Checkup 15 weeks | Apa yang dilakukan oleh Klinik Kesihatan

Checkup ke 15 weeks mengandung Ina bertukar appointment ke Klinik Kesihatan kepada hari Khamis dan pada jam 2 petang. Rasanya bila tukar ke petang,barulah tak rushing pun. Kali ni checkup berjumpa dengan doktor. Walaupun petang appointment di klinik kesihatan.Yang peliknya, seperti checkup pagi pula dahhh. Alahaiii~ penuh weii orang di klinik. Ermmm,mungkin batch sama Ina …

tauhu bergedil sedap, tauhu bergedil kuantan,mengidam tauhu bergedil

Mengidam ekstrem? Pujuk baby kat dalam tu

Mengidam sejak dari sebelum tau mengandung lagi tau. Tekak macam-macam nak makan ni ha. Ibu mengandung sahaja yang tau macam mana rasanya. Menangis Kalau tak dapat makan apa yang diidam Anak tekak pada mulanya nak makan makanan korea lah. Habis di laman social Facebook Ina scroll.Cari makanan berasaskan korea yang boleh cod terus ke rumah. …

last miss period, tanda hamil jika period tak datang

Last Miss Period Penting untuk Bakal Ibu atau Ibu ingat

(Tarikh akhir haid) Last miss period ni selalunya doktor akan tanya jika kita pergi mendapatkan rawatan susulan di Klinik mahupun hospital bagi mengesahkan usia sebenar janin yang di kandung. Perlu diingatkan juga, para ibu yang pernah mengandung ataupun buat pertama kali mengandung. Tarikh last period ini amat penting kita ingat. Dulu semasa mengandungkan anak pertama, …

baby,Petua dapat baby boy

Kuat Betul Alahan…

Kandungan kali ke-4, alahan bukan biasa-biasa. Kuat sangat alahan kali ini iaitu kuat makan,kuat tidur dan mual sepanjang hari. Badan rasa letih jer tau. Alhamdulillah, semalam baru sahaja checkup di Klinik WYKO di kuantan. Repeat scan bagi mengesahkan samada betul ataupun tidak bahawa kandungan belum gugur. Sebagai ibu,naluri keibuan itu kuat yang mengatakan kandungan selamat.Alhamdulillah,syukur …

mudah bersalin,petua mengandung dan mudah bersalin

Ada lagi…

Tekak asyik nak makan jer. Rasa pahit jer mulut ni tau.Nak makan masam juga. Benda lain tak terliur pun, yang terliur sangat nak makan adalah mee berkuah dan tekak asyik nak makan pedas-pedas. Mengandung ea? Ohhh, haritu nampak kawan ni upload video anak-anak makan ramen.Esok juga,cari tau.Memang pedas,anak-anak menangis bila makan. Ramen keju jer,pedas tak …

AMALAN MINUM AIR HUJUNG RAMBUT SEMASA MENGANDUNG

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT MALAM..  Air hujung rambut jika diamalkan semasa mengandung ia bantu memudahkan proses bersalin kelak? malam nie nak tulis entri, tak banyak pun.Hanya secuit jee..nak bagi petua apa yang ina dapat dari mak dan seorang ustaz.Yang baik wajib la kita share kan…?tak mau kedekut-kedekut ilmu nie.   minum air rambut untuk mudah bersalin …