lego, arif turn 3

Moga kamu Membesar dengan Bijak dan sihat | Furqan 3 Tahun

Buka jer Facebook, naik memory pada tarikh 15 Oktober. Tarikh ini sangat penting bagi Ina sebagai seorang ibu.Iaitu detik-detik semasa melahirkan anak yang ke-3. Flashback Sewaktu 38 weeks Mengandung Sebenarnya contraction sudah datang malam sebelum 15 Oktober 2016,huhu.Tetapi contraction pada malam itu masih main-main. Malam tu juga Ina pergi jalan-jalan sekitar Pantai Teluk Cempedak bersama …

12 Minggu kehamilan baru buka buku Merah di Klinik Kesihatan

Kali ini, pregnant ke-4 lambat sedikit buka buku merah di Klinik Kesihatan. Mujurlah, nurse klinik tak marah.Ehehe,baik nurse di Klinik Kesihatan Beserah. Entri lain : Asyik bleeding dan Spotting awal kehamilan Namun, bukanlah sengaja untuk buka buku merah lewat. Ada alasan tersendiri Ina, Sebab kandungan ini asyik bleeding dan spotting. Itu yang jadinya tak berapa …

build smart, Furqan tak mahu geng dengan mama

Furqan tak nak geng dah dengan MAMA..

Sejak mengandungkan anak ke-4 ni, Furqan dah tak mahu kat mama lagi. Sedih tau. Malam jer dapat peluk cium dia sebab nak tidur dengan mama.Terus jadi manja.. Waktu siang, kadang kala tu Furqan asyik bonding dengan abah dia jer. Jealous tau mama.Huhuhu,memang kebiasaannya anak mama 3 orang memang rapat dengan mama. Agaknya dalam perut ni …

mudah bersalin cara islam,petua mengadnung dan bersalin

Morning Sickness Sepanjang Mengandung dan Mudah Bersalin

Assalamualaikum Sejak mengikuti group ibu mengandung di facebook.SEmakin hari,semakin jelas kenangan semasa mengandungkan anak-anak.Moment indah bagi ibu-ibu adalah sewaktu mengandung.Tiba-tiba teringat amalan petua mudah bersalin ini. Kenangan Mengandung Syok weiii.Dari trimester pertama iaitu sebelum disahkan mengandung lagi Ina dah tau mengandung.Hihihi.Sebab utama ialah,tanda-tanda mengandung muncul terlebih dahulu sebelum pergi cek ke klinik.Hahaha~ Dasyat kan penangan …

petrosains kuantan,Play smart petrosains

Aktiviti Hujung Minggu di Petrosains Playsmart

Aktiviti pada hari Jumaat (semalam) bersama anak-anak di PETROSAINS,Kuantan.Bangun jer pagi,suami dah bagi tahu siap-siap dekat anak-anak (Sara,Soffea dan Furqan).Apalagi dorang niii,menjerit sakan lah.Ehehehe.. sesekali ajak pula ke tempat macam ni.Belajar sambil bermain.. Petrosains Playsmart,Kompleks Yayasan Pahang Sebenarnya ramai yang tak tahu akan kewujudan tempat ni.Termasuklah Ina sendiri tau.Hahaha~ Mana tidaknya,biasa weekend jer.Ajak anak-anak masuk …

ekzema,anak ekzema

Ohhh,EKZEMA anakku ini

Ohhh,EKZEMA anakku ini | Sungguh tak sangka,sebenarnya Sara anak sulung Ina yang kini berusia 7 tahun baru sahaja disahkan mempunyai penyakit kulit iaitu Ekzema. Sebenarnya,di usia 6 bulan lagi Sara sudah pun mempunyai alergik telur.Satu hari itu,ada benjolan semacam bisul yang timbul di permukaan kulit pada bahagian belakang leher Sara.Waktu itu,Ina tak kisah sangat lah.Kan.. …

pelajar sekolah,sekolah,sesi persekolahan darjah satu

Sara di Hari Pertama Persekolahan

Alhamdulillah.. hari ini sudah memasuki hari ke-2 sesi persekolahan Sara.Semalam kami (suami isteri) hantar Sara ke sekolah tepat jam 7.15pagi,hihih.Itupun sudah jam (sesak) jalan di depan perumahan berhampiran sekolah Sekolah Kebangsaan Pelindung,Kuantan. Berdebar sebenarnya Ina ni ha,sebab semalam adalah hari pertama juga Sara memasuki ke darjah satu.Risau sangat-sangat..,ehehe.Abah dia langsung tak de apa reaksi.Agaknya semua …

air terjun,pemandangan di air terjun,air terjun maran

Mandi-Manda di Air Terjun,Teladas Maran

Assalamualaikum.. Cerita dah basi ni,tetapi biarlah kan.Sebagai kenangan Ina bersama keluarga dan ipar duai.Suami Ina tak join sesi perkelahan kami ni oleh sebab sibuk dengan bekerja.Heehh.. Lokasi kami berkelah kali ini ialah di Air Terjun Teladas,Maran Pahang. Tersesat di Air Terjun Jerangkang Ini adalah pertama kali dalam hidup,pergi berkelah di Air Terjun yang boleh dikatakan …

pameran artifak Rasulullah dan para sahabat

Pengalaman berkunjung ke Pameran Artifak Rasulullah dan Para sahabat

Assalamualaikum.. Semalam,hati terpanggil untuk mengunjungi Pameran Artifak Rasulullah dan barangan para sahabat yang diadakan di Dewan Majlis Perbandaran Kuantan.Alhamdulillah,akhirnya.. sempat melawat juga ke pameran tersebut iaitu pada hari terakhir pameran. Selepas isyak,kami sekeluarga bergegas ke pameran tersebut.Hujan renyai-renyai pada malam itu.Tetapi tidak mematahkan semangat kami sekeluarga untuk melihat secara lebih dekat lagi barangan artifak Rasulullah …

pantai beserah

Bergambar di Pantai Beserah,Kuantan

Assalamualaikum    Hai,cuti sekolah ni kami tak kemana-mana.Ada sahaja menghalang,tetapi Ina tak pernah salahkan takdir.Ehhh! Ada baiknya juga bila kami tidak berHOLIDAY.Sebabnya,sangat perlukan banyak wang untuk sesi persekolahan pada bulan hadapan.Hihihihi..Takpelah,mungkin tahun depan..Tahun Baru Cina pula bercuti.  Okaylah,sebenarnya kan.Kami anak beranak ni,jika terlalu bosan sangat duduk di rumah.Maka,ke pantailah kami ini.Hihihi.Jarak yang tak jauh mana …