susu berkurang ketika haid

Susu Merosot ketika datang Bulan

Kedatangan haid atau juga dikenali sebagai menstrual period adalah perkara yang normal untuk semua wanita. Begitu juga untuk ibu yang menyusu. Berlainan individu berlainan ragamnya. Ada sesetengah ibu yang tidak datang period dari saat kehamilan, bersalin, dan menyusu sehingga umur bayi mencecah 2 tahun. Itu adalah perkara yang normal dan tidak perlu dirisaukan. Satu persoalan: Adakah anda mempunyai masalah dimana production susu anda semakin berkurangan (drop) apabila datang period? Adakah anda bimbang setiap kali anda datang period? Jangan risau. Kerana itu juga adalah perkara yang normal. Kami akan terangkan.
Sesetengah ibu akan mengalami susu drop bermula daripada saat ovulasi (iaitu pertengahan period cycle) sehingga ke hari pertama atau kedua next cycle. Tahap kalsium di dalam darah ibu akan berkurang sepanjang tempoh ini. Untuk sesetengah wanita, penurunan tahap kalsium ini boleh menyebabkan bekalan susu turut berkurangan. Oleh itu, ibu adalah digalakkan untuk mengambil supplement yang tinggi kandungan kalsium serta magnesium. Ia bukan sahaja membantu untuk mengekalkan tahap penghasilan susu badan, malah kajian juga menunjukkan pengambilan nutrisi ini dapat membantu mengurangkan masalah kekejangan rahim dan beberapa symptom PMS seperti water retention.

Berapakah dos kalsium yang disarankan?

❤ 500 mg calcium / 250 mg magnesium atau
❤ 1500 mg calcium / 750 mg magnesium
❤ Bergantung kepada diet seharian anda – Sekiranya lebih protein haiwan diambil, lebih kalsium diperlukan

Pengambilan kalsium dalam kadar dos yang tinggi adalah tidak digalakkan untuk diambil begitu sahaja. Supplement kalsium tersebut perlu lengkap dengan magnesium untuk memudahkan kalsium tersebut diserap ke dalam badan anda.

Pengambilan kalsium dalam kadar dos yang tinggi adalah tidak digalakkan untuk diambil begitu sahaja. Supplement kalsium tersebut perlu lengkap dengan magnesium untuk memudahkan kalsium tersebut diserap ke dalam badan anda.
Oleh itu, ibu-ibu jangan khuatir. Mulakan pengambilan supplement kalsium bermula seawal hari pertama anda ovulasi sehingga ke hari-hari pertama next period cycle anda. Atau untuk lebih mudah, anda amalkan pengambilan supplement kalsium setiap hari. Ini kerana pengambilan kalsium juga membantu mengurangkan risiko osteoporosis.

Semoga tips kami kali ini membantu anda!
Happy breastfeeding!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *