• batuk berkahak
    parenting

    Telinga Furqan Berbau Busuk

    Minggu lepas punya cerita lah.Kejadian berlaku semasa Ina tengah solat.Ermmm,Ina sendiri pun tak faham.Budak-budak ni suka sangat buat kerja time mama solat.Tak tahulah mengapa. Kisahnya..,Furqan menangis secara tiba-tiba.Berkejaran dengan si Sara (sulung) dan membebel.Katanya..’Adik tak takut ke pekak nanti?’ . Masa ni..,Ina sudah habis solat.Tengah berdoa,tapi tak fokuslah.Dengar Sara cakap macam tu.Paniklah Ina ni ha.. Cotton Bud Entah macam mana,cotton bud sudah berada di tangan Furqan sambil menangis.So,Ina hanya ambil cotton bud tu sahaja dan terus buang tanpa memeriksa keadaan telinga Furqan.Huhhhh! Betapa cuainya mama ketika ini.Mama langsung tidak memeriksa keadaan telinga kamu Furqan. Darah Kering Keesokan harinya,rutin harian selepas mandi ialah mama akan periksa telinga.Bagi membersihkan telinga (buang daki..jika…

  • lifestyle,  parenting

    Ajar anak berpisah pampers tak sampai seminggu

    Kisahnya,masih kisah anak-anak Ina.Hihihihi…bukan setiap hari.Mungkin boleh mak ayah kat sini boleh jadikan panduan sedikit untuk anak yang ingin berpisah pampers.         Pagi ini,ialah hari ke 7 Nur Wardina Soffea sudah berpisah dengan pampers.Satu kejutan buat mama dan abah serta kakak Sara. Memang tak jangka langsung,Soffea akan awal berpisah pampers.   TIDUR MALAM TIDAK BERALASKAN PELAPIK TILAM KALIS AIR Tidur malam pun,Ina langsung tidak memakaikan Soffea pampers.Tilam pun tidak beralas dengan waterproof bed cover..Hihihihi,berani betul kan ina? Mesti korang tertanya-tanya,tak takut ker anak terkencing waktu malam? Jawapan ina tidak sama sekali.   Apabila Soffea hampir seminggu menginjak ke usia 3 tahun.Dia semakin bijak.Katanya,dia nak sekolah macam kakak.Jadinya,pampers…