kesihatan

Petanda Buasir dan Rawatan Cara mudah

assalamualaikum dan selamat petang.. dari semalam duk fikir kesian bagi mereka yang mempunyai masalah buasir nie. (sebab teringat kawan yang ada masalah buasir ni lah, mana tidak kesiannya.. masa zaman sekolah dulu.. dia siap terpaksa bercuti panjang sebab masalah buasir.. Pergi hospital check. Doktor masukkan sesuatu alat melalui dubur untuk pantau dalaman.. ya allah,bayangkn betapa sakit)..okay-okay..jom kita tengok apa itu buasir dan cara tangani macamana yea..

apa itu buasir?

Apabila seseorang mengalami sembelit dan cuba meneran najis yang mengeras di dalam kolon dengan kuat ketika membuang air besar, struktur ini akan membengkak. Walaupun kadangkala buasir dikatakan lebih cenderung untuk diwarisi, ini adalah lebih kepada faktor gaya hidup atau tabiat pemakanan di kalangan ahli keluarga yang menyebabkan kecenderungan untuk mendapat buasir.

Jenis-jenis Buasir

Buasir dalaman

1. buasir ini tidak terasa sakit dan gatal kerana ia terletak jauh ke dalam rektum.

2. Buasir dalaman tidak merbahaya tetapi meneran dan gangguan dari laluan najis semasa membuang air besar boleh mencederakan permukaan buasir yang getas dan menyebabkannya berdarah. 

3. titisan darah yang berwarna merah cerah pada kertas tisu atau di mangkuk tandas. Jika keadaan ini berlaku anda perlu mendapat bantuan perubatan, kerana darah tersebut mungkin datang dari sumber lain seperti ketumbuhan atau kanser kolorektum.

Buasir Luaran

1. Buasir jenis inilah yang selalu kita dengar mengakibatkan gejala-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di dubur. Jika buasir ini tersepit (bekalan darah akan terputus), bekuan darah akan terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa amat sakit. 

2.Gejala-gejala beginilah yang menyebabkan buasir jenis ini memerlukan perhatian dan rawatan perubatan. Apabila sahaja salur darah vena rektum teregang atau memberi dan terjadinya buasir adalah sukar untuk ia dibuang atau ditanggalkan sepenuhnya. Buasir ini akan berulang kembali walaupun dengan tekanan atau bebanan yang lebih ringan berbanding dengan yang dahulunya.

{ 4 Peringkat Tahap keseriusan Buasir }

TAHAP 1:
Berlaku pendarahan dan bengkak menonjol keluar.

TAHAP 2 :
Disebabkan pergerakan usus,bengkak akan keluar tetapi secara spontan akan kembali ke dalam saluran dubur.

TAHAP 3 :
Keadaan yg sama seperti Tahap 2, tetapi bengkak tersebut hanya akan berada di dalam setelah ditolak masuk dalam secara fizikal.

TAHAP 4 :
Darah pekat keluar menyebabkan rasa sakit dan susah utk meneran .Buasir akan berada diluar kawasan dubur.

[ FAKTOR dan PENYEBAB BUASIR ]

Regangan yg melampau ketika pergerakan usus @ ketika sembelit.
cirit Birit yang kronik.

kurangnya pengambilan makanan berserat dalam diet harian.

Mengandung atau Bersalin.

awas! Ibu hamil.. 

Buasir sering juga terjadi kepada ibu mengandung disebabkan oleh janin yang membesar didalam rahim ibu menekan saluran darah pada kawasan dubur sehingga mnyebabkan buasir

[ TANDA TANDA BUASIR ]

rasa sakit yang berdenyut denyut.

pendarahan berlaku selepas dan sebelum membuang air besar.

Darah menitis dan tersembur keluar dari dubur.

Dalam tempoh pendarahan ini, pesakit boleh mengakibatkan kekurangan darah.

Ada yang tidak mengalami pendarahan tetapi dikenali sebagai pembengkakan dubur.Bengkak Ini terjadi selepas membuang air besar.Kadangkala dalam tempoh sementara,kurang sakit tetapi ada rasa gatal.

Pencegahan

Pemakanan yang sihat

Pemakanan yang sihat terutamanya yang mengandungi serat yang tinggi akan mengurangkan risiko berlakunya sembelit. 

Senaman
Senaman yang kerap dan berjadual akan memberikan “tone” yang sihat kepada otot-otot yang berkaitan. Ini mengurangkan lagi risiko menghidap buasir. 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *