makaroni cheese, keju cheesedale, cheddar digunakan untuk sos makaroni cheese

cara memasak MAKARONI CHEESE

Dah lama sangat mengidam nak makan makaroni cheese ni. Lama betul tunggu masa nak cari yang dah siap masak. Tetapi agak payah nak jumpa kedai western yang jual makaroni cheese ni.Akhirnya, masaklah sendiri. MAKARONI CHEESE bahan-bahan 2 mangkuk Makaroni4 keping keju Mozarella Emborg( 100ml )1 Botol susu segar Dutch Lady ( botol kecil) 4 batang …

kerabu perut,kerabu perut pedas,kerabu perut masam,aneka kerabu

Kerabu Perut Pedas

Dah lama sangat tekak nak makan kerabu perut.Hari ini baru tertunai hajat berkesempatan memasak menu kerabu perut. Modal tak besar pun untuk menyediakan Kerabu perut ni.Perut lembu Rm 6 tak pasti 500gram atau 1kg.Sebab yang Ina beli ni frozen je.HIhihi… Keseluruhan nak memasak kerabu perut ni dalam kos anggaran RM 10 sahaja. Kerabu Perut Pedas …

Resipi : Cekodok Pisang Kembung

 Dahulu,semasa Ina bujang.Langsung tak pernah memasak cekodok pisang.Yup..memang langsung tak tahu.Sebab dalam keluarga ina,semuanya suka makan jejemput ‘bodoh’ ataupun lebih dikenali sebagai jejemput daun kucai..huuuh.  Lepas berkahwin barulah kenal cekodok pisang ni..eheheh.Itu pun resah gelisah di dalam hati ni hah duk terfikir..,macam mana lah nanti nak memasak cekodok  pisang untuk suami.Favourite suami pula tuu.. huuuu.Menangis …

Ikan Percik

Menu berbuka kelmarin ialah ikan percik dan juga Rendang Ayam tanpa santan tanpa santan.Pagi ini,baru lah berkesempatan untuk mengupdate Resipi masakan pula.Bagi korang yang ingin mencuba Resipi Ikan Percik ini,di persilakan.Cara penyediaan nya amat lah mudah.Masa penyediaan tak sampai satu jam pun.  Ikan Percik    Ikan Percik   Ikan Percik Bahan-Bahan Ikan Percik 4 Ekor …

Rendang Ayam Tanpa Santan

Sedar tak sedar, sepanjang berpuasa hari ke -7,Ina kerap juga masak rendang ayam.Ehehehe.Haritu masak Rendang Ayam tanpa daun Kunyit,sebabnya di kedai runcit tiada jual.Tetapi kali ini.Ina tak letakkan langsung santan di dalam Rendang Ayam ini. Okay,bagi mereka yang takutkan kolesterol tu.Ina rasa korang patut mencuba resipi ini.Ia mudah dan cepat! Rasa tetap sama..,yang membezakan tiada …

Udang Masak Lemak Cili Padi Style Negeri Sembilan

Bulan puasa ni,sedap juga jika makan masakan yang pedas-pedas kan? Ubat untuk anak tekak lah katakan.Eheheeheh.. Tapi tak tahu lah korang punya citarasa kan? Tekak masing-masing.Kali ni,Ina nak share resipi Udang Masak Cili Padi ala Negeri Sembilan.Haaaa.. walaupun Ina bukanlah berasal dari sana.Tetapi suami yang sukakan pedas.Ina jarang makan pedas.Orang kata tekak budak-budak lah boleh …

RESIPI: MAKARONI BAKAR PREGO

 MAKARONI BAKAR PREGO.Kali ini gunakan sos prego sebagai bahan utama dia.Bau yang sangat memikat,serta membuatkan orang yang bau pun,tak sabar untuk makan. Resipi nie sesuai bg mereka yg tak makan pedas ..Anggaran Kos dalam bawah RM 50..   ((Resipi makaroni Bakar )) Bahan-bahan untuk menghasilkan makaroni bakar : Makaroni :-2 cawan makaroni-1 labu bawang holland …

Masakan ala thai : Paprik Ayam

Bismillahirahmanirrahim Assalamualaikum.. Hai,macam mana puasa harini?  Harini Ramadhan pertama berbuka apa semua? Heeh..  ina berbuka tadi Paprik ayam je. Sebelum masak paprik ayam,macam – macam dalam fikiran..,nak masak tomyam , Rendang ayam, Bubur kacang lahh..((itu semua NAFSU semata!!). Sekali suami cakap ‘Puasa kita sebulan,,masih banyak hari lagi untuk pelbagai menu awak ‘.. hihihi. Nasib baik ada …

Resipi: Dalca Daging

Hai,korang mesti buntu.Tak tahu nak masak untuk berbuka puasa nanti apa kan? Apakata korang cuba masak Dalca pula.Sesekali berubah menu macam ni pula yer. Pasti berselera.. Dan sesuai digandingkan  bersama nasi Minyak mahupun Nasi Beryani.   Dalca Daging   Dalca DAging   Bahan-bahan DALCA    200gm kacang dhal – direbus 1/2kg daging lembu – dihiris …