lifestyle

Trimester Kedua Yang menakjubkan

assalamualaikum..
selamat petang kepada pengunjung blog ina.Hee,, alhamdulillah ..segala puji  bagi allah  yang memberi kesihatan berpanjangan kandungan kali ke – dua ini.Alhamdulillah juga, kali ini masalah keputihan tiada lagi macam kandungan pertama ( kalau ikutkan sekarang, masa trimester kedua keputihan sudah bertukar warna dan kerap terkena simpul biawak aka cramp ).
Menjengah masuk ke trimester ke dua juga, memang terasa seolah olah bukan mengandung.Sebab fasa alahan (loya dan muntah) sudah habis,mengidam pun sudah berlalu (sampaikan ina makan pisang goreng tak ingat dunia,, belasah sampai RM 10 ringgit untuk ina seorang,lastnya mengidap sakit kepala selama tiga hari berturut..hukhukhuk.
Ibu Mengandung di trimester kedua akan mengalami:

[Perut yang semakin membesar] 

 Perkembangan janin yang membesar telah membuat saiz perut ibu hamil kian membesar bagi mengimbangi pertambahan ukuran dan berat rahim. Setiap bulan berat ibu hamil akan bertambah sekitar 2kg

[Badan sering lelah dan pening]

 Pembuluh darah akan melebar kerana perubahan hormon dan menyebabkan jantung bekerja keras menyalurkan darah lebih banyak untuk mengisinya. Apabila tubuh kurang cergas dan letih, jantung menjadi tidak stabil dan darah tidak dapat disalurkan secukupnya yang akan mengakibatkan pening kepala. Ibu mengandung dinasihatkan untuk tidak berdiri atau duduk statik terlalu lama. Cuba lakukan sedikit pergerakan bagi mengelakkan darah tidak sampai ke otak.

[Buah dada yang membesar].

 Kelenjar susu yang semakin membesar akibat dari pengaruh hormon estrogen dan progesteron membuat payudara ibu hamil tampak membesar, berat payudara yang bertambah ini menyumbangkan lebih kurang 1/2 kg untuk berat badan, yang akan menambah 2 kali ukuran cup bra yang sedang ibu hamil pakai sekarang

[Pergerakan pada bahagian bawah perut].

 Pergerakan ini diperlukan untuk memperkuat rahim ibu mengandung semasa tempoh mengandungkan si comel. Tidak ada waktu yang tepat bila pergerakan ini terjadi. Ia tidak menyebabkan rasa sakit. Kalau ada rasa pelik dan pergerakan yang luar biasa sila hubungi doktor dengan segera.

[Perubahan warna kulit]

 Dengan meningkatnya peredaran darah dalam tubuh, ibu mengandung akan berasa lebih sihat. Perubahan warna kulit akan berlaku terutama pada sekitar puting susu (areola). Warnanya menjadi lebih gelap daripada sebelumnya. Kulit wajah ibu mengandung akan menjadi lebih cantik dan berseri-seri.
[Kejang pada kaki]
Tekanan dari rahim kepada pembuluh darah utama menuju kaki membuat darah mengalir kembali ke arah kaki. Ini akan menyebabkan kejang.
Perut kembung dan sakit. Pada trimester kedua kehamilan proses pencernaan menjadi agak lambat dari kebiasaannya. Apa yang bagusnya ia dapat membuatkan segala nutrisi diserap secara lebih maksimum. Yang tak bestnya ibu hamil akan rasa tidak selesa pada perut dan menyebabkan kembung. Untuk atasi masalah ini disarankan ibu mengandung lebih kerap makan. Jangan makan terlalu banyak. Makan dengan kuantiti yang sedikit tetapi kerap. Makanlah makanan yang mengandungi banyak serat dan jangan lupa untuk minum banyak air.
[Nafas menjadi lebih pendek]
 Paru-paru pada ibu hamil bertindak dengan lebih cepat selari dengan pergerakan otot jantung untuk membekalkan oksigen yang lebih banyak. Ini akan menyebabkan tugasan paru-paru meningkat dan nafas menjadi lebih pendek.
[Masalah membuang air kecil]
 Perubahan hormon akan membuat pembuangan air kecil kadang kala tidak lancar. Sementara rahim yang semakin membesar akan memberi tekanan kepada pundi kencing. Ibu hamil dinasihatkan supaya tidak menahan kencing dan menjaga kebersihan vagina untuk mengelakkan bakteria masuk ke liang vagina.

Dan yang paling syok trimester kedua, ina sudah dapat merasai pergerakan baby..Ohhh~~ indahnya.Start dari kandungan 19minggu tapi masa tu seolah olah ada rama-rama kecil dalam perut tau(memang tidak perasan sangat).Sekarang kandungan 23minggu, setiap malam kandungan aktif menendang.Sangat aktif.. sampaikan sara (anak pertama) tidur berpeluk dengan ina pun kena tendang.

                              

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *