• lifestyle

    Bounce Rate Turun kepada 3.45%

    Alhamdulillah,buka Google Analytic tengahari ni.Terkejut bila Bounce Rate menurun.Sebelum ini,blog ina mempunyai Bounce Rate yang agak tinggi.Sehingga mencecah 80% adeiii.Sedih tau. Jejas SEO juga ni,kalau Bounce Rate tinggi. Bounce Rate Sebenarnya,Bounce Rate sangat penting untuk blog kita.Penentuan samada,pengunjung di blog suka ke tidak berlama lamaan di blog kita ni.Ehehe..Jika pengunjung suka duduk lama di blog kita.Makanya,Bounce Rate kita,semakin menurun.Insyallah! Jika pengunjung duduk lama di blog kita,maknanya entri blog kita berkualiti lah. Tehehehe.. Betul tak ?       Teruk sangat tau,Ina ni dari 2013 lagi mempunyai blog sehinggalah tahun 2018 baru berjumpa penyelesaian.Memang tidak menjaga Bounce Rate di blog.Blog pun syok sendiri..Ehehe. Tetapi sekarang,keinginan tu makin ingin tau.Dan akhirnya.Ina sudah…

  • Review/Sponsor

    Penjagaan Harian Bagi Kulit Sensitif

    Bulan lepas anak sulung Ina disahkan mempunyai Ekzema.Sedih pula rasa..kesian sangat.Asyik menggaru sahaja.Banyak aspek kena jaga bila dah ada Ekzema ini. Ekzema Korang tau tak Ekzema tu ape? Untuk pengetahuan korang,Ekzema adalah sejenis penyakit kulit kondisi kulit yang kering dan gatal yang di sesuatu masa mengakibatkan lebih kurang 15 dan 20 peratus kanak-kanak. Anak-anak Berkulit Sensitif Okay,bila dah ada ekzema ni.Ina memang kena ekstra penjagaan terhadap anak sulung Ina iaitu Sara yang kini berusia 6 tahun.Anak Ina 2 orang lagi,Soffea (3tahun) dan Furqan (1 tahun 7bulan) turut mengalami kulit sensitif.Perlu di titik beratkan ialah melalui penggunaan sabun basuh pakaian,penjagaan diri seperti sanitizer dan sabun cucian tangan.   Punca masih tidak diketahui…

  • resipi

    Cara Mudah Buat Agar-agar Sirap

    Selalu buat agar-agar,mesti failed.Kadang kala,agar-agar terlalu keras lah.Terlalu cair sangat.dan Terlebih manis pula agar-agar.Jadi macam mana nak ikut resipi yang betul yer?  Jikalau kita perhatikan,mak mak kita dahulu,tak payah pun tengok resipi.Semuanya main agak-agak sukatan.Emmm..Okaylah,kat sini.Ina nak berikan resipi mudah untuk menghasilkan Agar-agar sirap.Pasti anak-anak suka kan. Agar-agar Sirap    agar-agar sirap       Bahan-Bahan Agar-agar Sirap     20gm Agar bertali  2 (Senduk nasi) Gula Pasir 4 Ketul Gula Batu ( bersaiz duit 10 sen) 1 Helai Daun pandan  4 Cawan air  1 Sudu Besar Pewarna Sirap     Cara-cara memasak Agar-agar Sirap     1. Masukkan agara-agar dan daun pandan yang telah diikat kedalam periuk. 2. Masukkan…

  • lifestyle,  TikTok

    Buat Duit Dengan TikTok

    Hai semua.Pernah tak korang dengar TikTok.Mesti korang tau kan? Sekarang ni ramai dah yang menyertai TikTok.Aplikasi ini sebenarnya hanya mengetengahkan bakat-bakat korang melalui TikTok lah. TikTok Okay,sebelum Ina bercerita lanjut mengenai Tiktok,korang daftar dulu di sini > Buat duit dengan TikTok June Selepas daftar,korang terus download apps TikTok di Apps Store Yaaa. TikTok Bagi mereka yang minat menyanyi,menari,memasak,lakukan tutorial,suka berjenaka ataupun mempunyai kemahiran dalam bidang Camera Skill Shots bolehlah menyertai TikTok ini. Video Berdurasi 15 Saat Untuk kebolehan di atas,kesemua video hanya dibenarkan melakukan Video berdurasi selama 15 saat sahaja.Jadi,tidaklah sukar korang lakukan video. Video yang korang lakukan itu,mempunyai pilihan latar belakang muzik yang boleh di pilih.Contohnya seperti di atas.Ada…

  • kesihatan,  lifestyle,  parenting

    Hidupkan Amalan Sunnah Dengan Bersugi

    Sesekali ajar anak-anak gunakan kayu sugi untuk memberus gigi.Eheheeh..Reaksi anak-anak?   Sara :apa tuh? Kayu apa tu ?Kenapa guna kayu ni mama?    Soffea: Ucuk jer ni mama. (Busuk)   Furqan (1 tahun 7bulan) : Eeeeeiii…,eiyerkk. Ijik jik. (Jijik)     Reaksi ke tiga-tiga orang anak Ina ni.Masing-masing keluarkan pendapat mereka.Iyalah,dah besar.Baru mama kenalkan korang dengan kayu sugi.Macam ni lah jadinya.Hahaha.Tetapi kan,memang lucu pula bila tengok keletah anak-anak dengan pelbagai reaksi ni.     Ajar anak-anak gunakan Kayu Sugi   Hari ini sudah memasuki minggu ke-2 menggunakan Kayu Sugi.Alhamdulillah.Ina pula yang teruja sebenarnya.Sebab nak anak-anak belajar bersugi.Nak hidupkan amalan sunnah Nabi juga.   Pernah anak yang sulung bertanya kepada Ina.  …

  • lifestyle,  TikTok

    TikTok,mama dan Furqan

    Alahai anak! Nak marah pun tak jadi tau.Bila tengokkan gelagat kamu nih.Habis bedak compact dari Imanni Skinz dia pergi main.Nasiblah itu barangan yang Ina dapat dari Produk Kosmetik berikut..tehehehehe.Tapi sayang juga..         Sebenarnya,Ina dalam proses nak bersiap untuk buat video Tiktok.Hikhikhik.. Ala,TikTok tu.Yang kita perlu lakukan miming sahaja dan buat gaya.Ada muzik background.Ha..dah tau? Yang tu lah.    Tetapi,sebelum itu.Jika korang nak join TikTok..Sila lah Install terlebih dahulu apps TikTok di smartphone korang ehh.      TikTok     TikTok Sebenarnya ini salah satu tugasan Ina.Bukan saja-saja tau..eheheh. Korang ada TikTok tak? Meh Ina nak Follow account korang tu. Jika korang nak Add Ina.. Taip kat search :…

  • lifestyle

    4 Simple Tips for Finding Incredible Real Estate Deals

      4 Simple Tips for Finding Incredible Real Estate Deals The deciding factor to a good real estate deal always comes down to one thing: the price. Perhaps you have your eye on an ipoh property, probably a house or an apartment that can give you a bang for your buck. Whether you plan to flip the house, hold the property as a rental, or do something completely different, everything begins with a great deal. Here are four simple tips that you can use to find better deals on real estate. 1. Consider buying a foreclosed property Banks often foreclose properties. This is a given. When owners default on their…

  • lifestyle,  resipi,  Resipi roti

    3 Rahsia PENTING dalam menghasilkan Tekstur Roti yang lembut

    3 Rahsia Penting dalam menghasilkan tekstur doh roti yang lembut | Terasa berat betul jari jemari nak menaip entri resipi ni tau.Alhamdulillah,akhirnya berjaya juga release.Ehehehe.. Bukanlah kedekut nak share resipi ni tau.Tapi itulah,masa nak mengedit video sebenarnya ni.. Di tambah lagi dengan masa semakin berkurangan.Tehehehehe..          Sebenarnya lama sangat dah tak menguli dan bermain tepung.Background tu,yg bongsu ler duk kacau. Tutorial ni sebenarnya nak hasilkan roti. Buat sikit jer. Nak hasilkan doh yg LEMBUT meh sini.Satu adunan ini mampu menghasilkan 6-8 biji roti,mengikut anggaran saiz doh 60 gram. . . Bahan-Bahan: 1. Tepung High protein (3 cawan setengah tepung HP) 2. Air sejuk 3. Telur (1biji) 4.…

  • kesihatan

    Lega Setelah Angin Keluar Selepas Berurut Sendiri Di Rumah

    Semalam,badan ina penuh angin.Huuuhh,sakit yang teramat weii. Kawasan sekitar perut ina,Ya Allah.Mungkin siang tadi,Ina makan tengahari lambat.Akibatnya,angin di bahagian perut naik.Jika dibiarkan mungkin satu badan berangin. BERURUT SELEPAS MAGHRIB Sesudah solat maghrib,segera ina capai minyak bagi melakukan proses urutan.Ina mulakan urutan dengan membaca lafaz bismillah beserta selawat keatas nabi.Untuk pengetahuan korang,nak berurut tak boleh ketika matahari tegak di atas kepala tau.Di khuatiri urat masih tegang dan keras.. (ini apa yang abah ina pesan lahh) Jenis Ina memang suka urut sendiri,baru puashati..heeehehe CARA URUTAN INA BAGI MEMBUANG ANGIN DI KAWASAN PERUT   1. Ina mulakan urutan di bahagian perut bagi tujuan melembutkan urat di sekitar.Urut secara arah bulatan. 2. Kemudian urut…

  • lifestyle,  parenting

    Ajar anak berpisah pampers tak sampai seminggu

    Kisahnya,masih kisah anak-anak Ina.Hihihihi…bukan setiap hari.Mungkin boleh mak ayah kat sini boleh jadikan panduan sedikit untuk anak yang ingin berpisah pampers.         Pagi ini,ialah hari ke 7 Nur Wardina Soffea sudah berpisah dengan pampers.Satu kejutan buat mama dan abah serta kakak Sara. Memang tak jangka langsung,Soffea akan awal berpisah pampers.   TIDUR MALAM TIDAK BERALASKAN PELAPIK TILAM KALIS AIR Tidur malam pun,Ina langsung tidak memakaikan Soffea pampers.Tilam pun tidak beralas dengan waterproof bed cover..Hihihihi,berani betul kan ina? Mesti korang tertanya-tanya,tak takut ker anak terkencing waktu malam? Jawapan ina tidak sama sekali.   Apabila Soffea hampir seminggu menginjak ke usia 3 tahun.Dia semakin bijak.Katanya,dia nak sekolah macam kakak.Jadinya,pampers…