happy birthday,Nur Wardina Soffea,Amalan mudha bersalin
Uncategorized

Sikap membandingkan kebolehan anak

Setiap Anak Adalah Berbeza
Sikap suka membandingkan kebolehan seorang bayi atau kanak-kanak itu sukar dibendung di kalangan ibu bapa. Misalnya jika anak si A yang berusia setahun sudah pandai berjalan dan bercakap beberapa perkataan akan dibandingkan dengan anak si B yang seusia tetapi belum mencapai perkembangan yang sama.

Ibu si B tidak perlu risau dan bimbang jika perkembangan anaknya adalah normal cuma belum mencapai tahap yang sama seperti anak si A.

Pembesaran fizikal dan perkembangan minda kanak-kanak adalah berbeza. Walaupun secara amnya perkembangan kanak-kanak diseluruh dunia seharusnya sama. Mengikut teori Piaget, seseorang kanak-kanak itu, di saat selepas dilahirkan sehinggalah dewasa akan melalui empat peringkat perkembangan kognitif, iaitu:

1) Sensori motor (usia 0 – 2 tahun)- mendengar pelbagai jenis bunyi, menyentuh objek.
2) Pra operasional (usia 2 – 7 tahun) – mula bercakap dengan perkataan yang betul, boleh melukis.
3) Operasional konkrit (usia 7 – 11 tahun) – memahami logik.
4) Operasi formal (usia 11 tahun hingga dewasa)  – memahami abstrak.

Akan tetapi dalam setiap peringkat perkembangan akan ada sedikit perbezaan dari seorang kanak-kanak dengan kanak-kanak yang lain. Contohnya, ada bayi yang sudah mula berjalan seawal sembilan bulan, ada juga selewat dua tahun.

Sebenarnya ia juga bergantung kepada faktor kematangan, biologi, dan juga persekitarannya. Justeru, ia adalah perkara normal. Namun begitu, jangan abaikan usaha untuk terus mendidiknya. Jangan pula dipaksa kerana mahu menyaingi anak orang lain, dikhuatiri anak akan tertekan.

Bila ia sendiri berlaku pada anak-anak.Memang agak sedih,seperti Soffea yang lambat bercakap,dikatakan bisu.Kisahnya boleh dibaca kat SINI

Nor Azlina

Nor Azlina

Pencinta kucing yang memiliki 5 ekor kucing siam. Seorang isteri dan juga Mama kepada 4 cahaya mata. Minat menulis secara santai di platform Wordpress.

"Percaya dengan kata Hati anda"

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *