mudah bersalin cara islam,petua mengadnung dan bersalin

Morning Sickness Sepanjang Mengandung dan Mudah Bersalin

Assalamualaikum Sejak mengikuti group ibu mengandung di facebook.SEmakin hari,semakin jelas kenangan semasa mengandungkan anak-anak.Moment indah bagi ibu-ibu adalah sewaktu mengandung.Tiba-tiba teringat amalan petua mudah bersalin ini. Kenangan Mengandung Syok weiii.Dari trimester pertama iaitu sebelum disahkan mengandung lagi Ina dah tau mengandung.Hihihi.Sebab utama ialah,tanda-tanda mengandung muncul terlebih dahulu sebelum pergi cek ke klinik.Hahaha~ Dasyat kan penangan …

petrosains kuantan,Play smart petrosains

Aktiviti Hujung Minggu di Petrosains Playsmart

Aktiviti pada hari Jumaat (semalam) bersama anak-anak di PETROSAINS,Kuantan.Bangun jer pagi,suami dah bagi tahu siap-siap dekat anak-anak (Sara,Soffea dan Furqan).Apalagi dorang niii,menjerit sakan lah.Ehehehe.. sesekali ajak pula ke tempat macam ni.Belajar sambil bermain.. Petrosains Playsmart,Kompleks Yayasan Pahang Sebenarnya ramai yang tak tahu akan kewujudan tempat ni.Termasuklah Ina sendiri tau.Hahaha~ Mana tidaknya,biasa weekend jer.Ajak anak-anak masuk …

ekzema,anak ekzema

Ohhh,EKZEMA anakku ini

Ohhh,EKZEMA anakku ini | Sungguh tak sangka,sebenarnya Sara anak sulung Ina yang kini berusia 7 tahun baru sahaja disahkan mempunyai penyakit kulit iaitu Ekzema. Sebenarnya,di usia 6 bulan lagi Sara sudah pun mempunyai alergik telur.Satu hari itu,ada benjolan semacam bisul yang timbul di permukaan kulit pada bahagian belakang leher Sara.Waktu itu,Ina tak kisah sangat lah.Kan.. …

pelajar sekolah,sekolah,sesi persekolahan darjah satu

Sara di Hari Pertama Persekolahan

Alhamdulillah.. hari ini sudah memasuki hari ke-2 sesi persekolahan Sara.Semalam kami (suami isteri) hantar Sara ke sekolah tepat jam 7.15pagi,hihih.Itupun sudah jam (sesak) jalan di depan perumahan berhampiran sekolah Sekolah Kebangsaan Pelindung,Kuantan. Berdebar sebenarnya Ina ni ha,sebab semalam adalah hari pertama juga Sara memasuki ke darjah satu.Risau sangat-sangat..,ehehe.Abah dia langsung tak de apa reaksi.Agaknya semua …

air terjun,pemandangan di air terjun,air terjun maran

Mandi-Manda di Air Terjun,Teladas Maran

Assalamualaikum.. Cerita dah basi ni,tetapi biarlah kan.Sebagai kenangan Ina bersama keluarga dan ipar duai.Suami Ina tak join sesi perkelahan kami ni oleh sebab sibuk dengan bekerja.Heehh.. Lokasi kami berkelah kali ini ialah di Air Terjun Teladas,Maran Pahang. Tersesat di Air Terjun Jerangkang Ini adalah pertama kali dalam hidup,pergi berkelah di Air Terjun yang boleh dikatakan …

pameran artifak Rasulullah dan para sahabat

Pengalaman berkunjung ke Pameran Artifak Rasulullah dan Para sahabat

Assalamualaikum.. Semalam,hati terpanggil untuk mengunjungi Pameran Artifak Rasulullah dan barangan para sahabat yang diadakan di Dewan Majlis Perbandaran Kuantan.Alhamdulillah,akhirnya.. sempat melawat juga ke pameran tersebut iaitu pada hari terakhir pameran. Selepas isyak,kami sekeluarga bergegas ke pameran tersebut.Hujan renyai-renyai pada malam itu.Tetapi tidak mematahkan semangat kami sekeluarga untuk melihat secara lebih dekat lagi barangan artifak Rasulullah …

pantai beserah

Bergambar di Pantai Beserah,Kuantan

Assalamualaikum    Hai,cuti sekolah ni kami tak kemana-mana.Ada sahaja menghalang,tetapi Ina tak pernah salahkan takdir.Ehhh! Ada baiknya juga bila kami tidak berHOLIDAY.Sebabnya,sangat perlukan banyak wang untuk sesi persekolahan pada bulan hadapan.Hihihihi..Takpelah,mungkin tahun depan..Tahun Baru Cina pula bercuti.  Okaylah,sebenarnya kan.Kami anak beranak ni,jika terlalu bosan sangat duduk di rumah.Maka,ke pantailah kami ini.Hihihi.Jarak yang tak jauh mana …

parenting blogger,cc cream guardian

Lemah Semangat

Assalamualaikum.. Selamat petang,harini kan.Tak tahu lah.Kenapa dan mengapa bila ON PC aje,ada jer nak update itu ini.Walhal sebenarnya,mission utama nak siapkan job di Instagram tu.Haihh!! Sejak dua menjak ni jugaklah,idea menulis tu akan datang petang.Pufffff~~ Serabut kan? Ermm.. Pelbagai idea nak menulis ni untuk blog kesayangan wp ku ini.Ahaks! Kisahnya pula.. suami tadi dia dah …

MAjlis graduasi pra sekolah,pra sekolah graduasi

Majlis Graduasi Pra Sekolah (SARA) di S.K Pelindung

Assalamualaikum… Aktiviti kami pada hari ini ialah menghadiri majlis Graduasi Pra-Sekolah Sara di Sekolah Pelindung,Kuantan.Alhamdulillah, selesai.Walau ada pelbagai drama daripada Sara dan si bongsu kami (Furqan). Jika ikutkan hari ini,kami sekeluarga berangkat ke Melaka bagi percutian yang ditaja (atas tiket blogger) oleh homestay Durian Tunggal. Tetapi kami memilih korbankan tiket Free tersebut,demi anak kesayangan kami …

baby potty trainig,cara betul berpisah pampers

Bantulah..Ketika di Fasa Mood Down

Assalamualaikum… Hai,setelah beberapa hari berada dalam fasa Mood Down.Subhanallah! Betul-betul terasa di uji allah dengan kesihatan.Kali ini,Ina sememangnya seorang loser.Asyik berfikiran negatif sahaja. Ermm,jika tidak silap.Ina di uji dengan batuk yang agak lama.Tetapi tak lah sehingga berbulan lamanya.Dalam tiga minggu batuk semakin hari semakin teruk dan berkahak.Batuk ina bersambung selepas pergi mendapatkan rawatan di Klinik …