Be Happy

gambar makanan sunnah

Makanan sunnah dan khasiat | Korang pernah tak makan makanan sunnah yea? Apa makanan sunnah tu? Orang kata jika amalkan makanan sunnah amat bagus untuk kesihatan.Ermm,best pula kan? Betul ke bagus pemakanan sunnah ni untuk kesihatan?

Seriously,memang tak tahu apa benda makanan sunnah tu. Tetapi dulu lah masa zaman remaja.Sebab tak meluas lagi kan.Ni sekarang ni semuanya di hujung jari.Jadinya sudah tau lah makanan sunnah pun tu apa.

Makanan Sunnah

Dulu masa kecil-kecil jika orang balik dari umrah atau haji.Mesti dapat merasa buah tangan dari sana iaitu buah kurma,zaitun,aprikot dan kismis.Itu semua adalah daripada kelompok makanan sunnah.

Salah satu yang best tentang makanan sunnah ni adalah ia dapat memberi tenaga serta kenyang perut dengan cepat.Satu lagi makanan sunnah ni amat bagus untuk kesihatan serta khasiat lain juga pada yang amalkan sentiasa.

Jenis-jenis Makanan Sunnah

Makanan sunnah ni ada banyak jenis buahan.Antaranya ialah :

  • Buah Delima : Diperkaya dengan pelbagai vitamin dan mineral seperti fosforus dan riboflavin dan lain-lain dalam mennghasilkan kulit yang cantik
  • Buah Kurma : Kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan juga niasin.
    Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga 2.0 peratus, serat 2.0 hingga 4.0 peratus manakala kandungan gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta.
  • Buah Ara / Tin :
    Buah Ara juga mengandungi kandungan serat yang terbanyak, berbanding buah-buahan yang lain, baik kering mahupun segar.
    Buah tin juga kaya dengan vitamin A dan B serta kadar tertentu dari vitamin C
  • Madu :
    Madu mengandungi aneka zat makanan seperti karbohidrat, protein, asid amino, vitamin, mineral, dekstrin, pigmen tumbuhan, komponen aromatik dan antibiotik.
  • Minyak zaitun : yang diekstrak daripada buah zaitun bagus kerana ia boleh digunakan berulangkali, tidak akan mengalami proses pengoksidaan dan menjadi tepu serta tidak akan berubah dari segi warna dan bau.
    Minyak zaitun mengandungi asid lemak tidak tepu yang dikelaskan sebagai “monounansaturated” yang mampu merendahkan kolesterol berbahaya di dalam darah. 

All In One Surya Great Grain

Bila Ina dah tau khasiat makanan sunnah ni.Terus lah Ina mencari produk yang mempunyai kandungan makanan sunnah.Dan ternyata sekali, Surya Great Grain penyelesaian.

Yer lah kan. Seperti Ina ni mana lah mempunyai masa lama nak p blender semua bahan-bahan tu semua untuk dijadikan minuman.Dah tak perlu bersusah payah lagi nak dapatkan kesemua makanan sunnah tu.Hanya satu sachet Super Great Grain memadai untuk keperluan bersahur kami seisi keluarga.


Antara kandungan yang terdapat dalam SURYA Great Grain ini ialah campuran 18 multigrain seperti kacang merah, kacang hijau,biji teratai,flaxseed,beras merah,jagung,kacang soya, gandum,black sesame, walnut,bijirin aprikot,kacag hitam dan Chia seed.
Juga gabungan bersama 5 makanan sunnah seperti ekstrak buah delima,ekstrak buah zaitun,ekstrak black seed,ekstrak madu dan ekstrak buah ara.

s great grain minuman berkhasiat,sahur tanpa nasi dengan s great grain

gambar makanan sunnah,SURYA GREAT GRAIN,gabungan 18 bijirin dalam satu cawan, didik anak berpuasa  dengan Surya great grain

Untuk minuman Surya Great Grain ni,Ina suka bancuh cair.Daripada 15 sachet, sekarang dah tinggal 3 sachet lagi lahhh.Huiii! Punya lah sayang sangat akan Surya Great Grain ni,Ina hanya amalkan jika rasa malas nak bersahur dengan nasi.Yea lah, dah lambat bangun sahur.. nak mudah,bancuh jer satu sachet tu.Sedap!! Kenyang pun sampai ke petang.Bagi korang nak berdiet,sesuai lah ni.


Entri : Pengalaman Ina mengamalkan Surya Great Grain Ketika Berpuasa

Surya Great Grain ni boleh didapati di butik himalaya ( Surya adalah juga produk keluaran dari Himalaya ) dan Watson .

Untuk update terkini dan promosi korang layari laman sosial berikut

Facebook :
https://www.facebook.com/Surya.Malaysia/

Instagram :
https://www.instagram.com/surya.malaysia/

One thought on “Makanan Sunnah dan Khasiat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!