam2 saya makan,,fast food saya paling kuat.MCdonald seminggu 3X makan..kalo X makan,,saya nanges. Skali order…3 menu saya makan…ayam pedas 2ketul,,burger,cheesy wedges & air pepsi.. Nak dekat bersalin,,lagi 2hari sebelum puasa.saya pulun MCD…malam2 pergi megamall bawak perut memboyot waktu tu.Org duk tengok.. Kesan dari pemakanan tersebut,,masa bersalin..Anak saya kuning. 2minggu jugak kena tahan ward.Sangat terseksa masa tu..Dengan saya sakit jahit lagi (bersalin normal),,tenaga memang takde langsung.Dengan Susu badan KERING,,sangat STRESS.. Saya menangis..Baby nangis,,saya nangis sekali. Memang  pressure sangat.. Hati bertambah sayu pabila anak dipindahkan ke ward tingkat 6(utk bayi…

  • Uncategorized

    PETUA KULIT CANTIK

    Awet Muda Sentiasa mengawal emosi dengan tidak cepat meradang serta sentiasa senyum dan bermuka manis. Ini dapat mengelak kedutan pada wajah. Kisar beberapa jambul nanas dan rebus dengan air selama setengah jam. Anggarkan air rebusan tinggal satu cawan. Setelah sejuk barulah diminum. Amalkan meminumnya seminggu sekali. Wanita hamil dilarang mengamalkan cara ini. Amalkan makan sayuran jenis daun dan ulam-ulam untuk awet muda. Tegangkan Kulit Muka Tumbuk beberapa helai daun jambu batu hingga lumat. Bancuh dengan air suam. Apabila sejuk, sapu pada muka. Lakukan setiap malam. Campurkan sedikit bedak sejuk dan beberapa titik air limau nipis. Bancuhkan bersama sedikit air kemudian sapukan ke muka. Kulit akan terasa pedih sedikit. Amalkan dalam…

  • jerawat

    JERAWAT DI BAHAGIAN TERSEMBUNYI LEBIH SUKAR DIRaWAT

    Sebut sahaja JERAWAT, pasti ramai yang menarik muka tanda tidak suka.Apa tidaknya,penampilan boleh terjejas walaupun  hanya ‘SEBIJI’ Jeraawat yang tumbuh.Selain di wajah, bahagian tubuh lain seperti di leher, dada, punggung, bahu antara bahagian yg turut menjadi sasaran kepada timbulnya jerawat. Bahkan , mereka yang menghadapi,  masalah tersebut. Jika masalah jerawat diwajah sering kali diperkatakan kali ini..Iman Beauty Store memfokuskan kepada jerawat di bahagian tubuh yang terselindung pula.Sebabnya walaupun tumbuh dibahagian  badan  tidak dapat dilihat kerana terlindung dengan pakaian, namun begitu ia turut mengundang pelbagai masalah seperti ketidakselesaan dan sebagainya. GAYA HIDUP JADI PUNCA   Selain stress, masalah hormon, gaya hidup kurang sihat dan sebagainya antara faktor penyebab munculnya jerawat di tubuh…

  • beauty,  kulit cantik dengan makan buahan,  tip kulit cantik

    5 TIPS PEMAKANAN KULIT CANTIK

    Dalam menjaga kelembutan, kehalusan dan kecerahan kulit makanan di dapur sama pentingnya dengan krim perawatan kulit yang kita sering gunakan. Menurut dermatologi dari Miami Leslie Baumann, MD, yang diambil dari prevention.com, nutrisi yang baik merupakan asas untuk kesihatan kulit. Oleh itu, semestinya anda perlu tahu apa makanan sihat untuk kulit, bukan?Terdapat banyak langkah untuk mendapatkan kulit yang sihat dan cantik. Oleh itu, hari ini kami mahu berkongsi lima jenis makanan yang boleh bantu anda mendapatkan kulit yang sihat, cantik dan berseri! Lima jenis makanan tersebut ialah : Salad GrilledChickenSaladBowl * Enam helai daun salad mengandungi 100 peratus keperluan Vitamin A harian kita. Vitamin ini berfungsi meremajakan kulit dengan cara meningkatkan…

  • jerawat kronik,  punca jerawat

    penyebab jerawat

    Jerawat di wajah adalah sejenis penyakit kulit yang terjadi akibat gangguan pada kelenjar-kelenjar sebaceous iaitu kelenjar yang terdapat di dalam kulit dan mengeluarkan sebum atau minyak untuk meliputi permukaan kulit anda. Biasanya kelenjar ini akan menghasilkan jumlah minyak yang mencukupi untuk menjaga kulit anda supaya sihat,berkilat dan muda. Rembesan minyak berlebihan yang dikeluarkan oleh kelenjar minyak menyebabkan kulit jerawat. Hormon DHT penyebab munculnya jerawat Kehadiran hormon DHT(dihydro testosterone) menyebabkan kelenjar ini menghasilkan jumlah minyak yang berlebihan .Hasil akibat kenaikan hormon DHT menyebabkan rangsangan berlebihan kepada kelenjar minyak dan minyak ini berkumpul dalam liang dan akhirnya liang itu tersumbat, menyebabkan anda berjerawat. DHT adalah punca Jerawat lelaki dan wanita pada sebarang usia. Muka…

  • Nur Wardina Soffea,Amalan mudha bersalin
    Uncategorized

    Sikap membandingkan kebolehan anak

    Setiap Anak Adalah Berbeza Sikap suka membandingkan kebolehan seorang bayi atau kanak-kanak itu sukar dibendung di kalangan ibu bapa. Misalnya jika anak si A yang berusia setahun sudah pandai berjalan dan bercakap beberapa perkataan akan dibandingkan dengan anak si B yang seusia tetapi belum mencapai perkembangan yang sama. Ibu si B tidak perlu risau dan bimbang jika perkembangan anaknya adalah normal cuma belum mencapai tahap yang sama seperti anak si A. Pembesaran fizikal dan perkembangan minda kanak-kanak adalah berbeza. Walaupun secara amnya perkembangan kanak-kanak diseluruh dunia seharusnya sama. Mengikut teori Piaget, seseorang kanak-kanak itu, di saat selepas dilahirkan sehinggalah dewasa akan melalui empat peringkat perkembangan kognitif, iaitu: 1) Sensori motor…