tekak loya, dry fruits, macam macam nak makan masa mengandung

Tekak Loya dan Pahit sekitar 19weeks | Dry Fruits juga yang di Cari

Semalam seharian loya tekak dan mulut terasa payau. Seharian tau tak? Ermm,ibu ibu mengandung jer yang dapat rasa macam ni.Uhuks! Tekak asyik nak termuntah saja. Disebabkan tak berapa sihat semalam,memasak pun cincai saja tengahari tu.Lagipun suami kerja luar kuantan pada hari khamis. Dapatlah masak bubur nasi ikan masin talang. Awal siap masak semalam. Jam 12.30 …

last miss period, tanda hamil jika period tak datang

Last Miss Period Penting untuk Bakal Ibu atau Ibu ingat

(Tarikh akhir haid) Last miss period ni selalunya doktor akan tanya jika kita pergi mendapatkan rawatan susulan di Klinik mahupun hospital bagi mengesahkan usia sebenar janin yang di kandung. Perlu diingatkan juga, para ibu yang pernah mengandung ataupun buat pertama kali mengandung. Tarikh last period ini amat penting kita ingat. Dulu semasa mengandungkan anak pertama, …

happy birthday,Nur Wardina Soffea,Amalan mudha bersalin

Flashback ! Happy Birthday Soffea. Suka Duka Mama Semasa Mengandung dan Berpantang

Assalamualaikum..   Happy Birthday Nur Wardina Soffea | Bila tarikh 18 April tiba,mula berlegar segala memori pada hari tersebut.Dan korang tau tak? Ina berjaya melahirkan baby perempuan yang comel pada tarikh tersebut.Alhamdulillah.. Diuji Sepanjang Mengandung Nak dijadikan cerita,sangat lah terganggu emosi ketika mengandungkan zuriat ke-2 ini.Fuhhhh~ panjang kan tarik nafas tuu. Kisahnya ni pun,silap-silap boleh …

mudah bersalin cara islam,petua mengadnung dan bersalin

Morning Sickness Sepanjang Mengandung dan Mudah Bersalin

Assalamualaikum Sejak mengikuti group ibu mengandung di facebook.SEmakin hari,semakin jelas kenangan semasa mengandungkan anak-anak.Moment indah bagi ibu-ibu adalah sewaktu mengandung.Tiba-tiba teringat amalan petua mudah bersalin ini. Kenangan Mengandung Syok weiii.Dari trimester pertama iaitu sebelum disahkan mengandung lagi Ina dah tau mengandung.Hihihi.Sebab utama ialah,tanda-tanda mengandung muncul terlebih dahulu sebelum pergi cek ke klinik.Hahaha~ Dasyat kan penangan …

mudah bersalin cara islam,petua mengadnung dan bersalin

Amalan Minum Milo di Campur Marjerin Bagi Mempercepatkan Proses Bersalin

Assalamualaikum.. Kecoh semalam di wall facebook.Ramai yang share dan VIRAL kan kisah ibu mengandung dengan pelbagai amalan bagi mempercepatkan proses bukaan serviks. Huuuh? Seram kan. Ada yang logik dan tidak logik amalan tersebut. AMALAN MINUM AIR MILO DICAMPUR MARJERIN Hah,ini lah yang paling pelik sekali.Tetapi ada sesetengah ibu mengandung sanggup mengamalkan. Hahaha..termasuklah ina sendiri.Kikiki.. Walau …

baby,Petua dapat baby boy

Ujian Allah..Mengandung dan Bersalin

Hai… masih di ruangan pengalaman.Kali ini,Ina nak berkongsi kisah pengalaman ina bersalin.Tujuan adalah untuk kenangan bersama generasi ina.Muahahahha..Dan khas kepada pembaca yang terjumpa entri bersalin.Yup,ikutkan ini adalah pengalaman bersalin yang orang boleh kategorikan sebagai ‘Nightmare’ lah juga. Alahan.. Yup..,kali ini.Mengandungkan anak yang nombor 3 sangat mudah.Takde langsung alahan.Kandungan pertama dan kedua amat teruk alahan mengandung.Sehinggakan …

Pengalaman : 16 tanda Mengandung Baby boy

Assalamualaikum..dan salam jumaat. Harini ina nak share pengalaman mengandung baby boy.Entri lama ina pernah tulis ciri ciri mengandung baby boy..tapi kali ini ina dah merasai macam mana dan simptom mengandungkan baby boy ni.. check it out …(tehwhwhe..speaking) Simptom atau tanda ina sedang mengandung baby boy: (lain orang,lain tanda) Alahan atau morning sickness langsung takde.Kecuali semasa …

Petua : Tali pusat baby mudah Tanggal

Sebenarnya, semalam dah nak tulis entri nie.Al maklumlah, sedikit sibuk menguruskan hal hal berkaitan berpantang. Mana nak uruskan baby..sangat sibuk.. (Lama dah tidak merasa berjaga malam..hihihi). 7 HARI TALI PUSAT TERTANGGAL   Harini hari ke 8 berpantang… Excited betul, hihihi.Semalam (hari ke 7 )pusat Nur Wardina Soffea sudah tercabut.Alhamdulillah! Awal Kali nie anak mama pusat …

LINE NIGRA garisan mengandung

“Berdasarkan pengalaman lalu semasa mengandungkan anak-anak.Kandungan pertama tak jelas pun Line Nigra di perut.Kandungan ke-2 hampir jelas dan kandungan ke-3 paling terang di perut.”     Assalamualaikum dan selamat petang..      Line nigra     Jom baca apa itu Line Nigra Buat ape cuti sabtu nie? tak pergi ke mana-mana ke? petang-petang ni best …

PETUA DAN DOA MENAIKKAN URI

PETUA UNTUK MENAIKKAN URI       Senaman ini boleh dilakukan sebanyak dua kali sehari iaitu : sewaktu bangun pagi dan sebelum tidur (selepas isya’).     CARA : Baring atas katil dengan kaki diangkat ke atas, jika tidak mampu mengangkat kaki, cuba sandarkan ke dinding. Maksudnya kita baring dalam bentuk ‘L’ iaitu kaki disandarkan ke …