• MAjlis graduasi pra sekolah,pra sekolah graduasi
    Uncategorized

    Majlis Graduasi Pra Sekolah (SARA) di S.K Pelindung

    Assalamualaikum… Aktiviti kami pada hari ini ialah menghadiri majlis Graduasi Pra-Sekolah Sara di Sekolah Pelindung,Kuantan.Alhamdulillah, selesai.Walau ada pelbagai drama daripada Sara dan si bongsu kami (Furqan). Jika ikutkan hari ini,kami sekeluarga berangkat ke Melaka bagi percutian yang ditaja (atas tiket blogger) oleh homestay Durian Tunggal. Tetapi kami memilih korbankan tiket Free tersebut,demi anak kesayangan kami iaitu Sara.Walau seedikit kecewa,jika tidak weekend ini ingin celebrate birthday mama di Melaka.Apakan daya,allah maha merancang..     Tepat jam 8.00 pagi,kami tiba di perkarangan sekolah Pelindung.Eheheh..Double parking,tapi tidak menyusahkan orang lain. Kami bertiga sahaja iaitu (Ina,Sara dan Soffea) . Suami dan Furqan, masih di rumah lagi.Sebab yang bongsu tu,jika tidak cukup tidur.Dikhuatiri akan meragam…

  • kesihatan,  lifestyle

    Bantulah..Ketika di Fasa Mood Down

    Assalamualaikum… Hai,setelah beberapa hari berada dalam fasa Mood Down.Subhanallah! Betul-betul terasa di uji allah dengan kesihatan.Kali ini,Ina sememangnya seorang loser.Asyik berfikiran negatif sahaja. Ermm,jika tidak silap.Ina di uji dengan batuk yang agak lama.Tetapi tak lah sehingga berbulan lamanya.Dalam tiga minggu batuk semakin hari semakin teruk dan berkahak.Batuk ina bersambung selepas pergi mendapatkan rawatan di Klinik Wong,Kuantan.  Tetapi sebelum mendapatkan rawatan di Klinik Wong,ina jatuh sakit iaitu mengalami cirit-birit yang teruk sehingga 4 hari di susuli migrain.   Kesihatan Di Uji   Di Kuantan ketika itu,dengan keadaan cuaca kejap hujan dan panas membuatkan selsema dan batuk pula datang menyinggah kepada Ina.Huhh! Ketika ini,masih lagi boleh menerima.Pelbagai jenis ubat batuk iaitu dari…

  • jus beetroot,beetroot powder,minuman kesihatan
    kesihatan,  lifestyle,  parenting

    Minuman Seisi Keluarga Beetroot Powder JoyMix

    Nak tanya lah korang yang selalu workout ataupun berzumba,berjogging atau sebaliknya.Adakah korang turut sama menjaga pemakanan sihat? Ermm,mesti janggal pula kan jogging dan workout gila-gila tetapi tak jaga pemakanan.Gila bunyi nya nihh. Tetapi bila korang dah rajin workout mahupun berjogging,secara automatiknya.Pemakanan juga korang akan turut terjaga. Seperti ina sendiri,walau  tak mengamalkan diet yang ketat.Tetapi adalah juga ina mengamalkan gaya hidup sihat dengan workout hanya dari rumah.Nak kata gila tuuuu..,ehhh,Gila ker? Ahaks! tak lah juga. Memadai dengan workout ringan seperti plank,squat dan Donkey kicks (selama 10 minit) iaitu sebanyak 2 kali sehari.Nak tunggu ke Gym.Memang takkan pergi lah kan? Dengan askar-askar kecil ni 3 orang.. adeii! Suka sangat minum Juice Buah-buahan Dan…

  • parenting

    Bukan Mengandung dan Ada Yang Kecewa

      Assalamualaikum.. Sudah terjawab akhirnya.Kisahnya boleh baca di Sara nak baby lagi .  Agak lama juga ina mengalami kesakitan ini.Hampir 2 minggu juga..akhirnya dapat jawapan.Yang mana mampu membuatkan orang ramai terkejut. Ada Baby? Suspen tak kisahnya? Ehehehe.. Propa jer lebih tu.Huhuuh.. Smpai diri ina sendiri pun tertipu juga.Hahaha.. Adeiii! Patut Mr.Z kata bukan pregnant pun. Gila tak suspen kan? Perut ina pula buncit.Sebiji orang mengandung 3 minggu..ehehe.Sara yang berusia 6 tahun tu,asyik duk bertanyakan akan perut mama yang buncit.Dengan reaksi wajah dia tu.Asyik tersengih sahaja.Dah macam kerang busuk haa. Lagi-lagi,dia kerap bertanya.Mama kenapa tak workout? Mama tak takut buncit ke perut? Erkk.. Iya,memang ina aktif workout.Tetapi sejak kebelakangan ini,perut tidak…

  • profile blogger,portfolio blogger,contact me
    lifestyle,  parenting

    Penulis Sepenuh Masa

    Assalamualaikum .. Saya adalah owner kepada blog nurimanqhaisara.com ini. Agak bercelit lidah nak menyebut mahupun untuk mengingati blog ini., Betul tak korang? Ehh, alah.Jangan tipu .. baik jujur ​​k. Tapi bagi ina sendiri.Ia adalah satu-satunya blog yang boleh diibaratkan seperti nyawa ina sendiri.Ehehehe .. BLOG USIA Blog ni asalnya dari tahun 2013 lagi.Masa tu, memang buta IT.Tetapi masih merangkak nak buat blog.Menangis juga lah nak boleh menaip.Blog tunggang langgang.Selepas habis waktu kerja, berlari ke rumah mak pula untuk menyiapkan satu entri.Huhuhuhu. Sedih tau bila terpenang satu masa dahulu.Nak setting blog pun tak reti time tu .. tangan gatal nak setting size width blog.Last sekali blog tu semua lari dari segi…

  • lifestyle,  parenting

    Sepetang di Pusat Rekreasi Taman Bandar Indera Mahkota,Kuantan

    Bagi korang yang tak biasa ke Taman Bandar Indera Mahkota,Kuantan Pahang.Bolehlah gunakan waze atau google maps dengan memasukkan lokasi “Taman Bandar Indera Mahkota”. Jika dari Beserah,mengambil masa lebih kurang 20 minit perjalanan. Dulu setiap weekend kami akan ke sini.Itu cerita semasa kami menjadi penduduk tetap di Indera Mahkota selama 5 tahun.Dan bila dah berpindah ke Pelindung,jarang sangat ke sini.Eheehe.Yup,,kawasan perumahan kami sekarang berdekatan dengan Tasik (track jogging) dan juga berhampiran 3 buah pantai.Hihihihi.  MEMPUNYAI KELUASAN YANG SANGAT BESAR Berbalik kepada tajuk kat atas tu.Taman Bandar Indera Mahkota ni mempunyai keluasan yang sangat besar.Sebab di sini juga mempunyai tasik,taman permainan,track jogging yang sangat besar (kalau jogging ni,mau setengah jam atau sejam…

  • lifestyle,  parenting

    Tempat Paling WOW Waktu Malam Di Kuantan Bagi Keluarga

    Assalamualaikum.. Agak lama tak menghirup udara malam di bandar Kuantan.Ehehehe… Seriously,rindu sangat nak jadi kelawar.Siang kami sekeluarga duk sahaja di rumah.Dan malam,kami aktif keluar lah.ehehehe.. Jarang dah keluar malam.Bukanlah sebab apa,dah penghujung bulan October.Faham-fahamlah,musim tengkujuh dia nak maii ler.Kerap hujan malam di Kuantan.bersiap siaga lah korang yee..  Nak  tau ke mana kami sekeluarga santai waktu malam di bandar Kuantan? Teluk Cempedak? Ohhh,bukanlah.Musim tengkujuh tak boleh pergi ke sana.Sejuk malam-malam,ombak besar lagipun.Tak syok juga.. silap-silap demam anak-anak kan? SIMBOLIK TAMAN KERANG  Tada!!! Taman Kerang adalah destinasi kami sekeluarga untuk beriadah.Ala,macam Putrajaya lah juga.Cuma yang membezakan Taman Kerang dengan Putrajaya adalah dari segi keluasan tempat.Taman Kerang kecil jer tempatnya.Padat.. tetapi sangat meriah.Dengan…

  • lifestyle

    Bila Client Repeat Review di BLOG

    Assalamualaikum.. Harini nak bercerita mengenai client berpuashati dengan khidmat yang ina tawarkan di blog.Iaitu advertorial,collaboration dan sponsorship di blog nurimanqhaisara.com..Ehehehe. Alhamdulillah,segala puji bagi Allah.Dalam ina di uji kesihatan sekeluarga (demam,batuk,selsema dan sakit mata) Allah hadirkan juga rezeki bersama anak-anak ina. CLIENT CONFIUS DENGAN STATUS INA Client kadang kala confius kot.Samada ina ni sudah berkahwin atau belum..hihi.Ermmm,nak kata ina selalu selfie secara single di IG tak juga.Yang banyak.., gambar anak-anak di Instagram tu tau. Gambar ina jer yang kurang. Ina siap hantar bukti lagi tau..tunjuk ga,bar anak-anak..eekeke.Ina dah punyai anak 3 orang dah yee. Semuanya masih kecil..Yang sulung bakal menduduki darjah 1 pada tahun 2019.YAng ke-2 pula berumur 4 tahun dan…

  • happy birthday,Nur Wardina Soffea,Amalan mudha bersalin
    lifestyle,  Tip parenting

    Di Ejek Bisu Dan Sekarang Macam Bertih Jagung Mulutnya

    Assalamu’alaikum..   Di Ejek Bisu Ada makcik bawang yang memanggil anak ina ni bisu.Kesian tau.Nur Wardina Soffea ketika ini berusia 2 tahun.Sedih pada mulanya.Yang paling beremosi ketika ini adalah suami ina sendiri.Dia lah pantang pabila orang sekeliling menggelarkan anaknya bisu.Ehehehe..Ina? Rileks aja.Nak marah macam mana kan? Dah mulut manusia.Kadang kala orang yang terdekat sendiri pun kata Soffea sendiri takde mulut.Huhuhu..  Sebab ina tau perkembangan Soffea ni macam mana.24 jam ina bersama anak-anak.Dan ina juga tau,Soffea ni dia seorang pemalu.Jika ada tetamu atau ina sekeluarga pergi bertandang ke rumah tetamu.Mesti mulut Soffea ni terkatup rapi.Sepatah apa pun dia takkan bercakap lagi-lagi dengan orang yang tak dikenali.Ehehehe.. Memasuki Usia 2 Tahun 6…

  • lifestyle,  parenting

    Perkembangan Baby 2 Tahun

      View this post on Instagram     beberapa hari yg lepas.. Muhammad Arif Furqan telah menyelamatkan 2 orang kakak nya. sangat kelakar.. situasi : Sara dan soffea menjerit di dalam bilik. Bila mama masuk bilik dan tengok,alahai anak. ulat besar saiz semut aje nakk.. menjerit.Macam nampak hantu🙄 Lastnya.. hero mama,si Furqan datang menolong 2 kakak nya. Alahaiii.. Furqan datang dan terus memijak ulat tersebut. Kes..settle by furqan..😊😂😂 Pengajaran disini.. furqan dah ada sifat tolong menolong sedari kecil lagi. Alhamdulillah… Arif = Bijaksana #kbba9 #KelabBloggerBenAshaari #bukansekadarblogger #bloggermy #malaysiablogger #ehbelogakudotblogspotdotcom A post shared by Nor Azlina (@azlina6861) on Jan 22, 2018 at 11:32pm PST Alahai… Hampir mama terlupa bulan Oktober adalah…