• kesihatan,  lifestyle

    Bantulah..Ketika di Fasa Mood Down

    Assalamualaikum… Hai,setelah beberapa hari berada dalam fasa Mood Down.Subhanallah! Betul-betul terasa di uji allah dengan kesihatan.Kali ini,Ina sememangnya seorang loser.Asyik berfikiran negatif sahaja. Ermm,jika tidak silap.Ina di uji dengan batuk yang agak lama.Tetapi tak lah sehingga berbulan lamanya.Dalam tiga minggu batuk semakin hari semakin teruk dan berkahak.Batuk ina bersambung selepas pergi mendapatkan rawatan di Klinik Wong,Kuantan.  Tetapi sebelum mendapatkan rawatan di Klinik Wong,ina jatuh sakit iaitu mengalami cirit-birit yang teruk sehingga 4 hari di susuli migrain.   Kesihatan Di Uji   Di Kuantan ketika itu,dengan keadaan cuaca kejap hujan dan panas membuatkan selsema dan batuk pula datang menyinggah kepada Ina.Huhh! Ketika ini,masih lagi boleh menerima.Pelbagai jenis ubat batuk iaitu dari…

  • jus beetroot,beetroot powder,minuman kesihatan
    kesihatan,  lifestyle,  parenting

    Minuman Seisi Keluarga Beetroot Powder JoyMix

    Nak tanya lah korang yang selalu workout ataupun berzumba,berjogging atau sebaliknya.Adakah korang turut sama menjaga pemakanan sihat? Ermm,mesti janggal pula kan jogging dan workout gila-gila tetapi tak jaga pemakanan.Gila bunyi nya nihh. Tetapi bila korang dah rajin workout mahupun berjogging,secara automatiknya.Pemakanan juga korang akan turut terjaga. Seperti ina sendiri,walau  tak mengamalkan diet yang ketat.Tetapi adalah juga ina mengamalkan gaya hidup sihat dengan workout hanya dari rumah.Nak kata gila tuuuu..,ehhh,Gila ker? Ahaks! tak lah juga. Memadai dengan workout ringan seperti plank,squat dan Donkey kicks (selama 10 minit) iaitu sebanyak 2 kali sehari.Nak tunggu ke Gym.Memang takkan pergi lah kan? Dengan askar-askar kecil ni 3 orang.. adeii! Suka sangat minum Juice Buah-buahan Dan…

  • parenting

    Bukan Mengandung dan Ada Yang Kecewa

      Assalamualaikum.. Sudah terjawab akhirnya.Kisahnya boleh baca di Sara nak baby lagi .  Agak lama juga ina mengalami kesakitan ini.Hampir 2 minggu juga..akhirnya dapat jawapan.Yang mana mampu membuatkan orang ramai terkejut. Ada Baby? Suspen tak kisahnya? Ehehehe.. Propa jer lebih tu.Huhuuh.. Smpai diri ina sendiri pun tertipu juga.Hahaha.. Adeiii! Patut Mr.Z kata bukan pregnant pun. Gila tak suspen kan? Perut ina pula buncit.Sebiji orang mengandung 3 minggu..ehehe.Sara yang berusia 6 tahun tu,asyik duk bertanyakan akan perut mama yang buncit.Dengan reaksi wajah dia tu.Asyik tersengih sahaja.Dah macam kerang busuk haa. Lagi-lagi,dia kerap bertanya.Mama kenapa tak workout? Mama tak takut buncit ke perut? Erkk.. Iya,memang ina aktif workout.Tetapi sejak kebelakangan ini,perut tidak…

  • profile blogger,portfolio blogger,contact me
    lifestyle,  parenting

    Penulis Sepenuh Masa

      Assalamualaikum ..   Saya adalah ahli kepada blog nurimanqhaisara.com ini. Agak bercelit lidah nak menyebut mahupun untuk mengingati blog ini., Betul tak korang? Ehh, alah.Jangan tipu .. baik jujur ​​k. Tapi bagi ina sendiri.Ia adalah satu-satunya blog yang boleh diibaratkan seperti nyawa ina sendiri.Ehehehe ..   BLOG USIA Blog ni asalnya dari tahun 2013 lagi.Masa tu, memang buta IT.Tetapi masih merangkak nak buat blog.Menangis juga lah nak boleh menaip.Blog tunggang langgang.Selepas habis waktu kerja, berlari ke rumah mak pula untuk menyiapkan satu entri.Huhuhuhu. Sedih tau bila terpenang satu masa dahulu.Nak setting blog pun tak reti time tu .. tangan gatal nak setting size width blog.Last sekali blog tu semua…

  • lifestyle,  parenting

    Sepetang di Pusat Rekreasi Taman Bandar Indera Mahkota,Kuantan

    Bagi korang yang tak biasa ke Taman Bandar Indera Mahkota,Kuantan Pahang.Bolehlah gunakan waze atau google maps dengan memasukkan lokasi “Taman Bandar Indera Mahkota”. Jika dari Beserah,mengambil masa lebih kurang 20 minit perjalanan. Dulu setiap weekend kami akan ke sini.Itu cerita semasa kami menjadi penduduk tetap di Indera Mahkota selama 5 tahun.Dan bila dah berpindah ke Pelindung,jarang sangat ke sini.Eheehe.Yup,,kawasan perumahan kami sekarang berdekatan dengan Tasik (track jogging) dan juga berhampiran 3 buah pantai.Hihihihi.  MEMPUNYAI KELUASAN YANG SANGAT BESAR Berbalik kepada tajuk kat atas tu.Taman Bandar Indera Mahkota ni mempunyai keluasan yang sangat besar.Sebab di sini juga mempunyai tasik,taman permainan,track jogging yang sangat besar (kalau jogging ni,mau setengah jam atau sejam…

  • lifestyle,  parenting

    Tempat Paling WOW Waktu Malam Di Kuantan Bagi Keluarga

    Assalamualaikum.. Agak lama tak menghirup udara malam di bandar Kuantan.Ehehehe… Seriously,rindu sangat nak jadi kelawar.Siang kami sekeluarga duk sahaja di rumah.Dan malam,kami aktif keluar lah.ehehehe.. Jarang dah keluar malam.Bukanlah sebab apa,dah penghujung bulan October.Faham-fahamlah,musim tengkujuh dia nak maii ler.Kerap hujan malam di Kuantan.bersiap siaga lah korang yee..  Nak  tau ke mana kami sekeluarga santai waktu malam di bandar Kuantan? Teluk Cempedak? Ohhh,bukanlah.Musim tengkujuh tak boleh pergi ke sana.Sejuk malam-malam,ombak besar lagipun.Tak syok juga.. silap-silap demam anak-anak kan?   SIMBOLIK TAMAN KERANG  Tada!!! Taman Kerang adalah destinasi kami sekeluarga untuk beriadah.Ala,macam Putrajaya lah juga.Cuma yang membezakan Taman Kerang dengan Putrajaya adalah dari segi keluasan tempat.Taman Kerang kecil jer tempatnya.Padat.. tetapi sangat…

  • lifestyle

    Bila Client Repeat Review di BLOG

    Assalamualaikum.. Harini nak bercerita mengenai client berpuashati dengan khidmat yang ina tawarkan di blog.Iaitu advertorial,collaboration dan sponsorship di blog nurimanqhaisara.com..Ehehehe. Alhamdulillah,segala puji bagi Allah.Dalam ina di uji kesihatan sekeluarga (demam,batuk,selsema dan sakit mata) Allah hadirkan juga rezeki bersama anak-anak ina. CLIENT CONFIUS DENGAN STATUS INA Client kadang kala confius kot.Samada ina ni sudah berkahwin atau belum..hihi.Ermmm,nak kata ina selalu selfie secara single di IG tak juga.Yang banyak.., gambar anak-anak di Instagram tu tau. Gambar ina jer yang kurang. Ina siap hantar bukti lagi tau..tunjuk ga,bar anak-anak..eekeke.Ina dah punyai anak 3 orang dah yee. Semuanya masih kecil..Yang sulung bakal menduduki darjah 1 pada tahun 2019.YAng ke-2 pula berumur 4 tahun dan…

  • lifestyle

    Blogger,PR Dan Collaboration

    Netizen Suka Tafsir Seseorang Terlebih Dahulu Sebelum Mendekati Heyyy,ramai yang telah salah beranggapan tau.Kesian Ina tau..Hahaha.Tanya salah,tak tanya kang,jadi kemurungan pula.Tetapi apabila soalan ini di suarakan di Wall Facebook peribadi ina sendiri.Mungkin ada yang beranggapan ina ni nak kejar Job semata sebagai blogger.Ohhh,TIDAK!! Itu bukanlah diri Ina tau.Hahha. Rasanya,ini lah satu-satunya post peribadi yang lantang bersuara kot.Biasanya,biasa-biasa punya status.Kali ini agak sedikit serius perbincangan.Ehehehe. Pelbagai NICHE Blogger Tak,sebenarnya kan.Ina buat research untuk diri sendiri.Majoriti job ina dapat.Client lebih suka pass job beauty product iaitu Skincare dan supplement.Walaupun ina tak cantik,31 dah pun tahun 2018.Eheheh.. Apapun,alhamdulillah juga.Syukur dapat kepercayaan dari client yang percayakan hasil kerja-kerja ina ni. Tapi dalam hati,nak juga…

  • kesihatan

    Mesti Mempunyai Kerajinan Untuk SIHAT!

    Assalamualaikum..   Agak lama sangat tak minum air jus buah-buahan ni.Kali ini,setelah lama Kami laki bini tinggalkan minuman ini.Maka,kami mula lagi.Hihihihi.Beetroot ni jika tak silap agak mahal sedikit.Berbanding buah lemon.Lemon pun dah dijual pada harga RM 1 sebiji tau.Huhuuhu.Alasan jer kan? Walhal ina malas sangat hasilkan jus buah-buahan ni.Pelbagai alasan lah yang keluar.Ekeekkeke..  CABARAN MENGHASILKAN JUICE Agak leceh nak menghasilkan jus buah-buahan ni tau.Salah satu sebab,semasa nak mengupas tu pun sudah ambil masa yang agak lama.Heeehhh.Guna manul jer kupas kulit beetroot,dan carrot tu.Huuuuuh! Itu yang agak leceh. Beetroot pun rumit.Sudah kupas kulit,nak kena potong dadu pula beetroot tu.Dengan isi yang keras.Bertabahlah nak kena potong halus untuk di masukkan di dalam…

  • resipi

    Rahsia Cempedak Goreng Rangup!

    Assalamualaikum..kepada pengunjung blog ina.Hai.. korang.Entri kali ini nak share resipi Cempedak Goreng.Telan air liur tengok kawan-kawan di sosial media asyik up cempedak goreng.Haishhh~ nak tunggu cempedak rumah mertua,memang tahun ni takde rezeki.Mana tidaknya..,asyik kera ajer yang makan cempedak tu.Huhuhu. tahun lepas cempedak menjadi.Isi cempedak pun penuh dan tiada ulat.Ehehehe..berdasarkan hasil 2 tahun lepas.Teruk cempedak tu sekali dengan ulat dan lagi isi pun tak banyak.     okaylah..berbalik kepada tajuk entri.Ina nak kongsi kan resipi Cempedak goreng.Mungkin ada yang tau resipi ni kan? Bukan susah pun nak bikin.Petik cari jer dah boleh buat.Tetapi kan nak garing tu macam mana? Ada yang buat,macam jejemput rupanya.Tak garing langsung.Tetapi kalau ada yang sukakan jenis…